Cladirea Palazzo Italia conceputa pentru a devora smogul

Expozitia Internationala este prilej pentru etalarea unor creatii arhitecturale spectaculoase, iar pavilionul Italiei de la Milan Expo 2015 este mai mult decat un exponent al arhitecturii flamboaiante. Palazzo Italia dupa cum a fost denumit este o cladire care consuma smogul si absoarbe poluarea din aer cu ajutorul anvelopantei biodinamice.
Anvelopanta ce imbraca volumul sinuos al cladirii este in egala masura inovatoare si durabila. Cei 9000 de metri patrati ai fatadei au fost realizati din 900 de panouri din fibre de ciment proiectate special de firma Italcementi. Tehnologia TX Active capteaza particulele poluante din aer atunci cand acestea ajung in contact cu suprafata panourilor si sub influenta luminii soarelui sunt transformate in saruri inerte. Fiecare panou care incorporeaza tehnologia Styl-Comp este unic iar cladirea in sine este una cu zero energie, ceea ce insemna ca datorita echipei de proiectare ce a cerut folosirea sticlei foto-voltaice si a panourilor din beton foto-catalitic intreaga structura este capabila sa isi asigure necesarul de energie.
In egala masura interiorul pavilionului impresioneaza vizitatorii cu cele sase niveluri de informatii din capitolul „Atuurile Italiei” care prezinta in capitole spatiale, imagini, opinii si testimoniale despre trecutul, prezentul si viitorul Italiei. Dintre acestea, un spatiu anume reuseste sa creeze o impresie aparte. Este vorba despre un ansamblu de trei camere intitulat „Puterea frumusetii” care reuseste sa isi imbete vizitatorii cu senzatiile placute ce ii fac sa creada ca sunt intr-o lume suprarealista compusa din cele mai frumoase locuri din Italia. Atmosfera este conturata cu ajutorul proiectiilor digitale pe pereti, tavane si pardoseli din oglinda insotite de ritmuri muzicale diverse.
Odata cu terminarea expozitiei cladirea va fi folosita ca centru pentru cercetare tehnologica iar formele fluide si designul inovator nu vor fi pierdute, ci vor fi considerate primul pas spre un viitor durabil.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa