Anghel Saligny, cel mai cunoscut inginer constructor roman, s-a nascut pe 19 aprilie

In urma cu 159 de ani, pe 19 aprilie, in 1854, in comuna Serbanesti din judetul Galati se nastea Anghel Saligny, cel mai important inginer constructor roman, considerat unul dintre pionierii proiectarii de constructii si poduri cu structura metalica, din beton armat. Aceasta zi nu poate trece fara a arunca si noi o privire asupra muncii sale, esentiala pentru intreaga istorie a Romaniei din punct de vedere constructiv si structural.
Anghel Saligny este autorul a o serie de invenții și soluții unice în proiectarea și construirea podurilor și a construcțiilor industriale, pentru fundația cheiurilor portuare și a docurilor, precum și a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.
A proiectat linii ferate, realizând primele poduri combinate - șosea și cale ferată din țara noastră. A proiectat și construit numeroase poduri metalice, înlocuindu-le pe cele necorespunzătoare, executate de firme străine.
Sprijinindu-se pe invenții proprii, a construit, pentru prima oară în lume, silozuri din beton armat, la numai două decenii după ce francezul Joseph Monier (1823 - 1906) obținuse, în 1867, primul brevet pentru elemente de construcții (grinzi, plăci, stâlpi) din beton armat, acest material puțin studiat în acele timpuri.
Între 1884 - 1889 a lucrat la construcția docurilor și antrepozitelor de la Galați și Brăila, dând soluții total originale, printre care: construcția fundațiilor pe straturi de fascine și piloți pentru cheiuri, a bazinelor de legătură cu Dunărea pentru silozuri și folosirea, pentru prima oară în lume, a betonului armat în construcția silozurilor Silozurile proiectate și executate, sub directa îndrumare a lui Anghel Saligny, puteau cuprinde peste 25.000 tone cereale (aveau 30 m x 120 m la bază și peste 18 m înălțime). Pereții celulelor hexagonale ale silozurilor au fost realizați, tot în premieră mondială, din piese fabricate la sol, sub formă de plăci. Prefabricarea plăcilor la sol, colțurile de rigidizare și de joncțiune, sudura barelor metalice și mecanizarea la montaj constituie alte priorități pe plan mondial.
Între anii 1889 și 1909 a condus lucrările de amenajare ale portului Constanța, introducând pentru prima oară în România piloții și radierele din beton armat în construcțiile portuare și proiectând silozurile de cereale și stația de petrol.
Lucrarea sa cea mai importantă este proiectarea în 1888 și construcția între 1890 - 1895 a podului peste Dunăre de la Cernavoda (initial numit Carol I, dar care a purtat o perioada si numele lui Anghle Saligny), care era, la acea vreme, cel mai lung din Europa și printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume. Proiectul elaborat de Saligny aducea două mari inovații în construcția de poduri: sistemul nou de grinzi cu console pentru suprastructura podului și folosirea oțelului moale în locul fierului pudlat ca material de construcție pentru tabliere de poduri (fapt ce a contribuit la durabilitatea acestei lucrări, dovedită timp de 100 de ani). Sistemul de poduri de la Cernavoda cuprinde două poduri principale, cu deschideri între 140 și 190 metri și cu o înălțime liberă de 30 de metri, precum și o serie de alte lucrări.
Sursa si mai multe informatii pe Wikipedia