Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum aleg pernele decorative potrivite pentru living? SOS, designer!

Întrebare: Cum aleg pernele decorative potrivite pentru living? În funcție de ce criterii aleg culorile, modelul și tipul de material din care sunt făcute? Câte perne decorative ar trebui să am pe canapea? Sunt pernele decorative un must-have pentru o amenajare reușită a livingului?
Cum aleg pernele decorative potrivite pentru living? SOS, designer!
Pexels

Răspunsurile specialiștilor:

 

Bogdan Caracaș, designer de interior Scandinavian Design House


Ultimele detalii într-o amenajere nu sunt de neglijat. De cele mai multe ori pot spune multe despre acea persoană, este același lucru ca atunci când te îmbraci, alegi ținuta dorită și totusi mai adaugi accesorii (ceas, cravată, papion sau cercei, brățări, broșe etc.).


Într-o amenajare pornim de la mare spre mic; la început am zonificat încăperile, ulterior am finisat pereții, iar acum avem mobila așezată, luminile instalate și ce vedem? Avem nevoie de un ultim touch; tocmai de aceea este bine să dăm personalitate locului, evident ținând cont de ceea ce avem în casă. În cazul pernelor decorative, în primul rând ținem cont ca acestea sa fie din aceeași "familie" și apoi facem un mix pornind de la urmatoarea metodă:

 • Mood (perne uni, fară model, doar o culoare generală de fundal - pot fi chiar pernele canapelei - in general sunt perne mari de 60x60cm sau 50x50cm)
 • Expression (grafică subtilă, mici brodari - 2 sau 3 bucati - 50x50cm sau 25x55cm)
 • Style (accent puternic - 1 bucata - 25x25cm, dimensiuni neregulate, ovala etc.)

 

Ele trebuie să țină cont de stilul architectural sugerat in interior:

 • Baroc - influențe din Germania
 • Clasic - influențe din Italia
 • Art Nouveau
 • Eclectic
 • Interbelic
 • Modernist
 • Contemporan

 

În funcție de acest stil știm din ce material să alegem sau să recomandam pernele decorative, care pot fi din fibre naturale, mătase, catifea, piele etc. În funcție de culoarea pereților sau a canapelei putem merge pe gama cromatică, nuanțe mai pale sau contrast.


Este important să nu ne pierdem răbdarea spre final și să acordăm aceeași atenție și lucrurilor mici, de rafinament, care pot fi ușor neglijate, însă pot avea un impact important în final.  

Acandinavian Design House logo

 

 

Irina Radu, arhitect iDECORATE


În ultima perioadă nu mai există o regulă în asortarea pernelor decorative. “Aruncați" perne în living, perne de diferite forme, mărimi și culori. Aceasta reprezintă una dintre cele mai simple modalități de a revigora un spațiu. Și din moment ce există atât de multe perne la prețuri accesibile și frumoase, este si pacat să nu profitați de ocazie. Așadar, pernele nu trebuie sa se potrivească. Daca totusi, această alegere este una dificilă, puteți opta pentru regula celor 3 - 3 culori sau 3 modele. Porniți de la culoarea predominantă a canapelei și alegeți culori din aceeași gamă pentru un aspect mai 'cuminte' sau culori complementare și diametral opuse, pentru a crea o zonă de accent.


În primul rând, ar trebui să alegeți culoarea de bază. Este mai bine să utilizați trei culori diferite, dar care se regăsesc deja în cameră - cum ar fi culoarea peretelui, covorul, așternutul sau perdelele. Dacă alegeți o varietate de perne în diferite modele - dar situate în aceeași gama cromatică - aspectul va fi coerent.

 

Câteva exemple de combinații de culori care arată întotdeauna excelent împreună:

 • Albastru închis + visiniu + roz
 • Visiniu + Portocaliu + Verde inchis
 • Magenta + Violet + Galben Mustar
 • Verde închis + auriu + magenta

 

În ceea ce privește materialul, nici aici nu mai există o anume regulă care ar trebui respectată. Sunt permise și chiar dorite combinații aleatorii de materiale, texturi, pattern-uri si culori. Spre exemplu, putem adăuga perne din catifea pe o canapea cu bază din bumbac și textura mai rugoasă.


Amestecați fără teama culorile și texturile: amestecarea culorilor este importantă, însă textura nu trebuie trecută cu vederea. Juxtapuneți texturi netede și aspre, moi și pufoase. Gândiți-vă la blănuri false, catifea, bumbac, tricotaje. Plecați de la o culoare și un model de bază la care adaugați ulterior variațiuni. Puteți obține un decor excelent și creativ printr-o simplă alăturare de texturi si culori.

 

Alegeți un număr de perne care să vă permită să utilizați în continuare canapeaua într-o maniera confortabilă. Folositți-le ca accente de culoare și accente decorative, dar lăsați ca si culoare dominantă culoarea canapelei/fotoliului.

 

Cu siguranță, și în acest sezon, pernuțele decorative reprezintă un must-have. Cu cât mai multe și mai variate, cu atât mai bine. Sunt elemente decorative ce ne permit să schimbăm foarte usor un spațiu, în funcție de sezon, dispoziție sau eveniment.

Idecorate logo

 

 

Paula Pîrvulescu, arhitect


Pernele decorative sunt accesorii ce înveselesc casa și ajută la crearea unei atmosfere plăcute, aspectul camerei schimbându-se cu ajutorul acestora.Pernuțele trebuie sa fie în armonie cu stilul pe care îl aveți in cameră: dacă amenajarea este într-un stil modern trebuie optat pentru figuri geometrice, dinamice sau desene abstracte, pentru un stil clasic puteti alege o pernă decorativă din țesătură ,cu broderie, o pernă decorativă îmbrăcată în materiale nobile (mătase, catifea).


Aceste accesorii de diferite dimensiuni și forme trebuie să se potriveasca și cu celelalte elemente din cameră (canapea, draperii,covor, tablouri), să existe un element comun - o culoare, un stil, un desen.


Dacă aveți o cameră cu o canapea într-o culoare uni, clasică, puteți alege perne cu un decor tradițional sau cu o broderie colorată, canapeaua și pernele să fie atracția acelei încăperi, iar draperiile să fie o nuanța deschisă, bej sau gri pata de culoare fiind pernele decorative.


Pentru stilul modern alegeti perne în culori vibrante, tari, pentru un look îndrăzneț, iar piesa care va ieși în evidență o sa fie cu siguranța canapeaua.Dimensiunile acestor accesorii ce nu ar trebui să lipsească din locuință se aleg în funcție de dimensiunea canapelei sau a fotoliului pe care se vor așeza. Nu trebuie alese pernele mici - pentru o canapea mare de 6 persoane este recomandat sa alegeți perne de 55 cm, nu sub 45cm. Dacă v-au placut anumite perne care sunt mai mici, alegeți și câteva perne decorative mai mari pentru a se echilibra compozitia.


Puteti să utilizați câte perne doriți, dar aveți grijă să nu exagerați.

Paula Pirvulescu logo

 

 

 

Diana Popescu, designer de interior Noblesse Interiors


Pernele decorative pot fi fie în contrast cu textilul canapelei, fie ton pe ton. Pentru un confort sporit, pernuțele trebuie să fie dintr-un material plăcut, soft si de dimensiuni mai mici decât perna/spătarul canapelei. Din punctul de vedere al culorii, se pot combina (asorta) cu draperia sau cu câteva nuanțe din culorile predominante în cameră. Ideea pernuțelor este să pună accent pe zona canapelei și să o evidențieze. 

Noblesse Interiors logo

Visezi la interioare funcționale și fabuloase? Ai nevoie uneori de un sfat, de o idee, de un ochi format? Trimite-ne întrebările tale la adresa office@spatiulconstruit.ro și îți facem legătura cu profesioniști din domeniul designului și al amenajărilor interioare, care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru casa ta.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România