Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Care sunt pașii pe care îi ai de urmat atunci când zugrăvești?

Zugravirea locuintei este unul dintre principalele elemente ce definesc decorul casei, iar procesul in sine nu implica eforturi prea mari, insa la mijloc se afla si mutarea mobilei dintr-un loc in altul si curatenia finala generala care presupune multa migala. Dar pana la aceste etape sunt alti pasi de urmat cand vine vorba de zugravit, iar unul dintre cei mai importanti il reprezinta alegerea culorilor.
Care sunt pașii pe care îi ai de urmat atunci când zugrăvești?
Unsplash

Daca nu alegi cu atentie nuantele in ton cu mobila si specificul casei, exista riscul ca rezultatul final sa nu fie cel pe care ti l-ai imaginat.

De asemenea, vor conta foarte mult si ustensilele pe care alegi sa le folosesti pentru a zugravi - in reclamele de la televizor vezi mereu oameni ce zugravesc cu ajutorul unui trafalet. Acesta chiar este cea mai recomandata ustensila de zugravit si in realitate, urmata de diferite tipuri de pensule eficiente pentru zonele de imbinare si cele greu accesibile. Odata ce ai pregatit tot ceea ce iti trebuie, poti trece la treaba.

Iata care sunt cei mai importanti pasi pe care este recomandat sa-i urmezi in momentul in care vrei sa incepi sa zugravesti:

Curatarea peretilor

Acest lucru se face cu ajutorul unei bidinele inmuiate in apa calda cu putin detergent, cu care dai apoi pe toata suprafata peretilor. Este important ca peretii sa fie bine umeziti pentru ca vopseaua veche sa se indeparteze bine cu un spaclu. Totodata, acest pas te va ajuta sa descoperi zonele in care vopseaua s-a umflat din diverse cauze si mai ales unde ar trebui sa faci reparatii inainte de a aplica un nou strat de vopsea.

Aceasta etapa presupune si completarea golurilor inestetice acolo unde este cazul, ca de exemplu langa plinta pardoselii, tocuri de usi sau ferestre. Pentru a repara astfel de imperfectiuni este recomandat sa folosesti glet acrilic - este extrem de eficient.

Aplicarea gletului si a amorsei

Pentru a inlatura denivelarile de pe diverse suprafete poti cumpara glet de la mathaus cu ajutorul caruia vei indrepta rapid peretii. Dupa eventualele reparatii se trece la aplicarea amorsei. Rolul acesteia este de a uniformiza capacitatea de absorbtie a peretilor. Altfel spus, vopseaua se va aplica si usca mai uniform, iar consumul poate fi redus. Unii specialisti in domeniu considera ca este mai bine sa fie aplicate doua straturi de amorsa pe peretii ce au fost vopsiti in prealabil si un singur strat pe cei noi.

Dupa aplicarea gletului (unde este cazul), respectiv a amorsei, peretii trebuie lasati sa se usuce aproximativ o ora in timpul verii si mai mult iarna.

Timpul de zugravire

Nu este recomandat sa te grabesti cand vine vorba despre aplicarea straturilor de vopsea. Daca zugravesti singur locuinta este foarte probabil sa nu termini o incapere intr-o singura zi. Nu doar amorsa trebuie lasata sa se usuce timp suficient, ci si vopseaua, iar daca vrei sa aplici doua straturi ar trebui ca intre ele sa existe un interval de timp de cateva ore. Cu cat primul strat se usuca mai bine, cu atat stratul final de vopsea data va arata ca la carte si va fi mai rezistenta in timp.

Păstrarea unei cantitati de vopsea lavabila pentru retusuri

Este extrem de neplacut sa ramai fara vopsea exact in timpul aplicarii celui de-al doilea strat, motiv pentru care este indicat sa pastrezi o oarecare cantitate de lavabila nefolosita - mai bine mai mult decat prea putin. In general, dupa aplicarea celui de-al doilea strat de vopsea pot exista anumite zone in care suprafetele nu au fost acoperite atat de bine pe cat ai fi vrut. Totodata, la imbinari mai mereu este nevoie de retusuri, motiv pentru care este recomandat sa ai la indemana un plus de material.

In concluzie, daca zugravesti singur este bine sa iei in considerare pasii de mai sus pentru ca rezultatul final sa fie pe masura asteptarilor!