Complexul de apartamente Beveridge Mews, locuire diversificata
Un nou proiect de locuinte sociale denumit Beveridge Mews a fost de curand selectionat ca fiind unul dintre castigatorii premiului national de arhitectura oferit de RIBA anul acesta, menit a fi un exemplu de arhitectura durabila. Echipa de la Peter Barber Architects a conceput un complex alcatuit din opt apartamente cu suprafete diferite in jurul unei gradini comune, pe care l-a dotat cu diverse sisteme si echipamente menite sa ii asigure eficienta energetica si un consum redus de apa.
Amplasat in Stepney Green - East London, complexul Beveridge Mews a fost construit pe locul care inainte era ocupat de o serie de garaje nefolosite pe o proprietate a municipalitatii. Sirul de case nou construit a fost conceput ca o continuare a modelului autohton de case cu curte, o reproducere a tipologiei proprietatilor invecinate. Au fost construite din lemn si gandite ca o serie volume care se deschid spre sud si est prin intermediul unor acoperisuri in terase gradina. Fiecare casa beneficiaza de o curte separata amenajata in zona de acces catre care se deschide zona de zi, bucataria si locul de luat masa. Dormitoarele amenajate la primul si al doilea nivel au parte de terase si balcoane care dau inspre gradina amenajata.
Casele au fost astfel concepute incat sa permita cazarea familiilor numeroase, compuse din membri apartinand unor categorii de varsta diferite si care sunt nevoiti sa imparta acelasi apartament facand astfel dificil traiul in comun. Unele dintre apartamente au pana la sapte camere (dormitoare) in timp ce majoritatea dispune de trei-patru camere. Interioarele au fost special proiectate pentru a deservi nevoile fiecarui membru al familiei, iar numarul mare de dormitoare este transpus in supradimensionarea spatiului de zi de la parter. Toate casele sunt cu deschidere spre strada, permitand accesul direct si facil gandit pentru persoanele in varsta sau cu probleme.
Complexul a fost dotat cu un sistem de preluare si stocare a apei de ploaie, in timp ce echipamentul de reciclare a apei gri impreuna cu bateriile eficiente conduc la o buna gestionare a rezervelor de apa reducand semnificativ consumul si costurile. Buna termoizolare a spatiilor si sistemele eficiente energetic au permis cladirii sa fie catalogata la nivelul al treilea conform codului pentru Locuinte Durabile.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa