Cum au făcut arhitecții betonul care arată ca hârtia mototolită

Jurnalistii de la Citylab au stat de vorba cu arhitectii de la Steven Holl Architects, cei "responsabili" pentru designul inedit, pentru a afla cum a fost el realizat.
Totul a pornit de la dorinta arhitectilor de a utiliza betonul intr-un mod cu totul nou, din punct de vedere atat acustica, cat si estetic.
Alaturi de un specialist in acustica, au ajuns la concluzia ca trebuie sa creeze o textura in relief cu o adancime de aproximativ opt centimetri care sa asigure difuzia, spargand undele sonore reflectate direct.
Era nevoie asadar de un tipar cat mai iregular si ce este mai iregular decat o suprafata mototolita?
Asa ca arhitectii au facut rost mai multe panouri din aluminiu de 3 metri pe 1 metru suficient de subtiri pentru a fi mototolite cu mana, dar suficient de rigide pentru a-si pastra forma botita. Odata obtinuta forma, au folosit spray-uri cu spuma poliuretanica pe spatele panourilor pentru a le "ingheta" in forma respectiva.
Panourile au fost trimise apoi la producatorul de cofraje Fitzgerald Formliners din California, care le-a folosit drept model pentru a crea 50 de mulaje din silicon. Acestea au fost trimise inapoi la Washington, unde arhitectii le-au utilizat pentru da relief suprafetei cofrajelor in care a fost turnata pasta de beton. Mulajele au fost ulterior indepartate si voila! betonul mototolit.
Pentru mai multe imagini, va invitam la un tur virtual al cladirii Reach.

