Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

A fost creat un nou tip de vopsea albă, cu proprietăţi îmbunătăţite de răcire a clădirilor

Potentialul vopselei albe de a ajuta la racirea cladirilor atunci cand este aplicata pe exteriorul lor este deja cunoscut, insa exista in continuare loc de imbunatatiri. O echipa de cercetatori anunta un progres important in acest domeniu.
A fost creat un nou tip de vopsea albă, cu proprietăţi îmbunătăţite de răcire a clădirilor

Oamenii de stiinta de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au creat un nou tip de vopsea alba, care reflecta radiatia solara in proportie de 98%. 

La ora actuala, vopseaua alba cu cele mai bune performante de racire este pe baza de dioxid de titan, care reflecta cea mai mare parte a luminii vizibile si a radiatiilor infrarosii. Un neajuns al acestor vopsele este faptul ca absorb in acelasi tip si razele ultraviolete.

Cercetatorii americani au descoperit insa ca dioxidul de titan poate fi inlocuit cu succes cu un pigment numit baritina si cu politetrafluoroetilena, mai cunoscuta ca teflon. Rezultatul este o vopsea “super alba” cu proprietati imbunatatite de racire, care poate reflecta pana la 98% din caldura soarelui, reducand astfel considerabil utilizarea unor sisteme de racire mari consumatoare de energie, cum sunt instalatiile de aer conditionat.

Potrivit cercetatorilor, am putea sa ne bucuram de beneficiile acestei vopsele in viitorul apropiat, in conditiile in la nivelul industriei exista deja mijloacele necesare pentru aplicarea modificarilor propuse de ei.

 

Vopseaua alba ca alternativa la aerul conditionat este o idee in care multi specialisti din domeniu vad potential. Cercetatorii de la Universitatea Columbia din New York au dezvoltat nu demult un polimer care foloseste un fel de buzunarase de aer pentru a raci cladirile pe care este aplicat. Noul material, descris ca "cel mai alb alb", poate reflecta 96% din caldura soarelui, reusind astfel sa raceasca peretii cladirii cu pana la 6 grade. 

 

Foto: Pxhere CC0 1.0 Universal

 

Citeste mai mult: Cel mai alb alb: O nouă vopsea ar putea să ne scape de nevoia de aer condiționat

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva