Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Brugg Pipesystems - Conducte FLEXWELL pentru termoficare

Brugg Pipesystems - Conducte FLEXWELL pentru termoficare

Sistemul de conducte flexibile preizolate FLEXWELL® (FHK) ofera un nivel ridicat de siguranta atat datorita structurii cu pereti dubli din metal (atat teava interioara cat si cea exterioara sunt din otel) cat si sistemului integrat de supraveghere / semnalizare a avariilor.

Prezentare

Caracteristici
Domeniul de lucru:
• temperaturi: de la -170°C pana la +150°C;
• presiuni: PN 25 bar;
• dimensiuni: DN 25-150;
• materiale: otel inoxidabil, spuma PUR, PE.

Avantaje:

• sistem autocompensat - nu prezinta deplasari din
dilatare termica;
• siguranta in functionare;
• rezistenta la coroziune;
• livrare in colaci (lungimi 250-1000m).

Imaginea 1: Structura conductei flexibile FLEXWELL®:

1: Teava de serviciu din otel inoxidabil gofrat,
2: Cablu de semnalizare avarii;
3: Spuma poliuretanica flexibila;
4: Manta exterioara din otel gofrat;
5: Polyment (mastic bituminos);
6: Manta exterioara din polietilena)Stabilitate

Aceasta conducta pozabila direct in sol si-a dovedit calitatile printr-o experienta practica de peste 40 de ani de functionare in conditii extrem de variate si dificile:
• pe trasee de pozare anevoioase;
• pe trasee cu subtraversari sau in interiorul
cladirilor;
• la adancimi mici de pozare si in santuri inguste;
• in conditii de umiditate;
• la pozarea in canale termice;
• la utilizarea metodei de foraj dirijat.

Imaginea 2: Cuplaj mecanic (fara sudura), cu garnitura din grafit, pentru conducta FLEXWELL®Rentabilitate

Comparativ cu durata necesara pozarii si asamblarii unui sistem preizolat conventional, instalarea sistemului FLEXWELL® cu pereti dubli se face in foarte scurt timp, motiv pentru care solutia FHK nu este perfecta numai din punct de vedere tehnic, ci si din punct de vedere financiar.


Forajul orizontal dirijat
Aplicarea acestei tehnologii performante permite eliminarea multiplelelor dezavantaje de natura economica, tehnica si ecologica ce apar la pozarea subterana a conductelor prin sapatura deschisa. Metoda permite nu numai realizarea de subtraversari dar si ocolirea eventualelor obstacole ce pot aparea pe traseul de foraj.

Particularitati:

Directia forajului orizontal dirijat este stabilita la executia deschiderii in sistem umed. Cu ajutorul suspensiei de forare si jeturilor de inalta presiune, capul de forare este propulsat prin telecomanda spre deschiderea finala. Obstacolele intalnite in sol pot fi ocolite prin schimbarea directiei in plan orizontal sau vertical.

Cheia succesului o reprezinta executia precisa a forajului pilot. Traseul exact al tunelului este determinat cu ajutorul unui sistem de navigare cu unde electromagnetice, localizandu-se astfel adancimea, pozitia si inclinatia instantanee a capului de foraj. Diametrul tunelului este marit apoi cu freze largitoare, pana la atingerea cotelor proiectate. In final, peretii tunelului sunt intariti cu ajutorul unei suspensii de foraj care contine bentonita.

FLEXWELL® - Aplicatii


Proiectul: Ansamblul Berlin-Mitte (Germania)


Tema

VEW AG, Berlin, a fost confruntata cu sarcina de a realiza proiectul de modernizare a sistemului de alimentare cu caldura pentru complexul de locuinte amplasat la intersectia strazilor Ecke Auguststraße / Große Hamburger Straße, in Berlin-Mitte, cu un tronson de conducte 2 x DN 100 (tur si retur). In imediata apropiere a punctului termic de la intersectia celor doua strazi existau numeroase retele subterane de utilitati, cele mai mari probleme fiind ridicate de pachetele de cabluri electrice. Pentru finalizarea cu succes a proiectului, VEW AG a decis sa colaboreze cu Brugg Pipesystems GmbH, Wunstorf si cu o alta firma specializata in executia de foraje orizontale dirijate.

Solutie

Datorita faptului ca pozarea conductelor preizolate rigide in sant deschis era greu de realizat in conditiile din teren, proiectantul a decis ca aceasta problema poate fi rezolvata prin realizarea unui foraj orizontal dirijat, conjugata cu instalarea de conducte flexibile preizolate FLEXWELL® pentru termoficare. Datorita constructiei sale (imaginea 1), conducta preizolata FHK® este perfect adaptata situatiilor in care se apeleaza la aceasta tehnologie.

Imaginea 3: Tractarea de pe tambur a conductei de termoficare FLEXWELL®Pozarea conductei FLEXWELL®

Incepand cu stabilirea amplasamentului pentru executia forajului, pozitionarea dispozitivului de foraj si executia forajului pilot, au fost respectate etapele tehnologiei de foraj orizontal.
Dupa ce capul de forare a ajuns la punctul de destinatie, el a fost inlocuit cu un cap de tragere la care a fost cuplata conducta FHK® 127/220 si apoi tractata cu un cablu special de pe tambur (imaginea 3) in sens invers, pana la deschiderea initiala (imaginea 4).
In final, s-a executat racordul intre FLEXWELL® si conductele rigide preizolate existente.

Imaginea 4: FLEXWELL® la iesirea din sol (prin deschiderea initiala)Dupa pozitionarea finala a sistemului de conducte, gropile excavate au fost curatate cu un echipament de aspirare, s-au acoperit cu bentonita iar materialul dezlocuit a fost evacuat. Executia lucrarii nu a afectat desfaurarea traficului si nu a necesitat lucrari de excavatie decat la inceputul si sfarsitul traseului.

Rezultat
Datorita planificarii de inalta calitate a lucrarilor preliminare executate de VEW AG precum si a coordonarii tehnice perfecte intre client si Brugg Pipesystems GmbH, lucrarile de instalare a tronsonului FLEXWELL® cu o lungime de 2x55 m (tur si retur) au fost efectuate intr-o perioada foarte scurta de timp. Racordarea si integrarea in sistemul general al retelei de termoficare au fost efectuate fara probleme, iar programul de alimentare cu caldura nu a fost afectat.

Proiectul: Muzeul din Thalassa (Franta)Tema:

Vaporul muzeu din portul maritim Thalassa trebuia alimentat de pe tarm cu apa potabila si caldura, la o presiune de 10 bar si o temperatura nominala 60°C. Datorita mareei, pozitia vaporului se schimba mereu, iar conductele de alimentare trebuie sa fie flexibile. Suplimentar, mantaua exterioara a conductei trebuie sa reziste la agresivitatea apei sarate.

Solutia:Pentru a raspunde acestor cerinte, au fost utilizate conducte FLEXWELL®, DN 50. In acest fel, sistemul flexibil si robust rezista de ani de zile in conditii extreme.


Proiectul: Aeroportul Zürich (Elvetia)Tema:

Iarna, pentru degivrarea pistelor de avioane, se utilizeaza un amestec de apa fierbinte si glicol. Beneficiarul dorea nu numai o conducta pentru a transporta apa fierbinte pe distante mari, cu mentinerea temperaturii si in conditii de siguranta, dar si usor de instalat in acelasi timp.Solutia:

FLEXWELL® a putut fi utilizata in acest caz datorita calitatilor sale termoizolante si datorita usurintei instalarii. Asa cum se vede in imagini, conductele au fost pozate in sant direct de pe tamburi, desi o singura sectiune a traseului a masurat cateva sute de metri.

Proiectul: Spital din Tuzla (Bosnia)


Tema:
Executia in termen foarte scurt a lucrarilor de racordare a spitalului de boli de inima din Tuzla la reteaua de termoficare existenta.

Solutia:
Dupa semnarea contractului si demararea lucrarilor, cei 422m FHK® 200/310 necesari au fost gata de livrare in saptamana 20. Conductele de FLEXWELL®, erau rulate pe tamburi imensi de fabricatie speciala. Convoiul a fost escortat de politia din trei tari si a avut nevoie de autorizatii si permise pentru transport agabaritic.Lucrarile de asamblare la amplasament au fost finalizate in saptamana 25.
Carmen Pavel - Brugg Pipesystems AG

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva