Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum să îți alegi parchetul în funcție de designul camerei

Deși alegerea parchetului pare să fie o decizie simplă, bazată doar pe aspectul estetic al modelului, în realitate nu este chiar așa, pentru că trebuie luate în considerare mai multe detalii. Parchetul este o investiție pe termen foarte lung, iar pe piața există numeroase tipuri, modele și culori disponibile, de aceea alegerea parchetului potrivit nevoilor și cerințelor voastre poate fi destul de dificilă.
Cum să îți alegi parchetul în funcție de designul camerei

Alegerea parchetului depinde, pe lângă stil și material, de designul camerei în care urmează să fie montat. Conform specialistilor, tipul parchetului ar trebui să difere în funcție de stilul fiecărei încăperi din locuință. Așadar, iată ce aspecte ar trebui sa aveți în vedere, pentru a alege modele de parchet care să vă pună în valoare locuința.

Culoarea pereților din încăpere

Este recomandat să se creeze un pic de contrast între culoarea parchetului și culoarea pereților din cameră. Așadar dacă pereții sunt vopsiți într-o nuanță deschisă, luminoasă, atunci ar trebui sa optați pentru parchet mai închis la culoare, care să ofere un contrast plăcut. Totodată, dacă mergeți pe o nuanță mai închisă a podelei, puteți alege ulterior un covor sau o mobilă în nuanțe vesele, pastelate spre exemplu. Astfel, oferiti camerei o estetică reprezentativă, modernă și originală.

Dacă încăperea este vopsită în culori mai închise, sau nu pătrunde destulă lumină naturală și este întunecoasă, un parchet în nuanțe închise nu este recomandat. În acest caz, ar fi bine să alegeți un parchet în nuanțe deschise de gri, spre exemplu, sau maro deschis - astfel de culori vor oferi încăperii mai multă luminozitate.

Dacă aveți pereți în culori mai extravagante, atunci ar trebui sa alegeți un parchet în nuanțe neutre, care să scoată în evidenta culorile deosebite ale pereților și, obligatoriu, să se potrivească cu acestea.

Dimensiunile camerelor

Parchetul în nuanțe închise la culoare se potriveste în încăperile de dimensiuni mari, cum ar fi livingul, spre exemplu, în timp ce pentru camerele de mici dimensiuni este mai potrivit parchetul în nuanțe deschise. În acest fel, camerele mici vor părea mai mari și mai luminoase.

Specialiștii recomandă pentru încăperile mici un model de parchet cum este stejarul alb sau fagul, iar pentru o camera mai mare poate fi ales un parchet wenge sau tek.

Tipul și culoarea mobilei

Regula alegerii parchetului în funcție de culoarea pereților se aplică și în cazul mobilei - cu cat mobila este mai închisă la culoare, cu atât parchetul trebuie să aibă o nuanță mai deschisă, pentru realizarea unui contrast plăcut.

Totodată, daca mobila este din lemn și are un aspect mai clasic, nu este indicat să alegeți un parchet care arată foarte modern. Puteți opta pentru un model tot din lemn masiv, cu accent pe stilul clasic și chiar puțin vintage.

În cazul în care mobila este foarte modernă, atunci puteți opta pentru un tip de parchet în tendințe, care să se potrivească perfect cu stilul mobilei. Mobila din camera copiilor este de obicei viu colorată, ceea ce înseamnă ca parchetul ar trebui sa aibă nuanțe neutre, discrete, care să nu iasă prea mult în evidentă.

Dacă vă place ideea de a avea același tip de parchet atât în living, cat și în celelalte camere, atunci parchetul din lemn este una dintre cele mai bune variante, pentru ca lemnul se găsește sub o mare varietate de modele, sub diverse culori, texturi sau desene ale fibrelor lemnoase.

Alegerea celui mai potrivit parchet pentru locuință vă aparține în totalitate, însă ar fi bine să nu luați o decizie pe moment, doar pentru că vă place un anumit model. Când țineți cont de sugestiile de mai sus și alegeți parchetul potrivit cu aspectul fiecărei încăperi în parte, atunci veți avea o locuință cu adevărat deosebită.

Foto: Unsplash