Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum alegi plantele potrivite pentru fiecare cameră din casă

Plantele de interior ne pot oferi o reala consolare atunci cand tanjim dupa verdele proaspat al naturii - si vom tanji dupa el cateva luni bune de acum incolo. Nu numai ca ne infrumuseteaza locuintele, dar o sumedenie de studii arata ca plantele decorative au un fel de superputeri, imbunatatind calitatea aerului din incaperi si starea noastra generala.
Cum alegi plantele potrivite pentru fiecare cameră din casă
Hardie Grant Books

Jurnalistii de la Independent au stat de vorba cu mai multi experti din lumea plantelor, care ne sfatuiesc cum sa le alegem pe cele potrivite pentru fiecare incapere din casa, din dormitor pana in bucatarie.

Dormitorul

Dormitorul ar trebui sa fie un loc relaxant, cu un decor linistitor. Sa lasam tehnologia la usa si sa introducem in schimb una, doua plante de interior, care vor avea un impact pozitiv asupra starii noastre de spirit in timp ce ne pregatim de culcare, creand o atmosfera propice pentru un somn odihnitor. Potrivit lui Merje Shaw, fondatoare a platformei online Scandiscapes cu produse pentru un design interior biofilic, planta ideala pentru dormitor ar trebui sa elibereze oxigen in timpul noptii, asa cum fac, de exemplu, limba soacrei, aloe vera si orhideea.

In legatura cu obiceiul plantelor de a emite CO2 in timpul noptii, Merje Shaw ne asigura ca este vorba de o cantitate neglijabila comparativ cu cea emisa de oameni si de animalele de casa.

Biroul

Plantele nu au neaparat un impact asupra productivitatii, cel putin din cate stim pana acum, insa au capacitatea demonstrata de a reduce anxietatea, fiind asadar ideale pentru birouri sau pentru spatiul de lucru de acasa.

Kara O’Reilly, jurnalista si coautoare a cartii At Home With Plants, recomanda pentru aceste spatii plantele suculente mici, sugerand chiar amenajarea unei mici gradini de interior intr-un terariu.

Sau putem folosi plantele in ghiveci pentru a transforma o zona cu rafturi intr-un perete statement, asezandu-le printre carti si dosare. O planta ca iedera diavolului revarsata peste rafturi va crea un efect dramatic, Kara O’Reilly. Putem obtine un aer retro cu cateva ghivece suspendate cu planta paianjen, care sa atarne de la inaltimi diferite deasupa colturilor biroului.

Baia

Unul dintre ingredientele esentiale ale unei camere de baie spectaculoase sunt plantele din belsug. Chiar si baile mici pot obtine beneficii pe partea estetica cu un mic ghiveci asezat undeva in apropierea chiuvetei. Merje Shaw precizeaza ca baile, unde umiditatea este de obicei ridicata, vor fi preferate de plante mai exotice precum Philodendron cu frunza rupta, Calathea si Tillandsia (pana roz).

Daca umiditatea este mai mare, putem creste aici si una sau doua ferigi sabie, atat timp cat tinem cont de faptul ca au nevoie de multa apa. In baile mai intunecoase fac fata cu succes plante ca Zamioculcas sau pana cocosului.

Bucataria

Potrivit lui Helen Reeks, manager la compania producatoare de mobilier de bucatarie Tom Howley, vor prospera in aceasta incapere de obicei luminoasa si cu multa umezeala specii tropicale precum aloe vera, palmierii si, din nou, limba soacrei. 

 

Ca idee de decor, Helen Reek sugereaza umplerea  unui spatiu gol din bucatarie cu mai multe tipuri de plante mici sau ghivecele suspendate deasupra insulei. Plantele suculente, foarte populare in prezent, sunt, de asemenea, o alegere potrivita pentru bucatarie.

Tillandsia-cyanea
Tillandsia-cyanea

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva