Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum creezi un microclimat confortabil în casă?

Mentinerea unui microclimat corespunzator in interiorul locuintei este esential pentru confortul nostru. Va vom vorbi in continuare despre cum puteti crea un microclimat sanatos in casele dumneavostra.
Cum creezi un microclimat confortabil în casă?

In primul rand, ce este de fapt microclimatul?

Microclimatul camerei este determinat de temperatura, umiditatea si circulatia aerului. Microclimatul actioneaza in mod direct asupra omului. Daca este optim, atunci vom simti un confort crescut. De exemplu, cand vorbim de un microclimat bun, sunt exlud termeni precum zapuseala, stari de sufocare, care obliga organismul sa activeze mecanismul de reglare a temperaturii.

Microclimatul cladirilor publice sau rezidentiale este constituit din mai multi parametri, insa cei mai importanti sunt:

• Temperatura aerului
• Nivelul de umiditate
• Nivelul de CO2

Temperatura

In cazul temperaturii, daca este prea scazuta, folosim un sursa de incalzire pentru a o aduce la nivelul confortabil (20-23 C). De cealalta parte, daca este prea cald afara, folosim aerul conditionat.

Umiditatea

Cand vine vorba de umiditatea aerului, trebuie sa atragem o mai mare atentie, deoarece, daca nivelul umiditatii trece de limitele normale (40-60%), exista riscul aparitiei igrasiei, de exemplu, care va favoriza mucegaiului. Daca nivelul umiditatii scade, atunci va veti simti gatul uscat, un disconfort al ochilor, piele uscata. Conform Directiei de Sanatate Publica, pentru microclimatul incaperilor nivelul umiditatii nu trebuie sa depaseasca 30-40 % iarna si 30-60 % vara.

Acest indicator se poate regla in functie de necesitati, astfel:

- daca nivelul de umiditate este scazut se foloseste un umidificator;
- daca nivelul de umiditate este prea mare, atunci este mai greu de rezolvat. In acest caz, este necesar sa fie eliminata orice sursa care cauzeaza cresterea acestui indicator, sa fie ridicat nivelul de temperatura si, bineinteles, sa fie instalat un sistem de ventilare eficient.

Nivelul de CO2 si calitatea aerului in general

Pentru a mentine un aer curat in incapere este necesara o ventilare eficienta. In cazul in care ventilezi casa deschizand ferestrele, exista riscul ca odata cu aerul curat sa patrunda si substante precum praful, polenul si gazele de esapament. De asemenea, in aer ajung si vapori ai diferitor obiecte din casa, cum ar fi mobilierul sau obiectele de decor, si sa nu uitam si de poluarea biologica de la oameni - antropotoxinele. Organismul uman elibereaza acetona, amoniac, fenoli, amine, dioxid de carbon.

Desigur, gradul de pericol al fiecareia dintre categoriile de poluanti enumerate este diferit. De exemplu, emisiile de hidrogen sulfurat concentrat de la o instalatie invecinata vor face mai mult rau decat oricare dintre antropotoxine. In orice caz, un microclimat bun in apartament implica un continut minim de poluanti in aer.

Pentru o ventilare corespunzatoare aveti nevoie de un sistem care permite admisia si evacuarea simultana a aerului. De aceea va propunem un sistem de ventilare eficient, silentios, cu un consum extrem de mic (6 W/ora) care mentine un microclimat sanatos in incapere: sistem de ventilare cu dublu flux si recuperator de caldura din cupru PRANA. Sistemul poate fi monitorizat prin comanda de la distanta cu ajutorul telefonului.

Cum creezi un microclimat confortabil în casă?

Sistemul de ventilatie cu dublu flux si recuperare de caldura PRANA va asigura o eficienta considerabila care va mentine toti indicatorii metionati mai sus in limitele normale.


Spatiul ventilat va fi protejat de:


• aerul viciat

• posibila aparitie a igrasiei si a mucegaiului 

• condensul pe geam

• umiditatea ridicata 


Cum este posibil acest lucru?


Datorita sistemului cu dublu flux, schimbul de aer are loc simultan: aerul din incapere trece prin recuperatorul de caldura, acesta cedeaza caldura recuperatorului din cupru si in acelasi timp are loc admisia aerului de afara. Acum are loc procesul cel mai important: aerul rece de afara preia caldura din recuperatorul din cupru, iar in incapere ajunge aer curat, proaspat si incalzit. Asadar, are loc ventilarea incaperii, cu pastrarea nivelului de caldura si umiditate, fara sa fie nevoie sa fie deschis geamul.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ECOVENT Expert
Lucru în România