Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum ar trebui să arate școlile și gradinițele secolului al XXI-lea? Câteva exemple interesante

Sa construiesti pentru copii nu este deloc o joaca. Indiferent daca proiecteaza gradinite, scoli sau locuri de joaca, arhitectii au responsabilitatea de a se asigura ca mediul construit le ofera celor mici posibilitatea de a se juca, de a explora, de a invata - de a se dezvolta armonios.
Cum ar trebui să arate școlile și gradinițele secolului al XXI-lea? Câteva exemple interesante

Exista o sumedenie de factori care contribuie in copilarie la formarea adultului de mai tarziu. Arhitectura la care suntem expusi si cu care interactionam in aceasta prima faza a vietii poate avea si ea un impact important asupra perspectivei noastre lumii. Gradinita, iar mai apoi scoala constituie spatiile in care ne petrecem o mare parte din copilarie.

Majoritatea scolilor din prezent au fost construite dupa mentalitatea secolelor trecute, fiind in esenta un loc in care copiii sunt inchisi in timpul zilei - o inchisoare. Acest model rigid devine anacronic in contextul schimbarilor sociale, economice si tehnologice radicale pe care le-am cunoscut in ultima vreme. Si atunci cum trebuie sa arate scoala secolului al XXI-lea? Gasim, in mai multe parti ale globului, si scoli altfel, poate pioneri, care ne ofera un potential raspuns.

<b>Gradinita Fuji, Tokyo</b>
Gradinita Fuji, Tokyo

Proiectata de Tezuka Architects in urma mai bine de un deceniu, cladirea ofera cadrul ideal pentru transpunerea in practica a modelului educational Montessori pentru prescolari. Cel mai apreciat element este fara doar si poate terasa-deck de pe acoperisul cicular, o banda continua pe care copiii se pot si juca si pot alerga fara nicio opreliste.

 

Foto: Katsuhisa Kida via Dezeen


<b>Gradinita Dai-ichi Yochien, Kumamoto (Japonia)</b>
Gradinita Dai-ichi Yochien, Kumamoto (Japonia)

Gradinita realizata de firma japoneza de arhitectura Hibino Sekkei ii lasa pe copii sa fie copii, oferindu-le un spatiu in care se pot balaci dupa fiecare ploaie. Curtea poata fi folosita ca teren sportiv atunci cand nu ploua sau ca patinoar in timpul iernii. Interiorul este amenajat dupa conceptul open-plan, cu salile de clasa vag separate prin piese de mobilier.

 

Foto: Studio Bauhaus, Ryuji Inoue


<b>Scoala Vittra Telefonplan, Stockholm</b>
Scoala Vittra Telefonplan, Stockholm

Este o scoala fara pereti, fara sali de clasa, construita de designerul danez Rosan Bosch dupa principiile Organizatiei Suedeze pentru o Scoala Libera Vittra. Interiorul este amenajat in plan deschis, gazduind elemente ale naturii ca “munti”, “pesteri” si “copaci”.

 

Foto: Twitter / Hoy por hoy

<b>Gradinita in Guastalla (Italia)</b>
Gradinita in Guastalla (Italia)

Fiecare detaliu al acestei gradinite cu forme curbe a fost conceput de arhitectii de la Mario Cucinella Architects pentru a stimula mintea copiilor, de la modul in care sunt distribuite spatiile destinate activitatilor educationale la materialele de constructie. 

 

Foto: Moreno Maggi via archdaily.com

<b>Gradinita Chuon Chuon Kim 2, Ho Si Min</b>
Gradinita Chuon Chuon Kim 2, Ho Si Min

Biroul de arhitectura Kientruc O a realizat aceasta gradinita din mai multe casute din caramida cu acoperis ascutit, care fragmenteaza cladirea masiva in structuri mai prietenoase pentru copii. O scara in spirala isi face loc printre zidurile exterioare, conducand spre gradina de pe acoperis.

 

Foto: Hiroyuki Oki via archdaily.com


 

 

<b>Scoala primara si gradinita Nanyang, Singapore</b>
Scoala primara si gradinita Nanyang, Singapore

Aceste fatade-curcubeu create de arhitectii australieni de la Studio 505 pentru o extensie a scolii inconjoara un spatiu comun deschis catre natura, dar protejat de larma strazii, menit sa stimuleze gandirea libera, neingradita.

 

Foto: Studio 505

<b>Scoala primara Lushan, Nanchang (China)</b>
Scoala primara Lushan, Nanchang (China)

Este un proiect al arhitectilor de la Zaha Hadid Architects, fiind formata din mai multe structuri boltite orientate in asa fel incat sa primeasca cantitatea optima de lumina naturala. Arhitectii vor folosi roboti si mai multe tehnologii de ultima ora pentru a construi scoala.

 

Randare: VA, Zaha Hadid Arhitects

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România