Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Când este util aparatul de sudură, cum îl alegi și cum îl folosești corect

Te numeri printre persoanele care au mereu un proiect DIY de bricolaj in desfasurare? Iti place sa te ocupi singur de micile reparatii necesare in gospodarie?
Când este util aparatul de sudură, cum îl alegi și cum îl folosești corect
Pixabay

Atunci ai nevoie de un aparat de sudura și de accesoriile potrivite in cazul acestuia.

 

Citeste acest articol pentru a descoperi situatiile in care dispozitivele disponibile pentru achizitie sunt utile. Vei descoperi criteriile de selectie pe care trebuie sa le consideri si cum sa folosesti corect aparatul de sudura pe care il vei alege.

 

Tipuri de aparate de sudura disponibile


Inainte de a alege aparatul de sudura potrivit, trebuie sa te gandesti la cateva aspecte importante.

 • Ai mai sudat pana acum? Care sunt materialele pe care intentionezi sa le lipesti cu ajutorul acestui dispozitiv?
 • Ai nevoie de un aparat pentru utilizare conventionala sau de unul profesional, destinat folosirii intr-un atelier?


Pornind de la raspunsurile tale la aceste intrebari, vei putea alege dispozitivul potrivit. Iata ce optiuni ai la dispozitie si avantajele pe care acestea le ofera.

Aparatul de sudura de tip transformator


Acesta este dispozitivul clasic de sudura, utilizat de majoritatea utilizatorilor conventionali.

 • Poti lipsi diverse bucati de material cu ajutorul aparatului de sudura transformator, care opereaza pe baza topirii electrodului.
 • Acesta reprezintă o varianta economica, avantajoasa pentru orice buget.
 • Il poti folosi atat in interior, cat si in exterior, pentru a suda diverse tipuri de material.
 • Randamentul asigurat de aparatul de sudura cu electrozi inveliti, de tip transformator este unul redus. Acesta il recomanda pentru utilizare in cazul aplicatiilor conventionale.
 • Consumul de energie in cazul sau este unul mediu, iar greutatea dispozitivelor disponibile in aceasta categorie este una sporita. Din acest motiv, este indicat sa il folosesti doar ocazional.

 

 

Aparatul de sudura MIG/MAG


Aceste dispozitive au capacitatea de a topi suprafete metalice, prin intermediul unui procedeu combinat, asigurat de electrod si de gazul care protejeaza sudura.

 • Acestea previn depunerea reziduurilor pe suprafata de lucru si asigura realizarea lucrarilor curate.
 • In plus, asigura o sudura precisa si rezistenta, indiferent de grosimea materialelor pe care le manevrezi.
 • Pot fi utilizate atat de utilizatorii incepatori in domeniul sudurii, cat si de cei experimentati, pentru efectuarea unor lucrari mai complexe.
 • Comparativ cu aparatele de sudura de tip transformator, cele MIG/MAG sunt mai costisitoare si este recomandat sa le folosesti doar in interior.

 


Aparatul de sudura TIG


Atunci cand efectuezi lucrari de sudura in cazul carora vrei sa obtii un aspect perfect neted al cordonului, aparatul TIG este alegerea ideala.

 • Acesta opereaza pe baza unui electrod neconsumabil, iar suprafata de sudura este protejata de gazul eliberat de dispozitiv.
 • Aparatul de sudura de tip TIG permite utilizarea in cadrul unei game variate de aplicatii, indiferent de natura metalului sau a aliajelor pe care le sudezi. Rezultatele obtinute cu ajutorul sau sunt precise si rezistente.
 • Alte avantaje importante ale utilizarii sale constau in lipsa de reziduuri la finalul lucrarii si de faptul ca poate suda chiar si materiale foarte subtiri.
 • Acest tip de dispozitiv face parte din categoria aparatelor de sudura mai costisitoare si necesita un anumit grad de expertiza, pentru utilizarea in cazul unor aplicatii complexe.
 • Procesul de sudura asigurat este unul mai lent, insa rezultatele obtinute sunt mai precise decat in cazul celorlalte doua tipuri de dispozitive prezentate.


Aparatul de sudura autogen


Este recomandata utilizarea unui astfel de dispozitiv atunci cand vrei sa perforezi diverse materiale. Acesta functioneaza pe baza unei flacari oxiacetilenice si a firului metalic incorporat, pentru a topi materialele metalice.

 • Il poti folosi pentru a suda chiar si materiale ruginite sau degradate.
 • In plus, acesta asigura obtinerea celor mai bune rezultate atat in interior, cat si in exterior.
 • Nu trebuie sa detii experienta pentru a folosi corect si usor acest dispozitiv.

 


Un dezavantaj important in cazul sau consta in dimensiunile sale generoase. Acestea pot ingreuna depozitarea si manipularea aparatului de sudura, in anumite conditii.

Invertorul de sudura


Cea mai noua optiune pe care o ai la dispozitie si care a castigat popularitate in ultimii ani este cea reprezentata de invertorul de sudura.

 • Acesta este usor de folosit, de transportat si de depozitat.
 • Invertorul consuma putina energie, il poti folosi prin cuplarea la sistemul de alimentare cu energie a locuintei si are dimensiuni reduse.


Prin urmare, acum stii care sunt principalele tipuri de aparate de sudura pe care le poti achizitiona. Ai descoperit avantajele si dezavantajele utilizarii lor si modul in care le poti folosi corect, pentru a beneficia de cele mai bune rezultate.

Acum trebuie doar sa stabilesti specificul lucrarilor de sudura pe care le vei efectua pentru a alege dispozitivul potrivit. Tine cont si de recomandarile descoperite in acest articol.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva