Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cel mai înalt perete de căţărat din lume

De parca nu era deja suficient de impresionanta, CopenHill, centrala din Copenhaga care produce energie electrica din deseuri si are o pista de schi pe acoperis, un proiect al arhitectilor de la Bjarke Ingels Group (BIG) finalizat in mare parte anul trecut, se poate "lauda" de acum si cu cel mai inalt perete de catarat din lume.
Cel mai înalt perete de căţărat din lume
Walltopia

Peretele realizat de producatorul bulgar de pereti de escalada Walltopia a fost amenajat pe fatada din sticla si aluminiu a centralei, oferind o suprafata de catarat de 1.200 de metri patrati.

Inalt de 80 de metri, este divizat in patru sectiuni cu diferite niveluri de dificultate, delimitate la aproximativ fiecare 20 metri prin instalarea unor locuri de popas.

Pentru a asigura continuitatea estetica a fatadei si a permite in acelasi timp patrunderea luminii naturale la interior, materialele au fost selectate cu grija, optandu-se pentru o combinatie de plexiglas si fiberglas, pe langa cele 55 de tone de otel folosite pentru a garanta trainicia structurii in conditiile aspre specifice iernilor scandinave.

 

"Designul peretelui a fost o provocare, intrucat am facut eforturi pentru a gasi echilibrul potrivit intre aspect si functionalitate. Obiectivul a fost acela de a crea un aspect compatibil cu arhitectura impresionanta a cladirii, concepand in acelasi timp o topologie a peretului care sa ofere experienta de catarare suprema", spune Vasil Sharlanov, care a lucrat la proiect.


Situata intr-o zona industriala din apropiere de centrul orasului Copenhaga, centrala CopenHill, cunoscuta si ca Amager Bakke, are capacitatea de a transforma anual in jur de 440.000 de tone de deseuri in energie, alimentand cu electricitate si cu caldura 150.000 de locuinte. Functioneaza in plus ca spatiu public de recreere, pe acoperisul sau fiind amenajata o partie de schi artificiala flancata de arbori si un bar si dispunand de o pista pentru drumetii si jogging lunga de 490 de metri.

 

C.S.

Cel mai înalt perete de căţărat din lume
Cel mai înalt perete de căţărat din lume
Cel mai înalt perete de căţărat din lume

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva