Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cel mai mare muzeu de astronomie din lume evocă geometria universului

Cel mai mare muzeu de astronomie din lume va fi inuagurat în curând în Shanghai. Colosala construcţie a fost proiectata de biroul american Ennead Architects fără linii sau unghiuri drepte, evocând geometria universului şi dinamismul mişcărilor cosmice.

Cel mai mare muzeu de astronomie din lume evocă geometria universului
Captură YouTube

Forma dinamică a Muzeului de Astronomie din Shanghai creează o experienţă imersivă pentru vizitatori, angrenându-i în desăşurarea unor fenomene astronomice reale.

Clădirea are o suprafaţă de 39.000 de metri pătraţi, fiind considerată cel mai mare muzeu din lume dedicat exclusiv studiului astronomiei, şi a fost construită ca o aripă a Muzeului de Ştiinţă şi Tehnologie din Shanghai. Găzduieşte expoziţii, un planetariu, un observator şi un telescop solar înalt de aproximativ 24 de metri. 

„Am vrut să cream un loc în care misiunea instituţională este pe deplin ţesută cu o arhitectură care este educativă în sine şi îşi află forma în unele dintre principiile fundamentale care modelează universul nostru”, spune Thomas J. Wong de la Ennead Architects.

Ennead Architects a câştigat în 2014 competiţia internaţională lansată pentru proiectarea clădirii.

Trei componente arhitecturale definesc designul muzeului, şi anume: un oculus, o sferă şi un dom răsturnat. Toate funcţionează ca instrumente astronomice care urmăresc mişcările soarelui, ale lunii şi ale stelelor.

Suspendat deasupra intrării principale, oculusul funcţionează ca un ceas solar, mişcările cercului de lumină pe care îl produce pe podea indicând timpul şi anotimpul.

Sfera, care găzduieşte planetariul, creează impresia de imponderabilitate şi de antigravitaţie, evocând răsăritul lunii.

Şi, în cele din urmă, domul răsturnat de pe acoperişul clădirii, deschis către cerul nopţii, le oferă vizitatorilor oportunitatea unei "întâlniri reale cu universul, care să desăvârşească experienţa simulată la interior", spun arhitecţii într-un comunicat de presă citat de CNN.

 

Muzeul va fi deschis publicului pe 18 iulie 2021.

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva