Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Asfaltul pe care ploaia nu îl strică, ci îl repară

Stim, din experienta, ca ploaia este unul dintre factorii responsabili pentru deteriorarea imbracamintilor rutiere.
Asfaltul pe care ploaia nu îl strică, ci îl repară

Exact opusul acestui lucru se intampla in cazul asfaltului creat de studentul mexican Israel Antonio Briseño Carmona de la Universitatea autonoma din Coahuila pe baza de anvelope uzate.

Cauciucurile, in combinatie cu aditivi, fac posibila regenerarea suprafetei in contact cu apa. Carmona a facut descoperirea "formulei magice" in timp ce cauta solutii pentru a rezolva problema impactului ploilor asupra strazilor, respectiv gropile si crapaturile rezultate.

"Deteriorarea este cauzata de apa infiltrata la baza asfaltului, care il slabeste, cauzand surparea acestuia. Asa s-a nascut ideea transformarii principalului agent de degradare intr-un agent de regenerare", spune Carmona, potrivit Dezeen.

 

Efectul este creat cu ajutorul unui chit format prin incalzirea anvelopelor din cauciuc impreuna cu anumiti aditivi, rezultand un amestec omogen. In contact cu apa de ploaie absorbita de asfalt, acest chit produce silicat de calciu, care repara eventualele crapaturi. Asta in timp ce este rezolvata si problema deseurilor reprezentate de anvelopele uzate.

 

In continuare, Carmona intentioneaza sa obtina aprobarile necesare pentru utilizarea materialului in Mexic si spera sa il poata comercializa prin intermediul propriei companii de constructii. Inventia lui a fost desemnata proiectul castigator din Mexic in cadrul editiei din acest an a Premiilor James Dyson, o competitie internationala de design pentru studenti.

 

Foto: Casa.com.br

 

Citeste siUn beton mai bun: Reinventarea materialului din care este facuta lumea

Asfaltul pe care ploaia nu îl strică, ci îl repară

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva