Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Vreti sa schimbati ceva in aspectul gradinii de langa casa sau sa planificati una noua, intr-un perimetru recent eliberat, dar nu prea stiti de unde sa incepeti? Nu aveti banii necesari angajarii unui peisagist care sa va ajute la planificare sau vi se pare ca terenul disponibil e prea mic ca sa merite cheltuiala suplimentara, dar va doriti sa va apropiati de performantele de planificare pe care vi le-ar putea oferi un profesionist? Iata cateva proceduri si pasi care va vor invata cum sa abordati si singur un atare proiect, cu rezultate remarcabile.

 

Cu siguranta, va trebui sa invatati putin inainte de a incepe un proiect pentru gradina personala, dar nu vi se cere sa deschideti manuale sau sa cumparati cine stie ce carti. “Invatatul” va fi legat doar de atentie, de observarea terenului pe care il aveti la dispozitie si in general e nevoie sa va bazati pe notiuni pe care deja le aveti in bagajul de cunostinte – plante pe care deja le cunoasteti sau le-ati mai ingrijit, ori plante care oricum va starnesc interesul si despre care veti cauta cu placere noi informatii.

 

 

Desenati un plan

Observati care sunt caracteristicile principale ale terenului de care dispuneti si apoi decideti cum il veti utiliza. Pentru asta, va trebui sa intocmiti un plan, asa cum fac si profesionistii in domeniu. Mai inainte de toate, ca sa puteti desena pe o coala forma si dimensiunile spatiului de care dispuneti, masurati cu grija laturile terenului. Trasati-i contururile pe coala, la o scara adecvata proprotional (de pilda,1:50), dar in asa fel incat sa aveti loc pe plansa si pentru lucrurile care il inconjoara sau il definesc: casa, dependinte, drumul de acces, alei, copaci si tufe pe care nu le veti desfiinta. Creionati, apoi, pe desen, si structurile care ar putea influenta viitoarea gradina de deasupra sau de dedesubt (de exemplu, linii de tensiune, utilitati subterane). Notati pe plansa punctele cardinale, apoi incepeti sa hasurati, cu creioane colorate, diversele portiuni de teren in functie de caracteristicile lor: zonele mlastinoase, cele expuse la soare sau la umbra, ariile cu pamant mai arid, portiunile inclinate, dar si directia vanturilor predominante sau alte lucruri care ar putea influenta mediul gradinii (cum ar fi umbra de la casa vecinului). Astfel veti avea in scurt timp pe o singura plansa o imagine de ansablu care va va permite sa vedeti dintr-un foc ce zone sunt favorabile pentru plante sau dimpotriva ce zona cere mai multa atentie. Perspectiva unitara va da o cu totul alta claritate si veti putea estima rapid interdependentele intre o portiune si alta a gradinii. Faceti cateva copii ale acestui desen, pe care ulterior puteti veni cu diverse alte desene: plantele viitoare, arborii, ghivecele, pe care le veti face cu carioci, in asa fel incat sa se distinga clar de culorile mai pale ale creioanelor colorate. Dar inainte de incepe sa va jucati cu straturile de flori si plante (pasul final), definiti zonele pe care vreti sa le obtineti, identificati climatul si microclimatul general si planficati tematica gradinii.

 

Zonele viitoarei gradini

In afara de aspectul estetic pe care il ofera, o gradina trebuie sa fie si functionala, asa ca puneti-va intrebarea: in ce fel voi folosi acest spatiu? Vreti sa fie doar un loc in care sa gradinariti? Sau sa aveti si un loc de relaxare, cu o masuta, scaune? Aveti copii, catei, vreti sa obtineti si un spatiu de joaca pentru ei? Vreti sa alocati o anumita zona unui alt hobby ce se poate desfasura in aer liber? Vor fi aceste spatii distincte unul de altul, sau vreti sa le amestecati? Cum vreti sa aveti acces la plantele pe care le veti uda? Vreti sa umblati pe mici alei, sau direct prin iarba si gradina sa fie mai degraba “salbatica”? Cereti si parerea familiei, mai multe perspective vor da nastere la idei noi.

Climat si microclimat

In timp ce clima se refera la conditiile climaterice generale (care pot varia dintr-o regiune in alta a tarii si care sunt influentate de graficul de temperaturi, ploi si vanturi), microclimatul este local si poate fi direct influentat de climatul general sau diferit de acesta (cu ajutorul mici sere, al unui paravan care sa fereasca de vanturi sau al altor plante care sa faca umbra ori sa mentina umiditatea din aer). In functie de climat si microclimat, veti alege plantele care se adapteaza cel mai bine in viitoarea gradina. Iar daca totusi vreti sa plantati ceva care stiti ca are nevoie de atentie speciala, creati-i conditiile necesare. De pilda, in zonele sudice, unde 40 de zile pe an plantele se bucura de o clima tropicala, puteti planta busuioc in perioada respectiva, dar daca vreti neparat busuioc si in zone mai friguroase, faceti o mica sera, bine luminata si ferita de vanturi, in care sa-l puteti creste. Nu uitati nici ca in tara noastra, intre zonele montane si cele de ses este o diferenta de cel putin doua saptamani ca “sezon” de crestere al plantelor. Daca nu stiti ce sa alegeti, vedeti ce creste in curtile vecinilor si e infloritor, mai degraba decat sa luati plante si rasaduri carora la florarie le merge bine, dar despre care nu sunteti siguri cum se vor adapta in aer liber sau la solul specific din curtea pe care o aveti. Nu uitati ca si orientarea terenului va influenta ce plante puteti creste: cele mai multe plante au nevoie de lumina multa, de aceea le va fi favorabila o deschidere catre sud.

 

Gradini tematice

Puteti crea toata gradina pe o anume tema sau dimpotriva, puteti defini mici zone care sa aiba, separat, cate o functionalitate. De pilda, puteti sa creati o gradina in scop culinar: fie cu plante aromatice, fie cu legume, fie cu tufe de fructe, fie cu ambele. Alegeti mai multe tipuri de plante. Pentru o sursa de condimente, puteti incerca cu cimbru, patrunjel, marar, ardei iute. Daca nu aveti pomi fructiferi, puteti incerca rasaduri de coacaze, afine, mure, trandafiri de dulceata etc. Pentru o gradina de legume e posibil sa aveti nevoie si sa construiti o mica sera, ca sa obtineti randamentul dorit de la sursa voastra de aprovizonare a familiei. (Cititi mai multe despre beneficiile unei sere si in articolul Cum sa iti faci un solar).

Mai puteti crea o gradina cu flori de taiat (chiar daca e vorba de flori numai pentru locuinta voastra si pentru a avea ce cadou sa faceti cand mergeti in vizite). O alta varianta este crearea unei gradini medicinale, in care sa cresteti plante cu proprietati naturiste (menta, musetel, aloe vera etc.), ceea ce, mai ales acum, cand s-a limitat accesul micilor producatori la comercializarea plantelor farmaceutice va va fi de foarte mare folos.

Doar parfumul florilor poate reprezenta si el o tema, mai ales pentru cei care vor sa petreaca in gradina mai mult timp si vor sa aiba parte de relaxare intr-un hamac sau in jurul unei mese de gradina, impreuna cu familia si prietenii. Asa ca regina noptii sau iasomia sunt doar cateva dintre alegerile ideale pentru un aer delicat si parfumat in sezonul cald.

Puteti crea si o gradina pentru uz cosmetic, care se poate combina cu alte tipuri de gradini (menta, catina, aloe vera, dar si castravetii sau tot felul de alte plante) pot fi folosite in diverse retete cosmetice, alaturi de ulei de masline sau alte produse simple, care se gasesc in orice camara.

 

 

Desenati plantele si definiti proiectul

In fine, in momentul in care ati terminat documentarea propriu zisa, puteti trece si la finalizarea proiectului desenat, incepand sa adaugati plante. Din punct de vedere peisagistic, exista cateva alte elemente importante la care trebuie sa va ganditi: de pilda, atat placuta ochiului, cat si practica este pozitionarea plantelor in trepte, cu cele mai inalte in spate si cele mai scunde in fata. Daca vreti sa le desfasurati circular, de asemenea, la mijloc vor sta plantele mai inalte iar de jur imprejurul lor vor veni si restul, in ordinea inaltimii. Nu uitati ca bordurile, gardurile vii, definesc formele generale, iar paravanele si plantele agatatoare delimiteaza anumite perimetre. Un tufis, un arbore sau un obiect decorativ creeaza un punct de interes in jurul caruia se lasa suficient spatiu liber sau se pun doar plante scunde, cat sa-l faca usor de admirat.

De asemenea, verificati unde sunt zonele la care se ajunge greu si stabiliti sa plantati acolo ceva ce creste fara prea mari eforturi de udare, tundere sau ingrijire.

In rest, desenati rasadurile pe linii, creati propriile simboluri pentru ghivecele pe care le doriti aliniate si nu va temeti sa va jucati in mai multe feluri pe planse. Important este sa aveti deja viziunea generala asupra a ceea ce vreti sa faceti, sa stiti cat va bazati pe resursele proprii si ce anume investitii mai urmeaza sa efectuati (pentru asta veti atasa si o lista de cumparaturi planului, cu tot cu actiunile necesare – de pilda, vopsea noua pentru un gard vechi). Dupa planificare, atunci cand veti trece la insamantarea, plantarea si aranjarea propriu zisa, cu siguranta veti mai face niste modificari, in functie de inspiratia de moment.

 

Text si foto: Alina Miron

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Sfaturi generale pentru curatenia in casa

 

Exista o multime de factori care polueaza aerul din locuinta ta, dar pe care poti sa-i tii sub control, daca respecti anumite reguli simple, de la cat de des ar trebui sa faci curatenie sau sa schimbi asternuturile si prosoapele din baie, pana la igienizarea in profunzime a obiectelor din casa. Prin urmare, este bine sa gandesti tot procesul in etape, pe de-o parte ca sa-ti fie mai usor sa te organizezi si, pe de alta, ca sa te asiguri ca intr-adevar ai igienizat locuinta eficient, nu doar ai mutat praful dintr-un loc in altul. Pe scurt, planul tau pentru curatenia de primavara ar trebui sa arate astfel:

Pregatirea pentru curatenia de primavara

Curatenia de primavara ti se poate parea descurajanta din multe puncte de vedere, asa ca este important sa te pregatesti mental, dar si logistic, inainte de a incepe operatiunea propriu-zisa. Daca vrei sa aduci un aer proaspat in casa ta, acum este momentul sa faci si unele modificari (sa pui fotoliile in locul canapelei sau sa renunti la un dulap ori doua). Vizualizeaza cam cum vrei sa arate casa ta la final.

Odata ce stii cum vrei sa-ti organizezi spatiul, iti va fi mai usor sa actionezi in ceea ce priveste lucrurile pe care vrei sa le donezi sau sa le arunci. Apoi, o sa stii exact daca poti da un nou rol camerelor pe care le ai la dispozitie. De pilda, poate vrei sa transformi un dormitor intr-un birou pentru un “work from home” ca la carte sau poate ca vrei sa iti amenajezi un colt al casei in care sa meditezi.

Curatarea echipamentelor electronice si cresterea eficientei lor energetice

Praful este atras de campul electromagnetic emis de curentul electric, de aceea vezi foarte des somoioage in jurul prizelor sau cablurilor. Trebuie sa iei masuri si in aceasta privinta, mai ales ca unele aparate isi pot scadea eficienta in timp, datorita prafului acumulat. Asadar, iata o lista cu ce trebuie sa ai in vedere in aceasta etapa:

  • sterge becurile – atunci cand faci o igienizarea generala, evident ca nu stergi praful ca de obicei, ci te ocupi si de locurile mai putin accesibile; curata lampadarele sau lustrele si nu uita sa stergi si becurile; astfel, ele vor proiecta mai bine lumina, iar sistemul tau de iluminat va fi mai eficient;
  • verifica aerul conditionat – porneste aerul conditionat si vezi, in primul rand, daca functioneaza corect, dupa ce nu l-ai mai folosit de cateva luni; apoi, curata filtrele si asigura-te ca nu prezinta fisuri, deteriorari si ca unitatea care sta afara nu e plina de frunze sau insecte; daca observi ca ceva nu este in regula, apeleaza la serviciile unui specialist; un aparat de aer conditionat igienizat functioneaza mult mai eficient decat unul care este plin de praf si alte impuritati;
    - schimba filtreledezumidificatoarele, umidificatoarele, purificatoarele, toate aceste dispozitive te ajuta sa mentii un nivel optim al umiditatii in casa si sa ai un aer proaspat in locuinta; totusi, pentru ca ele sa poata absorbi alergenii, praful sau microorganismele din aer si sa aiba efectul dorit asupra calitatii aerului, este important sa le schimbi filtrele periodic.
  • sterge cablurile – sterge (dupa ce ai scos din priza) – prelungitoarele, cablurile de alimentare, triplurile, dar si cablurlle de internet. Aproape sigur, ai in casa o zona unde se intalneste un manunchi de cabluri. Desfasoara-le pe toata lungimea lor si sterge-le temeinic.
  • igienizeaza electrocasnicele din casa – aproape toate electrocasnicele si mai ales cele care au sistem de ventilare – vezi routere, televizoare, laptopuri – ar trebui aspirate de praf. Ideal, aceasta operatiune ar trebui facuta de un specialist cu deschiderea carcasei. In interior se strange foarte mult praf care duce la scaderea duratei de viata a aparatului si, uneori, chiar la pierderea garantiei.

Curatarea locuintei in profunzime

O igienizare totala a locuintei ar presupune si varuirea sau revopsirea peretilor – operatiune care nu este subiectul acestui articol. Este o actiune care ar trebui facuta macar o data la doi ani si mai ales in zonele foarte tranzitate – holuri, baie, bucatarie.

Asigura-te ca ai toate instrumentele la indemana si ca folosesti cele mai bune produse pentru a-ti igieniza casa. Inainte de a aspira covoarele si canapelele (ideal, acestea ar trebui spalate), da jos perdelele si draperiile, pune-le la spalat si curata geamurile, inclusiv pervazul. Dupa aceea, aspira bine tavanul, peretii, tablourile (nu uita de spatele tablourilor), covoarele si canapelele, chiar si in locurile mai putin accesibile, cu ajutorul periilor aspiratorului. Scutura toate cuverturile si sterge praful prin toate colturile.

Sfaturi:

Incepe cu activitatile care necesita un timp de asteptare cum ar fi tratarea chiuvetei sau a vasului de toaleta cu substante care necesita timp pentru a actiona;
Incepe din camerele in care nu este nevoie sa intri dupa ce ai facut curatenie – dormitor, sufragerie – si termina cu bucataria, baia si holuri;
Daca ai o locuinta pe mai multe niveluri, incepe de la etajele superioare;
Recomandarea generala este ca, intr-o camera, sa faci curatenia de sus in jos, deci, ultimele care ar trebui igienizate sunt podelele. Foloseste mai intai aspiratorul, dupa care spala parchetul si gresia de mai multe ori, pana ce apa ramane curata. Abia atunci poti fi sigur ca ai curatat cum trebuie podeaua. Foloseste dezinfectanti potriviti pentru fiecare tip de suprafata.

Aerisirea casei

Desigur, faci curatenie cu geamurile deschise, dar dupa ce ai terminat treaba, nu le inchide imediat. Mai lasa-le cel putin 15 minute, pentru ca locuinta sa se aeriseasca dupa ce ai folosit produsele de curatenie. Totodata, recomandarea specialistilor este sa investesti intr-un purificator de aer cu filtru HEPA, UV-C si ionizare, pentru ca un astfel de dispozitiv trece aerul din interiorul locuintei printr-un filtru, il igienizeaza si apoi il elibereaza in incapere.

Daca ai un astfel de aparat, in timp ce faci curatenie este bine sa il lasi sa functioneze pe o treapta superioara deoarece va capta praful ridicat in aer de aspirator sau microparticulele de substante folosite pentru curatenie.

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Beneficiile curateniei de primavara

 

Chiar daca procesul in sine nu este prea placut si ai prefera sa faci orice altceva, curatenia de primavara iti aduce, de fapt, o multime de beneficii fizice si mentale, demonstrate de-a lungul timpului de mai multe studii. Iata care sunt cateva dintre cele mai importante avantaje pe care le ai atunci cand dai o noua fata locuintei tale:

- ordinea reduce efectele stresului - o cercetare publicata in The British Journal of Sports Medicine arata ca 20 de minute de exercitii fizice intense pe zi, de la a face ordine in casa, pana la jogging, joaca un rol important in diminuarea efectelor stresului si reducerea riscului aparitiei starilor de anxietate si depresie; practic, o casa dezordonata, in care totul iti da senzatia de aglomerat, de sufocare, iti va crea un disconfort psihic;

  • curatenia te ajuta sa respiri un aer mai curat - mai ales daca ai o predispozitie la dezvoltarea alergiilor sau daca ai anumite afectiuni medicale, cum sunt astmul sau bronsita, este esential ca aerul din locuinta ta sa fie unul cat mai curat; practic, atunci cand faci curatenie, respectand anumite reguli, elimini cat mai multi dintre alergenii care sunt responsabili pentru acutizarea simptomelor anumitor boli sau aparitia alergiilor;
  • o casa curata iti da energie pozitiva - un studiu realizat de Society for Personality and Social Psychology a demonstrat ca persoanele care percep casa in care stau ca fiind un mediu stresant, pentru ca nu este ordine si curatenie, sunt mai predispuse la stari depresive, decat cele care regasesc in locuinta un loc aerisit, care miroase bine si care le da senzatia de proaspat; prin urmare, o casa curata iti da intotdeauna o energie pozitiva;
  • faci sport, fara sa-ti dai seama - unul dintre avantajele curateniei de primavara, evidentiat de cercetatorii de la Universitatea din Indiana, este ca atunci cand igienizezi locuinta, faci sport, fara sa-ti dai seama; astfel, imbini doua activitati esentiale pentru sanatatea ta si a familiei tale: exercitiul fizic sustinut si curatarea mediului in care stai;
  • igienizarea casei este un proces in care e implicata toata familia - curatenia intregii case nu este musai sa cada pe umerii unui singur om; implicarea tuturor membrilor familiei are avantajul ca tot procesul va dura mai putin si, apoi, fiecare va avea satisfactia ca a contribuit cumva la crearea unei atmosfere placute in casa;
  • curatenia de primavara este o buna ocazie de a stabili noi obiceiuri casnice - odata ce incepi curatenia de primavara si constati ca nu mai termini odata cu spalatul geamurilor, aspiratul covoarelor, aranjarea hainelor in dulapuri sau igienizarea baii, e bine sa te gandesti la o solutie eficienta, pentru ca data viitoare, toata treaba sa fie mai usoara; una dintre metodele pe care le ai la indemana in acest sens este sa stabilesti noi obiceiuri casnice, cum ar fi ca o data la doua zile, sa acorzi 15 minute curateniei anumitor colturi/dulapuri din casa.
Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Pastrarea curateniei si monitorizarea calitatii aerului din locuinta ta

 

Ai terminat de facut curat in casa? Felicitari.

Aerul curat nu este insa garantat doar de aspirat si frecat podelele. Este recomandat sa monitorizezi calitatea aerului din locuinta ta, ca sa stii exact ce masuri practice poti lua, pentru a o imbunatati. Iata care sunt principalele aspecte carora este bine sa le acorzi atentie si ce solutii ai la indemana:

  • monitorizeaza nivelul umiditatii - cu ajutorul unui higrometru, masoara care este nivelul umiditatii aerului din locuinta ta; retine ca specialistii recomanda un nivel al umiditatii intre 40 si 60%;
  • asigura-te ca nivelul de oxigen nu scade sub nivelul optim si ca ai un sistem de ventilatie bun- folosindu-te de un aparat care masoara calitatea aerului, poti sa vezi daca nivelul de CO2 este peste limita normala si ai nevoie de o ventilare a aerului din interior. Un astfel de aparat poate sa masoare si nivelul de particule PM2.5 sau alti indicatori de calitate ai aerului
  • detectarea scurgerilor - mai ales atunci cand stai la casa, este esential sa utilizezi detectoare de emisii de gaze, pentru a localiza eventualele scurgeri.
  • achizitionarea unui purificator - poate parea SF, dar timpul petrecut cu stersul periodic al prafului se poate reduce extrem de mult cu ajutorul unui purificator. Praful din aer este in mare parte colectat de filtrele acestuia.
  • achizitionarea unui dezumidificator – daca sesizezi ca ai probleme cu umiditatea excesiva, un dezumidificator te poate ajuta sa tii lucrurile sub control.

 

Curatenia obisnuita – lista si frecventa operatiunilor de curatenie

 

Ai un reminder pentru cati pasi faci pe zi? Sau un reminder pentru plata facturilor? Nu ar strica sa iti setezi si un reminder periodic pentru diferitele operatiuni de curatenie in casa. Noi am compilat aici o lista de operatiuni si frecventa cu care indeplinirea lor este recomandata precum si motivele pentru care sunt acestea necesare (nu de alta, dar pe unele s-ar putea chiar sa le pierzi din vedere in nebunia zilnica):

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Curatenia de primavara este, in general, un proces obositor si, de cele mai multe ori, doar gandul ca trebuie facuta taie orice elan de munca. Totusi, beneficiile aduse de o casa curata, in care simti ca aerul este proaspat, miroase bine si este ordine, sunt incontestabile. Ca sa faci o igienizare ca la carte, este recomandat sa tii cont de sfaturile de mai sus si sa te inarmezi cu rabdare. Rezultatele iti vor aduce, cu siguranta, satisfactie, chiar daca pentru a ajunge la ele este nevoie sa depui ceva efort.

Sursa foto: Shutterstock

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Grosime mai mică pentru a atinge standardul NZEB


Datorită eficienței sale termice și a capacitații de a oferi izolare superioară, BCA-ul CELCO poate ajuta dezvoltatorii să atingă standardele NZEB (Edificii cu Consum de Energie Zero) cu o grosime mai mică a zidăriei. Acest lucru poate reduce costurile de construcție și poate facilita conformitatea cu reglementările actuale în materie de eficiență energetică.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.