Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casa Verde Fotovoltaice: Lista finală a dosarelor acceptate

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice, declarând în total doar 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare, în timp ce mai mult de jumătate dintre aplicații (13.339) au fost respinse.
Casa Verde Fotovoltaice: Lista finală a dosarelor acceptate
Pexels

Vezi aici lista finală a dosarelor acceptate.

 

Urmatoarea etapă a progamului este semnarea contractelor cu beneficiarii.

 

Motivul invocat pentru respingere, depăşirea termenului de depunere a documentelor, "contravine flagrant declarațiilor anterioare ale instituției", susţin reprezentanţii Greenpeace România într-un comunicat de presă.

"Deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect. Mai precis, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente:

'Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.'(comunicat al Ministerului Mediului din 6 noiembrie 2019)", se precizează în comunicatul Greenpeace.

Potrivit reprezentanţilor Greenpeace România, deoarece declarația AFM nu a fost respectată în evaluarea dosarelor, 284 de milioane de lei rămân, cel puțin pentru moment, nealocați.

"Suntem indignați de numărul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii – termenul expirat al documentelor – este incredibil. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM nu a reușit să gestioneze acest program. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva", a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

"Sesizăm și solicităm intervenția autorităților superioare, Ministerul Mediului și guvernul României. Cred că este un caz fără precedent, care prejudiciază mii de cetățeni care au dorit să devină prosumatori, au făcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit excluși pe nedrept din acest program", a mai spus Marian Mândru.

 

Cei ce au fost respinşi pot participa la urmatoarea sesiune de înscrieri, care va fi organizată în toamna acestui an, în condiţiie în care nu a fost cheltuit întreg bugetul alocat programului.

 

Prin progamul Casa Verde Fotovoltaice, persoanele fizice pot solicita o finanțare nerambursabilă de la stat ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei, beneficiarul fiind obligat să acopere restul de 10%.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva