Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum ne poate provoca uitatul la clădiri dureri de cap

Arhitectura moderna iti poate da dureri de cap doar privind-o.
Cum ne poate provoca uitatul la clădiri dureri de cap
Pixabay

Privite in integralitatea lor, constructiile urbane sunt vizual o grupare de modele repetitive alcatuite din linii paralele sau dungi. Iar aceste modele (prea) regulate, arata mai multe studii, ne pot declansa migrene si chiar episoade epileptice. In cazul unora mai mult decat in cazul altora, dar in orice caz, toti putem fi predispusi cel putin la o stare de disconfort din aceasta cauza neasteptata.

Sunt linii pe care nu le poti evita in designul unei cladiri, cum ar fi ferestrele, scarile sau balustradele. Pe de alta parte, o cercetare recenta arata ca, de-a lungul ultimelor decenii, arhitectii au devenit prieteni din ce in ce mai buni cu aceste elemente, pe care le folosesc de multe ori fara vreun rol functional.

Chestiunea, rar dezbatuta, desi ar putea ascunde in esenta ei indicii pentru imbunatatirea traiului urban, a fost adusa in discutie de profesorul de psihologie Arnold Wilkims de la Universitatea din Essex.

De-a lungul ultimelor milenii, creierul uman a evoluat pentru a procesa in mod eficient scene din lumea naturala, explica Wilkims in The Conversation. Insa cand vine vorba de „peisajele” din jungla urbana, organul gandirii si al constiintei umane intampina dificultati mult mai mari in indeplinirea aceleiasi sarcini.

Potrivit lui Wilkims, in mediul urban este incalcata frecvent "legea naturii", prin prezenta modelelor repetitive formate dungi despre care vorbeam, pe care nu le gasim in natura si care dau nastere unor scene pe care creierul uman nu le poate procesa la fel de eficient.

Astfel, mai multe experimente derulate de diferite grupuri de oameni de stiinta, citate de Wilkims, au relevat faptul ca creierul depune un efort mai mare pentru a procesa imaginile care se indeparteaza de la regulile naturii.

De asemenea, Wilkims si colegii sai au constat ca, atunci cand oamenii se uita la scene urbane, producatoare de disconfort, creierul foloseste mai mult oxigen.

“Deoarece durerile de cap tind sa fie asociate cu utilizarea excesiva de oxigen, iar acest lucru ar putea explica de ce unele tipuri de design ne dau dureri de cap”, spune Wilkims.

Sunt afectati in special cei care sufera deja de migrene, a caror stare se poate inrautati.

Studii distincte au indicat o legatura intre dungi, pe de o parte, si migrene si crize de epilepsie, pe de alta parte, noteaza The Telegraph. Potrivit doctorului Dora Hermes de la Centrul Medical Universitare din Utrecht, Olanda, vorbim de liniile intalnite in constructii, sub forma de radiatoare, scari, fatade de caramida, de exemplu, dar si in peisagistica, design interior, lucrari publice de arta sau obiecte vestimentare.

In acelasi timp, o analiza separata realizata de Wilkims impreuna cu Olivier Penacchio de la Universitatea din St Andrews arata ca in ultimii 100 de ani designul cladirilor s-a indepartat tot mai mult de preceptele naturii, fiind adaugate de-a lungul deceniilor din ce in ce mai multe dungi - fiind prin urmare din ce in ce mai neplacut sa te uiti la cladiri.

“Poate ca este timpul ca legile naturii sa fie incorporate in software-ul care este utilizat pentru proiectarea cladirilor si a birourilor”, recomanda profesorul.

Cum ne poate provoca uitatul la clădiri dureri de cap
Pixabay
Cum ne poate provoca uitatul la clădiri dureri de cap
Libre Shot
Cum ne poate provoca uitatul la clădiri dureri de cap
Flickr

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România