Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Coronavirusul poate rezista 28 de zile pe diverse suprafețe - studiu

Un studiu al cercetatorilor australieni arata ca SARS-CoV-2 poate ramane infectios pe anumite suprafete o perioada mult mai indelungata decat s-a crezut pana acum.
Coronavirusul poate rezista 28 de zile pe diverse suprafețe - studiu

Experimentul Agentiei Nationale de Stiinta a Australiei, prezentat de The Guardian, a demonstrat ca virusul responsabil pentru Covid-19 poate supravietui pe obiecte precum telefoane mobile, otel inoxidabil, vinilin si bancnote de hartie timp de 28 de zile la temperatura de 20 de grade, aproximativ temperatura camerei.

Perioada de supravietuire a scazut in conditii de temperatura mai ridicata, la 30 de grade Celsius si la 40 de grade Celsius.

Spre comparatie, virusul gripal rezista 18 zile pe anumite suprafete la 20 de grade.

Potrivit cercetatorilor, SARS-CoV-2 rezista mai mult pe suprafetele netede in comparatie cu cele poroase, cum este, de exemplu, bumbacul.

Trebuie precizat faptul ca experimentul a fost facut pe intuneric, astfel incat virusul nu a fost afectat de razele ultraviolete, care reduc durata de viata a virusului pe suprafete.

De asemenea, nu este clar nici rolul pe care suprafetele il au in transmiterea virusului, nefiind cunoscut gradul in care trebuie sa ai contact cu o suprafata contaminata sau cantitatea de virusuri de pe aceasta pentru a te infecta.

Oricum, specialistii sunt de parere ca probabilitatea de a lua virusul direct de la o persoana infectata este mult mai mare decat cea de a te infecta ca urmare a contactului cu o suprafata contaminata.

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

 

C.S.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva