Cum alegem culoarea pentru tavan. Patru strategii
Desi este tentant sa ignorati, culoarea (si mai ales alegerea celei potrivite!) are darul de a transforma complet o camera. Mai jos va prezentam patru strategii pe care ar fi bine sa le aveti in vedere cand va mai duceti la magazinul de bricolaj si va uitati prin departamentul de vopseluri.
Strategia nr. 1 - tavanele albe
Haideti sa incepem cu cea mai des intalnita si banala culoare. Alegerea pastrarii tavanului alb este o metoda sigura si clasica, iar daca nu sunt alte probleme precum dopuri de sampanie sau fum de tigara, acestea nu vor avea nevoie de revopsire pentru cativa ani buni. Albul creeaza impresia de spatialitate, astfel ca tavanele par mai inalte decat sunt in realitate. Daca si peretii sunt albi, atunci camera este aerisita si spatioasa. In exemplul prezentat mai jos, tavanul alb incadreaza peretii vopsiti intr-un gri-deshis iar privirea este imediat captata de profilul decorativ. Acest lucru este indicat sa il folositi daca incaperea are elemente asupra carora vreti sa atrageti atentia si sa le puneti in valoare.
Strategia nr. 2 - asortarea cu peretii
Vopsirea tavanului in aceeasi culoare ca cea a peretilor creeaza o atmosfera intensa, cu o estetica unitara.
In poza urmatoare atmosfera este misterioasa datorita culorii maron-oliv aplicata pe pereti si tavan care functioneaza asemeni unui fundal pe care se profileaza celelalte elemente de mobilier.
Aceasta strategie va ofera o paleta variata de nuante si culori, menite sa va incante privirea fara sa va afecteze schimbarea brusca dintre suprafete colorate diferit. Iata cum acest living ai carui pereti varuiti intr-o nuanta de roz pal se remarca printr-un design unitar cu contraste placute.
Strategia nr.3 - tonuri ale culorii peretilor
Iata cum puteti sa schimbati ceva la cea de a 2-a strategie: culoarea tavanului realizati-o intr-o nuanta cu 2-3 tonuri mai deschisa decat cea a peretilor. Veti beneficia in continuare de atmosfera calma si placuta a unui spatiu unitar dar cu un acent in perceperea spatiului.
Avand in vedere ca tavanele tind sa para mai inchise decat peretii, incercati ca vopseaua sa fie mai deschisa astfel incat camera sa para in continuare aerisita.
Daca beneficiati o o casa ale carei incaperi sunt oricum inalte puteti sa riscati si sa vopsiti tavanele in nuante mai inchise, mai intense decat peretii pentru ca efectul va fi la fel de placut. Camerele vor parea mai intime astfel ca aceasta solutie e mai potrivita pentru bai sau dormitoare in care doriti sa va relaxati.
Strategia nr.4 - culoare diferita
Vopsirea tavanelor intr-o culoare complet diferita fata de cea a peretilor adauga un plus de personalitate spatiilor.
Iata o camera in care tavanul este intr-o culoare roz inchis spre comparatie de pereti care sunt albi sau alta in care tavanul a fost finisat printr-o tehnica speciala ce creeaza ape si zone lucioase oferind un contrast placut cu albastrul inchis al peretilor.
Mai multe informatii gasiti pe www.apartmenttherapy.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa