Contoarele sau repartitoarele de căldură, obligatorii de la sfârşitul anului în apartamentele racordate la sistemele centralizate
Consumatorii racordaţi la sisteme centralizate de încălzire trebuie să aibă montate în apartamente, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, contoare individuale de măsurare a energiei termice sau, dacă acest lucru nu este posibil, repartitoare de costuri, potrivit unui proiect de lege promulgat luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul modifică Legea nr. 121 / 2014 privind eficienţa energetică şi introduce amenzi cuprinse între 500 şi 1 000 de lei pentru cei care nu respectă termenul limită.
Obligativitatea vizează toate apartamentele din imobilele de tip condominiu racordate la sistemele centralizate, indiferent de destinaţia acestora. Ea nu se aplică în cazul apartementelor cu centrale termice.
„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în proiect.
Dacă însă din punct de vedere tehnic sau din raţiuni financiare nu pot fi montate contoare, vor fi folosite în schimb repartitoare individuale de costuri. Dispozitivele vor fi montate pe toate corpurile de încălzire din apartament.
Proiectul de lege a fost trecut de două ori prin Parlament, fiind depus iniţial în 2016 şi modificat în repetate rânduri de atunci. A fost votat în forma actuală pe 29 iunie de Camera Deputaţilor, for decizional, şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Sistemele centralizate de încălzire mai pot fi întâlnite în prezent doar în câteva oraşe din România, printre care si Capitala. Aici există aproximativ 550.000 de apartamente unde ar trebui montate repartitoare, potrivit Digi 24, care citează Asociația Energia Inteligentă.
Conform sursei menţionate, costurile montării unui repartitor vor fi cuprinse între 70 și 100 de lei, fiind nevoie de câte un dispozitiv pentru fiecare calorifer. Alte costuri implicate vizează citirea şi interpretarea datelor. De exemplu, pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar.