Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cel din urmă proiect al artistului Christo: „Împachetarea” Arcului de Triumf

O veche dorinţă a cuplului artistic Christo și Jeanne-Claude a fost transformată în realitate de un urmaş al celor doi.

Cel din urmă proiect al artistului Christo: „Împachetarea” Arcului de Triumf
Twitter / @ArcDeTriomphe

Instalaţia de artă postumă "Arcul de Triumf, împachetat" (L’Arc de Triomphe, Wrapped), o idee zămislită cu decenii de urmă, constă în învelirea faimosului monument din Franţa în 25.000 de metri pătrați de plastic.

La fel ca celelalte lucrări pentru care sunt cunoscuţi cei doi artişti, instalaţia din Paris este una efemeră şi va putea fi văzută în perioada 18 septembrie-3 octombrie 2021.

Proiectul în valoare de 14 milioane de euro, finanţat din banii artiştilor, a fost adus la viaţă la un an după moartea lui Christo de un nepot al cuplului, Vladimir, împreună cu o echipă de peste 1.000 de oameni. Aceştia au învelit Arcul de Triumf în 25.000 de metri pătraţi de polipropilenă într-o nuanţă gri-albăstruie, materialul fiind fixat cu ajutorul a 3.000 de metri de funie roşie din acelaşi material. Plasticul va fi reciclat la finalul instalaţiei.

Ideea s-a născut în 1961 la Paris, unde Christo, născut în Bulgaria, şi soţia sa, Jeanne-Claude, artistă de origine marocană, au locuit timp de mulți ani. Jeanne-Claude a încetat din viaţă în 2009, iar Christo i-a urmat anul trecut, nu înainte însă de a în mişcare lucrurile pentru "împachetarea" monumentului din Paris. După moartea artistului, echipa sa s-a asigurat că urmează îndeaproape schiţele sale, pentru a-i transforma viziunea în realitate.

Cei doi artiști au format unul dintre cele mai de succes, dar şi controversate, cupluri din arta contemporană. De-a lungul carierei lor, ei au imbracat in mii de metri patrati de tesatura constructii faimoase ca Pont Neuf din inima Parisului, Muzeul de Arta Contemporana din Chicago si cladirea Reichstagului din Berlin.

Citeşte şi: Câteva dintre cele mai memorabile lucrări ale faimosului Christo

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva