Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cam cât mai are de "trăit" frigiderul tău? Durata de viață a principalelor aparate electrocasnice

Ne place sau nu, aparatele electrocasnice care au devenit de mult parte integranta din viata noastra nu vor trai pentru totdeauna. Cum o cheltuiala neprevazuta destul de insemnata nu este genul de mica surpriza a vietii pe care sa ne-o dorim, este bine sa stim macar aproximativ care este durata de viata a frigiderului, a aragazului sau a masinii de spalat, pentru a putea planifica din timp in buget inlocuirea acestora.
Cam cât mai are de "trăit" frigiderul tău? Durata de viață a principalelor aparate electrocasnice
Pixabay

Informatia ne este de folos si atunci cand incercam sa decidem daca mai are rost sa incercam sa reparam produsul.

La ce sa fim atenti

De cele mai multe ori, aparatele de uz caznic nu intra in greva din senin, ci ne transmit diverse semnale de alarma cu ceva timp inainte - uneori suficient de mare pentru ca, intervenind, sa le mai putem salva.

De exemplu, daca frigiderul sau masina de spalat vase nu functioneaza corespunzator, vei observa acest lucru in factura de curent, intrucat vor avea nevoie de mai multa energie pentru a-si face treaba. In cazul frigiderului, alte semne ca ceva nu este in regula sunt condensul si gheata in exces, mancarea alterata sau zgomotele neobisnuite.

Repari sau inlocuiesti?

Regula este ca, daca te costa cel putin jumatate din valoarea unui produs nou sa-l repari pe cel vechi, ar trebui sa-l inlocuiesti - mai ales ca la casarea celor vechi primesti de obicei un bonus.

Depinde insa si de tipul de produs. In cazul aparatelor electrocasnice de calitate care se defecteaza pe parcursul ciclului de viata, repararea este de multe ori o solutie mai buna decat inlocuirea. Daca esti tentat sa-l inlocuiesti cu un aparat mai ieftin, tine cont de faptul ca risti sa fii nevoit sa inlocuiesti noul produs destul de repede cu altul si tot asa, ajungand captiv intr-un cerc vicios. N-ar trebui ignorat nici impactul pe care il are asupra mediului producerea acestor aparate.

Cel mai bine ar fi sa optezi de la inceput pentru un produs bun - desi ce se intelege printr-un produs bun este mai greu de stabilit in zilele noastre, asa cum vom vedea mai jos -, pe care sa-l intretii corespunzator.

Daca sunt folosite in conformitate cu specificatiile producatorului si sunt curatate regulat, bunurile de uz caz ar trebui sa isi atinga potentialul maxim in ceea ce priveste durata de viata si nu este exclus nici sa-l depaseasca. Prin urmare, printre altele, curata filtrul de scame in cazul masinii de spalat si a uscatorului (acest lucru reduce si riscul unui incendiu) si clateste bine farfuriile inainte sa le pui in masina de spalat vase, pentru a evita blocarea cu resturi de mancare a aparatului.

"Nu le mai fac ca odinioara"

Auzim si spunem des cuvintele de mai sus in discutiile despre trainicia aparatelor electrocasnice moderne si este perfect adevarat. Dincolo de teoria cu iz de conspiratie potrivit careia producatorii stabilesc intentionat o durata de viata scurta pentru produsele lor, asa-numita uzura planificata, astfel incat sa vanda mai des, explicatia pentru care aparatele de uz casnic rezista astazi mai putin, are legatura cu mai ales cu noi, consumatorii moderni.

Am cerut si am primit de la industrie tot felul de functii avansate pentru produse de altminteri simple, care in unele cazuri le-au facut mai fragile (revenind la ce inseamna un produs bun, pretul ridicat nu este neaparat un indicator al durabilitatii, ci poate acoperi doar costul acelor brizbrizuri care iti sunt sau nu de folos). Este valabil mai ales pentru aparatele electrocasnice smart. Ii dam Cezarului ce-i al Cezarului totusi, mentionand eficienta energetica ridicata a aparatelor din noua generatie.

Deci, cam cat mai au de trait frigiderul, aragazul si alte aparate de prin baia si bucataria ta?

Cu mentiunea ca exista mai multi factori care contribuie la durata de viata a aparatelor electrocasnice, printre care cat de des sunt folosite si cum sunt intretinute, iata orientativ cam cat ar trebui sa te tina cele mai importante dintre ele:

 

Cat de mult va rezista frigiderul tine in mare masura de tipul acestuia. Cel mai prost stau frigiderele side by side, care pot atinge cel mult 14 ani. La polul opus se afla frigiderele cu o singura usa, cu o durata de viata de 19 ani. Congelatoarele, care "lucreaza" mai mult pentru a raci alimentele, au o durata de viata de aproximativ 11 ani.

 

 

Masina de spalat are o durata de viata de zece pana la 14 ani, in timp ce uscatorul, care este prevazut cu componente mai fragile, ajunge in general la cel mult 13 ani. Conteaza, desigur, cat de des folosesti masina, o utilizare mai intensiva reducandu-i ciclul de viata cu cativa ani. 

In ceea ce priveste cuptorul si plita, depinde, de asemenea, de tipul de alimentare. Cele electrice folosesc elemente de incalzire care prezinta o probabilitate mai ridicata de a se defecta in timp, insa durata de viata a aparatelor este in ansamblu destul de ridicata, de aproximativ 13 ani; cele pe gaz in schimb, cu un sistem de aprindere simplu, rezista de regula mai mult, pana pe la 15 ani.

 

 

Masina de spalat vase are in medie o durata de viata de noua ani, dar poate depasi acest prag daca beneficiaza de o ingrijire corespunzatoare. Suprinzator sau nu, cheia este sa o folosesti regulat.


Te poti astepta sa folosesti cuptorul cu microunde noua, zece ani. Sunt aparate destul de robuste in general si tot ce ai de facut este sa-l mentii curat.

Surse: The Spruce, Curbed, Digital Trends, The Guardian

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România