Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

Biblioteca realizata de echipa de la TYIN tegnestue Architects a fost amenajata in cladirea vechii piete a carei constructie are peste 100 de ani. Spatiul cedat bibliotecii este de 3x9m si se deschide catre o curte in partea din spate, pe unde trece un mic curs de apa. Acoperisul si peretii erau intr-un stadiu avansat de degradare drept urmare orice element nou propus in vederea amenajarii spatiului trebuia sa fie auto-portant.

 

Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta membrii comunitatii o reprezinta sezonul ploios in care apele pot sa ajunga si pana la 50cm peste nivelul pardoselii. Pentru rezolvarea acestei probleme arhitectii au propus inaltarea anumitor zone peste aceasta limita de inundatii astfel incat biblioteca sa poata fi folosita pe tot parcusul anului. Datorita inaltimii la care era pozitionat tavanul din sala principala s-a optat pentru realizarea unui spatiu tip „loft”. Biblioteca a fost impartita in doua zone, care strabat toata lungimea cladirii: una destinata rafturilor pentru carti si cealalta destinata zonei de lectura.

 

Dupa ce se trece de camera principala a fost amenajat un birou intr-un spatiu de dimensiuni mai mici. Un grup sanitar aflat in colt a fost demolat iar locul a fost luat de un copac mic, care cu siguranta va avea suficient ingrasamant natural la dispozitie pentru a creste. In curtea din spate a fost construita o pergola care sa ofere protectie de razele puternice ale soarelui.

 

 

Pentru acest proiect arhitectii au folosit materiale locale si chiar au refolosit unele materiale care deja existau in locatie. Rafturile pentru carti au fost realizate din lemn provenind de la un proiect anterior al celor de la CASE, in timp ce placarile au fost facute din bucati de lemn refolosit. Structura interioara necesita un lemn rezistent, de buna calitate astfel incat sa preia incarcarile si sa poata sustine deschiderile dorite. Aceste materiale au fost cumparate de la magazinul de lemn „second-hand”.

 

Centrul comercial al Pietei Min Buri s-a mutat vis-a-vis, peste canal, datorita unui incendiu care a avut loc la finele anilor ’90. Pe masura ce anii au trecut, comunitatea s-a micsorat si s-a degradat. Datorita unei legi a propritetii insuficient reglementata multi dintre locuitori sunt sceptici si nu doresc sa investeasca in amenajarea si renovarea locuintelor.

 

Pentru ca acest proiect sa fie un succes a fost nevoie ca pe toata durata lucrarilor membrii comunitatii sa fie implicati activ, de la demarare pana la inaugurare. La inceput arhitectii au indetificat nevoile comunitatii prin discutii in cadrul unor intalniri periodice in care s-au prezentat machetele si planurile cladirii dar si opiniile membrilor referitoare la trecutul, prezentul si viitorul acesteia. Nu a fost usor pentru arhitecti sa reuseasca sa mobilizeze indivizii, mai ales pe adulti, dar pe masura ce proiectul prindea contur, lumea a venit din proprie initiativa. Din declaratiile arhitectilor, acestia au observat ca membrii comunitatii ajunsesera sa se ataseze acestui proiect, sa fie mandri de ceea ce realizau.

 

Pentru TYIN, acest proiect nu a tinut doar de reamenajarea spatiului cladirii vechii piete, ci si de cresterea increderii in cadul comunitatii. Acest proiect a fost o demonstratie de ce se poate realiza prin muca sustinuta a localnicilor, prin initiativa proprie, folosind materiale, tehnologie si cunostinte locale.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk/

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

20210423_RW_LAT_RO_PHO_12.png
20210423_RW_LAT_RO_PHO_12.png
20181214 RW-LAT PROD PICT 04.png
20181214 RW-LAT PROD PICT 04.png
Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects
Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects
Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

În primul rând, are o porozitate redusă, deci este potrivită utilizării în medii expuse umidității, fără efectele negative care apar din această cauză. Datorită absorbției reduse de umiditate, este mai puțin degradabilă după repetarea ciclurilor îngheț/dezgheț, ceea ce o face un excelent material pentru exterior, inclusiv într-un climat excesiv. O consecință a acestor proprietăți este și faptul că plăcile de marmură au o aderență redusă, deci adezivul de aplicare trebuie să fie unul special. Lipirea este cu atât mai dificilă cu cât suprafața marmurei este șlefuită mai fin, mai lucios, pentru că adezivul nu mai poate intra în adâncimi (orificii, asperități, imperfecțiuni) care să ajute la ancorare. De aceea, orice material neabsorbant, printre care și marmura, se aplică punând adeziv pe suprafața neșlefuită, chiar ușor neregulată. Este o deosebire mare față de alte materiale folosite pentru placare, precum ceramica (gresie, klinker, mozaic) și chiar unele tipuri de rocă (precum calcar, travertin, gresie naturală), care au o porozitate ridicată și pot absorbi mai multă apă – uneori chiar până la 30% din volum. În topul rocilor uzuale cu absorbție redusă se află granitul, marmura și ardezia, ceea ce le face potrivite pentru plăcări exterioare, în spații umede, pentru blaturi de bucătărie - de preferat cu o șlefuire fină la partea vizibilă, până la luciu, pentru a reduce gradul de absorbție. Aceasta nu înseamnă că celelalte roci nu sunt potrivite, ci doar că, pentru a le prelungi durata de viață în medii solicitante, este de preferat să se facă o impregnare de impermeabilizare (unul sau două straturi).

De asemenea, trebuie specificat faptul că orice rocă are anumite porțiuni cu variații chimice și structurale (aleatorii sau dispuse pe straturi – se numește anizotroipie), provenite din modul în care s-a format; roca va ceda în locurile cele mai vulnerabil, adică în aceste zone. Un tratament de impermeabilizare (sigilare) pentru orice suprafață, inclusiv neabsorbantă, va aduce un plus de garanție pentru integritatea placării. De asemenea, pentru a evita pătarea, se recomandă o polișare periodică, eventual înainte de sigilare, pentru a reduce absorbanța. Porozitatea se poate verifica în laboratoare, dar și cu mijloace curente – de exemplu, se toarnă câțiva mililitri de apă pe suprafața plăcii și se observă după câteva minute modul în care apa lasă o pată umedă; după ce ștergem apa, dacă materialul este lipsit de porozitate, pata nu va fi evidentă, iar dacă materialul absoarbe, pata va rămâne vizibilă în mod accentuat.

 Greșeli posibile la montaj

  • O greșeală care se poate face la placarea cu marmură este ca stratul suport să nu fie corespunzător (iar normativele prevăd cum trebuie să fie corect). De exemplu, nu se respectă rețeta betonului, sau terenul de fundare se dovedește instabil. Marmura este un material greu, iar structura de susținere poate ceda.
Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

• De asemenea, dacă stratul suport este viciat de neregularități, este o eroare să pui mai mult mortar adeziv decât este permis în fișa tehnică a produsului.
• Marmura se montează în general fără rosturi, mizându-se pe o debitare atentă, astfel încât îmbinările să fie cât mai puțin vizibile, iar apa să nu își poată face loc; atunci când se lucrează la exterior, prin rosturi și crăpături își pot face loc plantele (chiar lăstari de copaci). Dacă nu sunt smulse la timp și acoperirea nu este reparată, plantele găsesc un mediu propice să se dezvolte în praful care se acumulează și devine sol, rădăcinile contribuind progresiv la lărgirea crăpăturilor și degradarea scărilor. Oricât de mici ar fi, rădăcinile plantelor au o capacitate distructivă considerabilă.
• O altă problemă poate fi tipul de adeziv folosit. În prezent, se folosesc trei variante: pe bază de lianți naturali, cum este cimentul (simbolul C pe ambalaj), adezivi în dispersie și adezivi pe bază de rășini reactive; primii sunt cel mai des folosiți pentru placarea cu piatră. Pentru a asigura o aplicare rezistentă, se folosesc sortimente de adeziv special, de preferat pe bază de ciment alb, cu nisip cu granulometrie selecționată și conținut ridicat de rășini sintetice, pentru a asigura elasticitatea în timpul variațiilor dimensionale cauzate de diferențele de temperatură; sunt potriviți adezivi cu deformabilitate superioară, notați cu S2. Variațiile dimensionale sunt cu atât mai evidente cu cât plăcile de marmură sunt mai mari. Pentru a avea rezistență mare la compresiune, particulele de nisip trebuie să fie dure, nu rezultate din măcinarea unei roci moi (precum calcarul) și nici cu resturi de materii organice. De asemenea, este necesar ca adezivii să aibă caracteristici hidrofobe, pentru a nu permite pătrunderea apei în substrat și migrarea sărurilor din substrat către zona de lipire, ceea ce afectează suplimentar montajul. Dacă apar pete albe (eflorescențe) cauzate de săruri, înseamnă că nu este prezent un mortar hidrofobizat. Caracteristicile tixotropice (de curgere) și adăugarea de plastifianți sunt importante și ele, pentru a permite o fluiditate suficientă a adezivului și pătrunderea acestuia în toate neregularitățile suprafeței de montaj. Dacă zona de lipire este prea netedă, iar neregularitățile din stratul suport necesită un pat gros de mortar, posibilitatea unui montaj de slabă calitate este mare. Mai trebuie spus că în medii umede se recomandă adezivi cu aderență îmbunătățită - rezistență sporită la smulgere.
• Atenție la armăturile și elementele metalice adiacente care pot coroda, în special cele din fier! În timp, rugina expandează și exercită o presiune asupra marmurei, crăpând-o. Au existat câteva situații nefericite de monumente de marmură care, fiind stabilizate cu armături de oțel ascunse, au sfârșit prin a crăpa. Pe vremuri, aceste piese de stabilizare erau confecționate din plumb, bronz sau lemn, care nu aveau niciun efect distructiv.
• La placările grele, una dintre regulile de bază este ca adezivul/mortarul să fie aplicat uniform, complet, astfel încât plăcile să nu aibă dedesubt spații goale – acolo placa va ceda la presiune sau se va crea un spațiu în care se acumulează apă.
• O lucrare de placare cu marmură necesită o întreținere periodică, iar o protecție de suprafață (cu rol de sigilare) poate fi benefică. Dacă apare o desprindere sau o crăpătură, se încearcă o remediere în cel mai scurt timp, deoarece degradarea se accentuează exponențial din acel moment.

Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects
Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

Pentru a obține proprietățile dorite, superioare materialelor clasice, plăcile de pardoseală SPC dispun de:

Un strat de suport, realizat dintr-un material care este impermeabil și oferă izolație termică și fonică superioară.
Un miez rigid, de mare densitate, care este stratul de bază și are rolul de a asigura stabilitate dimensională și rezistență sporită.
Un strat superior de vinil, ce poate fi personalizat pentru a oferi aspectul specific și o mare varietate de modele, de piatră naturală, parchet, imagini preferate, imagini 3D ș.a.
Un strat de uzură, transparent, ce are rolul de a împiedica deteriorare și a crește durata de viață a pardoselii.

Care sunt avantajele oferite de plăcile de pardoseală SPC și de ce ai alege să le montezi?

Fiind vorba despre un material conceput special și îmbunătățit pentru a obține un aspect cât mai plăcut, cu un grad de izolare, stabilitate și rezistență crescut, există o serie de avantaje ce pot fi luate în calcul la folosirea lui în amenajări.

Printre cele mai importante avantaje oferite ale SPC-ului menționăm:

1. Un produs rezistent la uzură

Dacă ești în căutarea unei pardoseli care să se comporte foarte bine la trafic intens, chiar și atunci când afară este vreme urâtă, plouă sau ninge, pardoseala SPC este una dintre cele mai bune soluții disponibile. Datorită miezului rigid din compozit, 100% impermeabil (rezistent la apă), plăcile rezistă foarte bine inclusiv la scurgeri și lichide, putând fi utilizate cu maximum de încredere pe holuri, în băi și bucătării.

Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

2. Aspect estetic cu modalități estetice multiple

Pardoseala SPC este un produs ce poate fi realizat în modalități multiple, cu decoruri variate și estetică versatilă ce se poate încadra în orice mediu. Poate este motivul pentru care este, de multe ori confundat cu un parchet.
De la aspectul pietrei, lemnului la culori unitare, pardoseala SPC este gata să răspundă oricărei amenajări interioare. Astfel, este pretabil atât pentru locuințe sofisticate, cât și pentru clădiri de birouri, cu atât mai mult că este o pardoseală dură și durabilă.

3. Confort

În ciuda rezistenței, la atingere este o pardoseală aparent moale și caldă, diferită de cea a altor tipuri de materiale, cum ar fi gresia, piatra sau lemnul. Acest este unul dintre motivele care fac produsul alegerea perfectă pentru a amenaja pardoseala unei camere de copii, contribuind la atenuarea șocurilor și la reducerea zgomotului. Este o alegere potrivită și acolo unde se desfășoară activități sportive.

4. Un produs prietenos cu mediul

Multe dintre materialele utilizate în compoziția plăcilor de SPC sunt reciclate și reciclabile sau obținute din surse regenerabile. Tehnologia de producție este una mai puțin poluantă, cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

5. Se montează foarte ușor

Fiind vorba despre plăci prefabricate și foarte subțiri, montajul se face foarte ușor. Cele mai multe variante de scânduri de vinil SPC apelează la tehnologia instalare 5G, montarea fiind făcuta placă, cu placă, fără a necesita lipire. Aceasta înseamnă economie de timp și bani.

Grosimea fină a acestora permite montarea cu mai mare ușurință în zona golurilor, a pragurilor sau, în funcție de fiecare situație sau amenajare, chiar înlocuirea plăcilor fără a fi nevoie să se mute întregul mobilier.

6. O pardoseală rezistentă la apă

Pardoseala SPC oferită de MyFloor.ro este 100% rezistentă la apă, fiind sigură de montat în medii umede precum bucătăria sau baia. În plus, este o pardoseală pretabilă a ffi montată peste sisteme de încălzire în pardoseală.

7. Preț competitiv

Chiar dacă prețul este ceva mai ridicat decât cel al altor tipuri de pardoseli, cum ar fi parchetul laminat sau vinilul, datorită caracteristicilor specifice și rezistenței mai mari, investiția este una mai rentabilă.

Biblioteca din cladirea vechii piete din Bangkok realizata de TYIN tegnestue Architects

8. Se întreține foarte ușor

Dacă vă întrebați de ce soluții aveți nevoie pentru a-l întreține, recomandarea este foarte simplă: un mop, apă și dezinfectant.

În concluzie, toate aceste proprietăți și caracteristici îl fac alegerea perfectă, atât pentru spații comerciale, instituții publice, clădiri de birouri și administrative, școli, grădinițe, cât și pentru locuințele moderne, oriunde este nevoie de a spori rezistența, prin pardoseli estetice, cu un grad de personalizare ridicat. Dacă aveți nevoie de detalii suplimentare, echipa MyFloor este alături de voi să vă asiste.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.