Centipede, un cinematograf aparte in Portugalia

V-ati dorit vreodata sa dispareti pentru cateva minute, sa evadati din rutina zilnica intr-o realitate paralela? Locuitorii orasului Guimaraes, Portugalia se bucura acum de o instalatie temporara amplasata in centru, care le ofera trecatorilor posibilitatea de a vizualiza cat timp vor, o prezentare cu filme selectionate de lucratorii dintr-o fabrica de marochinarie din arhivele CineClubului Guimaraes.
Inventat de studioul londonez NEON – aceleasi minti creative care au conceput si Zomnie Bench si PLAY House cu Bang&Olufsen – impreuna cu Colin Fournier si Marysia Lewandowska, Centipede Cinema este un spatiu pentru proiectii realizat din metal si pluta, avand in partea inferioara o serie de 16 noduli prin care oamenii pot sa intre si sa vizualizeze diferitele filme.
Infiintat in 1958, Cineclubul Guimaraes s-a bucurat de multa popularitate in randul localnicilor difuzand o varietate de filme internationale, unele dintre acestea promovand concepte total opuse regimului dictatorial din perioada Estado Novo (1933-1974). Pentru a sarbatori existenta acestei institutii ce a dat dovada de curaj si care prin fimele prezentate a adus atata bucurie in randul comunitatii, echipa de designeri a construit aceasta instalatie colorata intr-un galben aprins folsoind numai materiale locale.
Definind Centipede Cinema drept o „interventie publica”, echipa declara despre conceptul ce a stat la baza proiectului urmatoarele: „Ii invita pe iubitorii de film sa intre in structura compusa din metal si pluta, printr-unul din cele 16 orificii astfel incat ajung sa participe la experienta cinematografica dar ramanand cu picioarele ancorati in lumea reala. Structura extraterestra creaza un contrast puternic cu peisajul istoric al stradutelor ce inconjura piata. (orasul a fost declarat Monument UNESCO) Acest contrast este preluat si in juxtapunerea dinamica a lumii reale cu cea a fictiunii”.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Potrivit site-ului Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, monumentul face referire la vechea Romă, în care arcul simbolizează victoria, având ca model Arcul de Triumf din Paris comandat de Napoleon pentru a celebra victoria de la Austerlitz din 1805.
Petre Antonescu a fost și primul arhitect al Cazinoului din Constanța. El și-a imaginat o clădire asemenea unui teatru, cu două turnuri la extremități, în stil neoromânesc. Edificiul a fost în cele din urmă construit după propunerea în stil Art Nouveau a arhitectului Daniel Renard.
Faţada Cazinoului, aşa cum o gândise Antonescu în 1905:
Ansamblul ridicat de soţii Ionel şi Elisa Brătianu în apropierea Bisericii Amzei este o lucrare de referință pentru arhitectura neoromânească a Bucureștiului, ridicat fiind chiar în perioada de apogeu a stilului. Petre Antonescu devenise din 1903 arhitectul oficial al familiei Brătianu, realizând și soclul statuii Ion C. Brătianu din Piața Universității.

Surse: Agerpres, Centrul Cultural Meta, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, asezamintelebratianu.romaniandesignweek.ro



