Cât de mult rău ne face dezordinea și cum ne poate ajuta metoda de organizare a japonezei Marie Kondo

Foto: Instagram / Marie Kondo
Pentru profani, nu este vorba de o curatenie de primavara pretimpurie, ci de cel mai popular trend din lifestyle al momentului: metoda "KonMari" de organizare a casei. Micuta japoneza Marie Kondo, care si-a croit drum in locuinte de pretutindeni in calitate de guru in domeniul organizarii cu cartea "Magia ordinii. Senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa", isi consolideaza statutul cu propriul ei serial pe platforma mai sus mentionata.
In emisiune, Kondo ii invata practic pe americani sa-si faca ordine in locuinte, preceptele ei in ale randuielii declansand un adevarat fenomen care ia avant in mai toate colturile lumii - asa cum o demonstreaza stocul record de bunuri de care se bucura in ultima perioada magazinele caritabile.
Kondo sustine ca, urmand metoda ei, nu vom avea doar o casa mai curata si mai organizata, ci ne vom face ordine si in viata.
In bestsellerul si in emisiunea ei, japoneza te indeamna sa pastrezi doar obiectele care iti aduc bucurie atunci cand le tii in mana (Does is spark joy? este mantra ei) si sa le multumesti celorlalte inainte de a renunta la ele. Daca astfel de practici ti se par un pic bizare, usor frivole, nu te grabi sa respingi intreaga ei filosofie.
Metoda KonMari nu este doar despre cum sa elimini dezordinea din campul vizual. Este in primul rand despre renuntarea la obiectele de care nu ai nevoie cu adevarat. Cu cat ai mai putin de oranduit, cu atat iti va fi mai usor sa o faci. De-abia apoi aplicam ceilalti doi piloni ai metodei - organizeaza si depoziteaza.
Iar rezultatul urmarit - sa ajungem sa traim intr-un mediu curat si organizat - are o multime de beneficii demonstrate stiintific asupra starii noastre de bine. Intr-un astfel de mediu gandim mai bine, ba chiar mancam si mai sanatos. De partea cealalta, exista numeroase studii care indica faptul ca dezordinea este mama multor rele din viata noastra.
Dezordinea ne poate face mai anxiosi, mai stresati, mai depresivi, ne tulbura somnul si ne afecteaza puterea de concentrare, spun expertii. Poate avea un impact negativ asupra productivitatii noastre si ne poate impinge spre un stil de viata nesanatos. Ne afecteaza sistemul imunitar, modul in care digeram mancarea si este asociata cu un risc mai ridicat de diabet de tip 2 si boli cardiace. Si lista continua.
Aplicarea metodei KonMari este deci binevenita pentru a ne pune la punct casele si vietile. In plus, indeplinirea cu succes a unei sarcini - decluttering-ul in acest caz - are un impact pozitiv urias asupra autoeficacitatii - sentimentul ca suntem persoane competente, autonome, care pot invata, se pot dezvolta si pot avea succes, care ne poate imbunatati semnificativ starea de bine generala si ne ajuta sa fim mai eficienti, explica Chris Stiff, lector in domeniul psihologiei la Universitatea Keele din Marea Britanie, in The Conversation.
Asadar, daca ne propunem sa facem ordine precum Marie Kondo, la final vom fi incercati de un binefacator sentiment de implinire.
Numai nu incepe ce nu poti termina, atrage atentia Stiff.
Metoda japonezei este riguroasa si necesita implicare, timp si energie. Esecul in finalizarea unei sarcini poate avea un impact negativ asupra starii noastre de bine psihologice. Studiile arata ca daca oamenii abandoneaza atingerea unui obiectiv, vor avea de obicei rezultate mai proaste atunci cand vor desfasura ulterior alte activitati.
In concluzie, ar trebui sa incerci metoda KonMari, dar inainte de a o pune in practica asigura-te ca dispui de timpul si de resursele necesare pentru a te dedica sarcinii si ca setezi un obiectiv realizabil. Poti ajusta metoda, mai recomanda Stiff, folosind mai degraba indicii, decat instructiuni.