Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ce faci cu un munte de gunoaie? Pârtieee! pe o centrală care produce energie din deșeuri

Cum ii dai un aer cool unei centrale care gestioneaza deseurile populatiei? Instalezi o partie de schi pe acoperis, daca este sa ne luam dupa danezi.
Ce faci cu un munte de gunoaie? Pârtieee! pe o centrală care produce energie din deșeuri

Amager Bakke, alintata CopenHill, este cea mai recenta bijuterie arhitecturala din Copenhaga, cu potential serios pentru a deveni o importanta atractie turistica a orasului.

Un proiect de aproximativ 590 de milioane de euro, CopenHill este considerata una dintre cele mai eficiente centrale care produc energie din deseuri (waste-to-energy) din lume. Deschisa inca din 2017, a fost construita pentru a inlocui fosta centrala pentru gestionarea deseurilor Amagerforbraending din capitala Danemarcei. CopenHill ar produce cu 25% mai multa energie decat predescesoarea sa, alimentand cu energie si caldura 160.000 de locuinte din Copenhaga, oras cu vreo 600.000 de locuitori. Noua centrala va putea, totodata, sa recicleze o parte din gunoi, in linie cu eforturile Copenhagai de a deveni primul oras "carbon neutru" din lume pana in 2025.

Impresionant, dar ce ziceti de partia de schi verde de pe acoperis?

Ideea a fost propusa in urma cu cativa ani de danezii de la Bjarke Ingels Group (BIG), care au si proiectat centrala alaturi de SLA Architects, si le-a adus neconventionalilor arhitecti o sumedenie de laude de-a lungul timpului.

Revista Time a inclus-o pe lista sa din 2011 cu idei revolutionare, iar in urma cu doi ani modelul arhitectural a fost expus la Muzeul de Arta Moderna din New York.

 

Partia artificiala este testata zilele acestea, urmand sa fie deschisa oficial in luna mai. Atunci cand va fi finalizata, va avea o lungime de 400 de metri, desfasurandu-se pe toata suprafata de 10.000 de metri patrati a acoperisului abrupt. Materialul in patru nuante de verde din care este construita a fost realizat de compania Neveplast.

 

Varianta finala a proiectului va include de trasee pentru drumetii, puncte de observatie si un perete de escala inalt de 85 de metri instalat pe o latura exterioara a structurii. Doar resortul de schi a costat in jur de 12 milioane de euro, 

 

Fatada cladirii este imbracata in jardiniere din aluminiu din care se vor revarsa plante. In conformitate cu designul original, cosul de fum al cladirii trebuia sa expulzeze un cerc de fum la fiecare tona de CO2 generata, dar propunerea s-a dovedit mai greu de pus in practica, potrivit oamenilor implicati in proiect.

 

Surse: Quartz, The GuardianReuters 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva