Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum să alegi corect sculele de mână pentru siguranță

Alegerea corecta a instrumentelor de mana pentru un loc de munca poate proteja lucratorii de leziuni dureroase si ii ajuta la imbunatatirea productivitatii sarcinii.
Cum să alegi corect sculele de mână pentru siguranță

Ergonomia adesea este descrisa ca avand la baza potrivirea capacitatilor umane (fizice, psihologice, fiziologice si biomecanice) la cerintele unei sarcini specifice. Atunci cand exista o nepotrivire in unele dintre aceste cerinte, una dintre consecinte poate fi aceea de a dezvolta leziunil musculo-scheletice, ne transmit expertii Casa Idea.

Tulburarile musculo-scheletice, numite, de asemenea, tulburari de trauma cumulativa sau leziuni repetate de stres, sunt leziuni care apar pe o perioada de timp din cauza expunerii repetate la factorii de risc. Poate fi vorba de tendinita, de sindromul de tunel carpian, de leziuni la spate, de sindromul de evacuare toracica, de chisturi, de ganglion etc.

Factorii de risc ocupationali comuni pentru dezvoltarea acestor tulburari sunt aplicarea fortei excesive, repetitie ridicata, pozitii incomode, durate lungi de munca si incarcarea statica a muschilor. Nivelul riscului de ranire depinde atat de frecventa, cat si de severitatea factorilor de risc prezenti in desfasurarea unei anumite sarcini. Relatia risc-prejudiciu adesea este descrisa ca o relatie exponentiala. Utilizarea principilor ergonomice de reducere a factorilor de risc la locul de munca nu numai ca scade riscul de ranire, dar de multe ori creste eficienta si calitatea rezultatului muncii si imbunatateste productivitatea globala.

Uneltele de mana sunt o extensie a mainilor. Intr-o setare de fabricatie sau de ansamblare mica, factorii de risc ai tulburarilor sunt influentati in mod semnificativ de tipul de instrumente de mana selectate. Asadar, vom revizui unii factori importanti care este bine sa fie luati in considerare atunci cand vrem sa cumparam anumite scule de lucru.

Design

Forma aparatului si designul manerului determina in mare masura modul in care va fi folosit. Pentru cele mai multe unelte manuale si pneumatice, exista doua forme comune: manerul pistolului si de linie. Uneltele de mana cu pistol de prindere au un maner care este indoit la aproximativ 90 de grade fata de varful sculei. Instrumentele de linie au un maner care este in linie cu capatul sculei de mana. Scopul selectiei orientarii manerului este de a mentine o pozitie a incheieturii mainii neutra in timp ce instrumental este utilizat. O pozitie neutra este aceea dreapta, nu indoita, in nicio directie.

Atunci cand incheietura mainii este mutata de la un unghi neutru de 45 de grade, forta de prindere se schimba de la un maxim de 100% la 75%. Acest lucru inseamna ca pentru a obtine o sarcina efectuata la o anumita forta, o persoana ar trebui sa exercite un procent mai mare din forta de aderenta maxima atunci cand lucreaza cu incheietura mainii indoite.

Utilizarea

Pe langa orientarea ghidajul instrumentului si dimensiunile legate de design, trebuie luate in considerare alte cateva lucruri pentru a se asigura ca instrumentul selectat este adecvat pentru utilizator si maximizeaza productivitatea. Tipul parghiei de activare, forta necesara pentru a activa instrumentul de mana, utilizarea manusilor si localizarea liniilor de alimentare a uneltei pot avea un impact asupra usurintei utilizarii, precum si asupra eficientei instrumentului.

Alegeti pozitionarea si tipul parghiei de activare astfel incat instrumentul sa poata fi utilizat fie de mana dreapta, fie de cea stanga. Uneltele electrice ar trebui sa fie activate de o parghie sau o banda care este de cel putin 2 cm lungime, astfel incat acesta poate fi activat folosind doua sau mai multe degete. Atunci cand se doreste un buton de activare, acesta trebuie activat folosind degetul mare si localizat astfel incat fiecare mana sa poata folosi instrumentul.

In general vorbind, pentru o expunere zilnica de 8 ore, forta exercitata pentru prindere sau ciupire ar trebui sa fie mai mica de 30% din contractia voluntara maxima (MVC) pentru a intarzia debutul oboselii. In cazul in care criteriile MVC de 30% nu pot fi indeplinite, durata utilizarii trebuie scazuta.

In unele situatii, utilizarea manusilor este necesara din cauza contactului cu substantele chimice, precum si a altor factori. In acest caz, trebuie sa se prevada o autorizatie suplimentara intre maner si alte obstacole pentru a se asigura ca mana se va potrivi. Manusile reduc gama de miscare a mainii, dexteritatea si capacitatea fortei mainii utilizatorului. Pentru a compensa gama scazuta de miscare, asigurati-va ca toate punctele de acces sunt usor accesibile si necesita o indoire minima a mainii. Deoarece dexteritatea este scazuta, asigurati-va ca piesele mici sunt plasate astfel incat acestea sa poata fi recuperate cu usurinta.

Amplasarea cablului de alimentare si a altor fluxuri de scule (cum ar fi aerul sau apa) nu numai ca au impact asupra factorilor de risc de prejudiciu, dar pot influenta si eficienta si calitatea de lucru a instrumentului. Uneltele manuale trebuie selectate astfel incat, atunci cand sunt conectate la o sursa de alimentare, cablurile sa nu interfereze cu interfata dintre operator si instrument sau cu instrumentul si piesa de lucru.

Un ultim considerent este zgomotul produs de uneltele manuale. Unele instrumente de mana, instrumente de impact, produc niveluri de sunet care sunt mai mari decat este acceptabil pe baza duratei de expunere (85 dBA pentru 8-ora zi). Pentru a respecta cerintele corespunzatoare nivelului de expunere la zgomot, luati in considerare instrumente de mana (cu specificatii de performanta comparabile) cu niveluri de zgomot acceptabile sau utilizati EIP, cum ar fi dopuri de ureche. Caracteristicile utilizatorului si ale sarcinilor trebuie evaluate inainte de selectarea instrumentului de mana, orientarea, specificatiile manipularii (dimensiune, span, material etc.), metodele de activare si fortele aplicate necesare trebuie avute in vedere in timpul selectiei.