Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

„Building Sustainable & Resilient Cities”: concluziile unei dezbateri aplicate pe tema rezilienței urbane

Asociația Together for a Better Tomorrow, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, au organizat în data de 23 iunie o dezbarere aplicată pe tema rezilienței urbane, în cadrul evenimentului "Building Sustainable & Resilient Cities”.

„Building Sustainable & Resilient Cities”: concluziile unei dezbateri aplicate pe tema rezilienței urbane

Speakerii invitați la discuții au prezentat puncte de vedere asupra măsurilor ce trebuie implementate pentru ca orașele în care trăim sa poată face față oricărei provocări, asigurând incluziune socială, educație, siguranță, sustenabilitate și reziliență.

Discuțiile din primul panel au fost deschise de László Borbély - Consilier de Stat, Coordonator al Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care a făcut o analiză obiectivă a realității actuale, cu privire la stadiul de implementare a strategiei de dezvoltare rezilientă a orașelor din România, în conformitate cu Obiectivul 11 de Dezvoltare Durabilă.

„Pandemia a adus cu sine și o oportunitate, pe care trebuie să o fructificăm, omenirea a devenit mai conștientă și a început să ia măsuri clare, aplicate, pentru stoparea schimbărilor climatice”.

 

„Building Sustainable & Resilient Cities”: concluziile unei dezbateri aplicate pe tema rezilienței urbane

În contextul fondurilor semnificative alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, domnul consilier de stat Borbély consideră că este nevoie de o abordare holistică, intersectorială, gândită în cheia unei paradigme noi. În acest sens, trebuie ca cetățenii să fie implicați mai mult, trebuie să existe o transparență mai mare a instituțiilor, care se poate realiza prin digitalizare, și trebuie să existe o colaborare strânsă între toate ministerele.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, coordonat de László Borbély, are în tot acest proces, rolul de catalizator, cu scopul de a avea orașe reziliente, pentru o viață mai bună pentru generațiile viitoare.

40% din emisiile de dioxid de carbon rezultă din serviciile energetice necesare în clădiri. Una dintre activitățile cu impact direct în privința sustenabilității orașelor este implementarea Strategiei naționale pe termen lung.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este implicat în asigurarea secretariatului și operativității Comitetul interministerial care va realiza un plan de acțiune pentru implementarea acestei strategii. Comitetul reunește reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației,

Secretariatului General al Guvernului, specialiști din ministere și reprezentați din institute de cercetare și universități.

Prezent la discuții, Andrei Ungur – Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a vorbit despre politica urbană a României, dar și despre noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care se dorește a deveni funcțional până la finalul anului 2021. Noul Cod va reuni peste 50 de legi si OUG-uri, și aduce ca noutate simplificarea procedurilor ce privesc obținerea autorizațiilor și avizelor de construcție.

Fonduri importante din PNRR vor fi alocate pentru tranziția la digital, și pentru actualizarea planurilor urbanistice generale și de mobilitate.

Conform celor comunicate de domnul Ungur, la ora actuală, peste 70% din orașele municipii din România, au o documentație urbanistica mai veche de 10 ani, ceea ce generează costuri suplimentare celor care doresc să se implice în dezvoltarea unei localități.

Piero Pelizzaro - Chief Resilience Officer Milan, a vorbit despre semnificația și modul în care este implementată strategia de reziliență în cadrul orașului Milano și despre actorii principali ce trebuie să transpună în practică obiectivele strategiei de reziliență urbană. De aceea, în opinia sa, este nevoie de o abordare holistică a rezilienței urbane, care să interconecteze toți actorii implicați, toate domeniile vizate, și toate măsurile care se iau. Piero Pelizzaro numește ca top 3 măsuri care se urmăresc în Milano în ceea ce privește strategia de reziliență: întoarcerea naturii în oraș, regenerarea urbană și redarea spațiului public către cetățeni.

„Building Sustainable & Resilient Cities”: concluziile unei dezbateri aplicate pe tema rezilienței urbane

Anul 2020 ne-a pus in fata unor provocări neașteptate generate de pandemia COVID 19, și am realizat cât de importantă este planificarea măsurilor de reducere a riscurilor și dezastrelor. Având în vedere că omenirea a fost uneori expusă la diverse evenimente devastatoare de-a lungul istoriei (evenimentele meteorologice extreme, dezastrele naturale) iar acum se vorbește tot mai mult de bioterorism și pandemii cu un impact global crescut, spitalele și alte instituții medicale sunt printre acele elementele cheie care susțin dezvoltarea rezilientă a orașelor și comunităților, și despre acest subiect am discutat cu Andra Migiu – Secretar de Stat Ministerul Sănătății.

Am aflat cu acest prilej despre planurile de viitor ale României pentru integrarea sistemului de sănătate în dezvoltarea rezilientă și sustenabilă, cât de pregătite sunt orașele din România să facă față unor posibile viitoare dezastre, dar și ce masuri trebuie luate ca să reacționăm rapid și eficient în cazul unor crize asemănătoare celei generate de pandemia COVID 19

În contextul obținerii rezilienței urbane prin eficiență energetică, Remus Hîrceagă - Partener Expense Reduction Analysts, a discutat despre provocările ce intervin în procesul de transformare a clădirilor verzi din perspectiva consumului energetic, despre rolul si implicarea prosumatorilor în procesul de decarbonizare, dar și despre politici verzi agresive versus securitate energetică.

Inovația și tehnologia sunt factori importanți care facilitează atingerea obiectivelor ce țin de sustenabilitatea și reziliența orașelor, iar Benny Schaeken - Director Smart Cities – Cegeka, a vorbit despre modul în care Cegeka se implică în acestă direcție.

„Building Sustainable & Resilient Cities”: concluziile unei dezbateri aplicate pe tema rezilienței urbane

În ultimii 15 ani, multe orașe din România au o creștere economică ce le poziționează, din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, înaintea vecinelor din Europa. De aceea România este o piață interesantă pentru multe țări și investitori, ceea ce înseamnă că orașele din România sunt adevărate motoare de dezvoltare economică – consideră Grațian Mihăilescu - Fondator UrbanizeHub, speaker la eveniment.

Educația și învățarea continuă sunt componente esențiale ale vieții de zi cu zi a orașului, astfel încât comunitățile urbane să poată crea societăți durabile și armonioase care să includă principiile justiției sociale, rezistenței ecologice, productivității economice, participării politice și vibrației culturale.

De aceea, Panelul 2 de discuții a fost deschis de intervenția Elenei Rastei – Coordonator Program Școli Verzi din cadrul RoGBC și a Codruței Ilovan – Director Administrativ la Deutsche Schule Bukarest, care este prima scoala acredită green din România, în cadrul proiectului inițiat de RoGBC.

Codruța Ilovan a vorbit, printre altele, despre cum ar trebui să arate școlile secolului XXI, și în acest context, ne-a facut o descriere a facilităților oferite de școala unde activează, și a activităților pe care le desfășoară copiii acolo, cum sunt implicati, de mici, în activități care contribuie la deprinderea obiceiurilor și rolului lor în societate.

„Building Sustainable & Resilient Cities”: concluziile unei dezbateri aplicate pe tema rezilienței urbane

Orașele reziliente au nevoie de păstrarea tradiției, dar și de inovație. Despre găsirea unui echilibru perfect în regenerarea urbană, am vorbit cu Silviana Petre Badea - Managing Director JLL Romania și cu Raluca Munteanu - Business Development Manager IULIUS. Iulius este cunoscut pe piața imobiliară din România ca fiind singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, beneficiar al unui număr important de clădiri acreditate green.

"Transportul public reprezintă “circuitul sanguin” al unui oras, iar acesta este vital pentru dezvoltarea sănătoasă a unei zone urbane", consideră Cristian Macedonschi – Președinte Smart City Brașov. Cu Cristian Macedonschi am vorbit despre strategia de dezvoltare a orașului Brașov.

Aeroporturile sunt principalele porți de intrare ale turiștilor, și ne bucuram că, în sfârșit, vom avea și în Brașov posibilitatea de a ajunge pe calea aerului. Am stat de vorba cu Alexandru Anghel - Director aeroport Brașov, despre noutăți de natură tehnică și arhitectonică ale aeroportului, dar și despre oportunitățile ce se vor deschide odată cu operabilitatea aeroportului.

Invitat al panelului 2, Marius Cristea - Expert Dezvoltare Urbană, ne-a vorbit despre Cluj Napoca ca fiind orașul cel mai transparent din punct de vedere al investițiilor și al planurilor sale de reziliență. Cluj Napoca este de asemenea primul, și singurul oraș din România, semnatar al acordului privind orașele verzi.

Marius Cristea a numit și câteva dintre politicile și investițiile ce fac din Cluj Napoca un oraș sustenabil și rezilient, printre care: trenul metropolitan, metrou, centura, parcări cu senzori, piste de biciclete, sțații de încărcare mașini electrice, cartiere care au spatii de joaca, parcări cu senzori, locuri gratuite de parcare pentru mașini electrice, precum și faptul ca nu se mai acorda autorizații de taxi decât pentru mașini electrice. Ca noutate, Marius Cristea a menționat că se lucrează la lansarea unui coridor velo și pietonal în zona Someșului, pe o lungime de 30-40 km, dar și inovatii pe flota de transport, care din 2022 se doresc a fi funcționale, respectiv primul autobuz autonom, care va circula în zona centrală, dar și o flotă substanțiala de autobuze cu hidrogen.

Marius Cristea a făcut și un overview al dezvoltării urbane în România în momentul actual, menționând principalele probleme de reziliență existente, în principal cele referiritoare la poluare, din diverse surse.

În cadrul evenimentului, am alocat un spațiu substanțial discuțiilor despre infrastructură și transport public, elemente foarte importante atunci când vorbim despre reziliența urbană. Ne-au fost alături la discuții Geanina Suditu - Coordonator al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bucuresti-Ilfov din cadrul TPBI și Ștefan Roșeanu – Consilier TPBI -Project Manager Tren Metropolitan Bucuresti-Ilfov

Discuțiile au fost moderate de Andrei Ioan Botiș - Președinte Romania Green Building Council (RoGBC).

Puteți urmări tot ce s-a discutat la eveniment, accesând link-ul Facebook: IdeaEventsCF
Partener principal: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă
Parteneri strategici: Next Energy Partners, Expense Reduction Analists (ERA), Private Jets Europe, NAI Romania
Partener instituțional: Romania Green Building Council
Parteneri media: igloo, SpațiulConstruit.ro, Netv, Rhapsody Magazine
Un eveniment organizat de Idea Events

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.