Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Creșterea sau refacerea capacității portante structurale

Ori de câte ori este necesară o consolidare structurală din cauza unei modificări a destinației structurilor sau, de exemplu, pentru creșterea capacității portante a unei structuri, analiza corespunzătoare trebuie efectuată de un inginer structurist calificat. Sunt disponibile metode variate pentru a obține consolidarea necesară și acestea includ: adăugarea de suport extern sau rigidizare înglobată, prin lipire de platbande externe sau prin creșterea dimensiunilor structurii.
Creșterea sau refacerea capacității portante structurale
Pixabay

Selectarea metodei adecvate depinde de diferiți parametri ai proiectului, cum ar fi tipul structurii, costuri, mediu și condiții la fața locului, plus posibilitățile de acces și întreținere etc.

Sika a fost pionier în dezvoltarea a numeroase materiale și tehnici noi în domeniul consolidării structurale. Încă de la începutul anilor 1960, aceasta a inclus dezvoltarea de adezivi de lipire a platbandelor de oțel și adezivi structurali epoxidici. În anii 1990, Sika a început să lucreze la adaptarea acestor tehnici folosind materiale compozite moderne, în special platbande din fibre de carbon pultruzionate (Sika CarboDur®).

De atunci, Sika a dezvoltat mai departe această tehnologie folosind țesături unidirecționale (SikaWrap®) pe bază de mai multe tipuri diferite de fibre (carbon, sticlă etc.)

Descriere

Selectarea mărimii și configurației corespunzătoare ale unei asemenea armături, plus locul în care urmează să fie fixată, trebuie să fie întotdeauna determinate de inginerul structurist.

Produse Sika (exemple)

Pentru oțel-beton înglobat:

Sikadur®-30

 • Adeziv structural
 • Rezistență mecanică ridicată
 • Caracteristici excelente de lipire


Descriere

Punctele de ancorare în beton trebuie proiectate, produse și instalate în conformitate cu EN 1504 Partea 6 și Ghidul european de recepție tehnică relevant (ETAG-001). Gradul de curățenie al suprafeței șanțurilor sau găurilor de ancorare decupate în beton trebuie pregătit pentru a fi în conformitate cu EN 1504 Partea 10 Secțiunile 7.2.2 și 7.2.3.

Criterii principale

Smulgere: Deplasare ≤0.6 mm la o sarcină de 75 kN
Fluaj la efort de rupere: Deplasare ≤0.6 mm după sarcină continuă de 50 kN după 3 luni
Conținut ioni de clorură: ≤ 0.05

Produse Sika (exemple)

Sika AnchorFix®-3+

Adeziv epoxidic de performanță înaltă cu întărire fără contracție
Sikadur®-42

 • Sistem epoxidic de subturnare
 • Fără contracție


Descriere

Consolidarea structurală prin lipire de platbande externe este executată conform codurilor naționale de proiectare relevante și EN 15044. Suprafețele de beton expuse care urmează să fie consolidate prin lipire la exterior trebuie curățate și pregătite foarte bine. Orice beton slab, degradat sau deteriorat trebuie înlăturat și reparat, conformare în conformitate cu EN 1504 Partea 10 Secțiunea 7.2.4 și Secțiunea 8. Această operație trebuie finalizată înainte de pregătirea generală a suprafeței și execuția lucrării de aplicare și lipire a platbandelor.

Criterii principale

Rezistență de rupere la forfecare: ≥12 N/mm²
Modul elastic în compresiune: ≥ 2000 N/mm²
Coeficient de dilatație termică: ≤ 100 × 10 -6 per K

Produse Sika (exemple)

Sikadur®-30

Adeziv pe bază de rășini epoxidice utilizat cu sistemul de consolidare cu fibre de carbon Sika® CarboDur® și consolidare tradițională cu platbande de oțel.

Sikadur®-330

Adeziv pe bază de rășini epoxidice folosit cu sistemele SikaWrap®

Descriere

Aceste metode și sistemele Sika sunt bine documentate în Principiul 3 Restaurarea betonului. Pentru asigurarea performanței necesare, aceste produse trebuie să întrunească și cerințele EN 1504-3, clasa 3 sau 4.

Criterii principale

Mortar/beton: Clasa R4 sau R3
Adezivi: Rezistență de rupere la forfecare: ≥6 N/mm²

Produse Sika (exemple)

Mortare de reparații: Gama Sika MonoTop®-412/-352
Sikafloor®-82/-83 EpoCem®
Sikadur®-41 CF

Mortar de reparații locale pe bază de rășini epoxidice

 

Injectarea și etanșarea fisurilor în general nu consolidează structural o structură. Însă, pentru lucrări de remediere sau acolo unde au apărut suprasarcini temporare, injecția de materiale pe bază de rășini epoxidice de vâscozitate scăzută poate restaura structura readucând-o la starea structurală inițială.Introducerea de armături compozite precomprimate pentru consolidare a dus acum această tehnologie la un alt nivel. Se folosesc platbande ușoare armate cu fibre de carbon, de rezistență înaltă, plus că duratele de întărire sunt reduse și condițiile de aplicare pot fi prelungite prin încălzire electrică inovatoare a adezivului.Aceste inovații servesc pentru a demonstra și mai mult că Sika este în mod clar liderul la nivel mondial în acest domeniu.

 

Descriere


Fisurile trebuie curățate și pregătite în conformitate cu liniile directoare din EN 1504 Partea 10 Secțiunea 7.2.2. Apoi, poate fi selectat cel mai adecvat sistem Sika de etanșare și lipire pentru refacerea completă a integrității structurale.

 

Criterii principale

 

Clasificarea materialelor de injectare: F: forță de transmisie / transfer de sarcină

 

Produse Sika (exemple)

 

Injecție Sikadur®-52

 • Rășină epoxidică bicomponentă
 • Vâscozitate redusă

Sika® Injection-201

 • Rășină poliuretanică
 • Vâscozitate foarte mică
 • Insensibil la umezeală

Sika® Injection-451

 • Rășină epoxidică structurală de rezistență ridicată
 • Vâscozitate foarte redu 

 

Descriere

 

Când fisurile, golurile sau interstițiile inerte sunt destul de largi, pot fi umplute gravitațional (prin turnare) sau prin utilizarea unui mortar epoxidic de reparație locală.

 

Criterii principale

 

Clasificarea materialelor de injectare: F: forță de transmisie / transfer de sarcină

 

Produse Sika (exemple)

 

Injecție Sikadur®-52

 • Rășină epoxidică bicomponentă
 • Vâscozitate redusă

Sika® Injection-451

 • Rășină epoxidică structurală de rezistență ridicată
 • Vâscozitate foarte redusă

 

Descriere

 

Precomprimare: cu această metodă, sistemul implică aplicarea de forțe pe o structură pentru a o deforma astfel încât să reziste mai eficient la sarcinile sale de lucru sau cu o săgeată de încovoiere totală mai mică. (Notă: post-tensionarea este o metodă de precomprimare a unei structuri de beton turnate în operă după ce s-a întărit betonul). 

 

Produse Sika (exemple)

 

Sisteme de precomprimare cu fibre de carbon: Sistem Sika CarboStress®

Sisteme tradiționale de precomprimare lipite: SikaGrout®-300 P

Documente atasate:
    

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
SIKA Romania
Lucru în România