Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum alegem ventilatorul pentru baie

Aparent, pare o intrebare simpla si banala. Ce poate fi atat de greu in a alege un ventilator? Ei bine, veti fi surprinsi sa aflati de varietatea modelelor existente pe piata.
Cum alegem ventilatorul pentru baie

Ventilatoarele pentru baie variaza in functie de:

• Culoare
• Marime si model
• Diverse functii aditionale
• Modul de instalare
• Debit/Capacitatea de extractie
• Materialul din care sunt confectionate si lista poate continua.

Probabil va imaginati ca ventilatorul este alcatuit doar dintr-o elice si un motor. Majoritatea producatorilor adauga insa diverse functii pentru a se diferentia de ventilatoarele clasice. Veti gasiti ventilatoare cu Timer, indicator de functionare, protectie la supraincalzire, senzor de umiditate, silentioase etc.

Mentinerea unui microclimat sanatos incepe cu o ventilare corespunzatoare care sa elimine excesul de umiditate, evitand astfel aparitia igrasiei si mucegaiului.

Puteti testa canalul de ventilare cu ajutorul unei bucati de hartie, care ar trebui sa fie trasa in canal daca acesta este perfect functional.

Cum alegem ventilatorul pentru baie

A venit timpul sa alegem ventilatorul corespunzator


Acestea pot fi de perete sau pentru tubulatura. Ventilatoarele de perete sunt usor de instalat si, prin urmare, sunt mai practice decat cele pentru tubulatura. In schimb, acestea din urma va permit sa realizati o ventilare fara zgomot. Pe de alta parte, pentru montajul acestuia aveti nevoie de masuri suplimentare de izolare a vibratiilor, care necesita un strat de cauciuc.


Ventilatoarele axiale moderne dispun de garnituri din cauciuc, care sunt plasate in jurul motorului si opresc vibratia, ceea ce le face mai silentioase. In plus, ventilatoarele de extractie au de obicei o clapeta antiretur care impiedica patrunderea aerului din exterior.


O alta caracteristica a ventilatorului este nivelul de zgomot produs. De obicei se aleg cele cu nivel scazut de zgomot. Insa aceasta caracteristica nu este independenta de puterea ventilatorului. Cu cat performanta este mai mare, cu atat ventilatorul functioneaza mai tare si invers (insa acesta nu depaseste 35 Db).


Ventilatorul de baie trebuie sa faca in jur de 6-8 schimburi de aer/ h, sau in functie de numarul de persoane care folosesc incaperea. De exemplu, pentru o baie de 5m2 va fi nevoie de o evacuare de aproximativ 45m3 /h pentru o familie cu doua persoane. Acest volum creste odata cu numarul de persoane.


Puterea de extractie pentru majoritatea ventilatoarelor de uz casnic este de aproximativ 90-100 m3 /h, insa exista si modele cu capacitatea de extractie de 320 m3/ h


Functii suplimentare


Modelele clasice ale ventilatoarelor de extractie sunt conectate la intrerupatorul de lumina, insa acest lucru nu este neaparat un avantaj: in cazul in care nivelul de umiditate este prea mare, acest lucru necesita functionarea continua, ceea ce inseamna costuri suplimentare cu energia electrica. De aceea, este recomandat sa conectati ventialatorul la o sursa de energie separata de intrerupator.


Timer-ul este o alta functie aditionala. Se seteaza un anumit interval de timp de functionare, dupa care ventilatorul se opreste automat.


Senzorul de umiditate inseamna ca ventilatorul de extractie incepe sa functioneze atunci cand depisteaza un nivel ridicat de umiditate. Acesta funcționează strict pentru scopul propus, numai atunci cand este necesar.


Producatorii vin in preintampinarea dorintelor clientilor si produc modele moderne de diverse culori si dimensiuni care sa se integreze cu usurinta in designul baii sau bucatariei dumneavoastra.

Cum alegem ventilatorul pentru baie

Asadar, principalii pasi de urmat atunci cand alegi un ventilator:


1. Faceti un calcul aproximativ in ceea ce priveste capacitatea de ventilare de care aveti nevoie.


2. Luati o decizie cu privire la designul de care aveti nevoie la fel si la tipul de ventilator. Montaj pe perete sau pe canalul de ventilatie.


3. Daca sunteti sensibili la zgomot alegeti unul silentios.


4. Alegeti modul de functionare care va avantajeaza si functiile aditionale de care aveti nevoie.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ECOVENT Expert
Lucru în România