Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cuibul, o locuință inspirată de o capodoperă arhitecturală din natură

"Cuibul" (The Nest) a fost inspirat de capodoperele unuia dintre cei mai talentati arhitecti din lumea naturala.
 Cuibul, o locuință inspirată de o capodoperă arhitecturală din natură

Locuinta organica complet off-grid si handmade a fost finalizata recent de designerul sud-african Porky Hefer in desertul Namib din sudul-vestul Africii, beneficiarul fiind un ecologist. Hefer a folosit drept model pentru proiectul sau spectaculoasele cuiburi construite de zburatoarea din specia Philetairus socius, cunoscuta si sub denumirea de tesatorul sociabil.

Cuiburile tesatorilor sociabili iau forma unor labirinturi complexe care pot adaposti sute de pasari. In functie de temperatura, zburatoarele se aduna in diferite "camere" ale cuibului, alcatuit din incaperi racoroase situate spre exterior care asigura umbra pe timpul zilei si o zona mai adapostita si mai calduroasa la interior pentru perioada noptii, cand temperaturile scad simtitor.

De ce sa nu aplice aceste tehnici eficiente la constructia unei case pentru oameni?, s-a gandit Hefer. Ideea ce-i incoltise in timpul unei iesiri cu cortul in desert i-a placut lui Swen Bachran, pasionat de natura, care cumparase terenul de pe care Hefer admirase neobisnuitele structuri, intr-un efort de conservare a vietii salbatice din zona. Aici avea sa fie ridicat Cuibul.

Situata intr-o rezervatie naturala din apropiere de asezarea Sesriem din statul african Namibia, la 125 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras, casa a fost realizata pe parcursul a cinci ani cu materiale si tehnici de constructie locale si poate fi vazuta ca o trecere la un alt nivel pentru Hefer, cunoscut pana acum pentru "cuiburile" sale de mai mici dimensiuni si piese de mobilier inspirate de animale pe cale de disparitie.

Executia a fost un proces laborios, una dintre cele mai mari provocari intampinate fiind educarea echipei de constructori cu privire la designul neconventional, pentru realizarea caruia a fost nevoie ca multe componente sa fie fabricate la fata locului cu echipamente rudimentare, povesteste Bachran intr-un interviu.

Rezultatul este un exemplu excelent de arhitectura biomimetica (biomimicry in engleza, concept care se refera la imitarea modelelor din natura), contopindu-se cu peisajul inconjurator. Acoperisul este acoperit in intregime cu o planta locala, Phragmites australis, iar peretii casei sunt facuti din caramizi realizate manual din granit obtinut dintr-o cariera din zona.

Interiorul include trei dormitoare si o camera de zi, fiind mobilat cu piese facute la comanda din lemnul unui arbore care se gaseste la randul lui pe aceste meleaguri, Pterocarpus angolensis, in timp ce pardoselile sunt din lemn de tec.

 

Foto: www.animal-farm.co.za

 

Surse: Wallpaper, World Architecture Community

 Cuibul, o locuință inspirată de o capodoperă arhitecturală din natură
 Cuibul, o locuință inspirată de o capodoperă arhitecturală din natură
 Cuibul, o locuință inspirată de o capodoperă arhitecturală din natură
 Cuibul, o locuință inspirată de o capodoperă arhitecturală din natură
Asa arata cuibul pasarilor din specia <i>Philetairus socius</i>
captura YouTube
Asa arata cuibul pasarilor din specia Philetairus socius

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva