Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

9 plante potrivite pentru birou, care ne vor ajuta să fim mai productivi, mai sănătoşi, mai fericiţi

Ideea ca sanatatea, productivitatea si starea de bine ale oamenilor sunt conditionate de conectarea acestora la natura, fundamentata pe un numar in crestere de studii, devine din ce in ce mai relevanta in mediul urban.
9 plante potrivite pentru birou care ne vor ajuta să fim mai productivi mai sănătoşi mai

In virtutea acestei idei, multi isi transforma locuintele in adevarate jungle. Insa o mare parte din zi ne-o petrecem inchisi in birouri.

 

Cercetatorii sustin ca introducerea unor elemente naturale in spatiile in care lucram au beneficii semnificative, printre care se numara reducerea stresului si imbunatatirea productivitatii si a pozitivitatii.

Conform unui studiu al Universitatii Exeter, productivitatea angajatilor a crescut cu 20% atunci cand in birou a fost adaugat un numar considerabil de plante de interior.

In plus, anumite plante ar avea o contributie importanta la reducerea substantelor toxice din casele si birourile noastre, asta in contextul in care specialistii avertizeaza ca aerul din incaperi este mult mai poluat decat cel de afara.

Aceasta reputatie de purificatori a fost cimentata de un studiu publicat de Agentia Americana Spatiala (NASA) in 1989, in urma unui experiment derulat pe o perioada de doi ani. In cadrul experimentului, oamenii de stiinta au constatat ca plante ca iedera, ficusul si crinul pacii elimina o mare parte din substantele daunatoare din aerul din incaperi, formaldehida, monoxidul de carbon si benzenul fiind doar cateva dintre acestea.

Sunt experti care atrag atentia ca aceasta calitate a plantelor de interior este dificil de masurat in afara conditiilor de laborator, dar majoritatea sunt de acord ca exista o sumedenie de alte beneficii pe care ele ni le ofera cu certitudine. Numeroase studii arata ca in preajma plantelor suntem mai fericiti si mai plini de energie.

Iti prezentam cateva dintre cele mai potrivite plante cu care sa-ti amenajezi un coltisor de natura la birou, selectate in functie de caracteristici, de compatibilitatea lor cu un astfel de spatiu si de efortul pe care trebuie sa-l depui pentru ingrijirea lor.

 

Foto principala: Flickr/Creative Commons Public Domain Dedication

 


<b>1. Limba soacrei (<i>Sansevieria trifasciata</i>)</b>
1. Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

Acesta planta cu frunze carnoase in forma de sabie, originara din Africa, nu are nevoie de multa lumina si se uda destul de rar, fiind una dintre cele mai rezistente plante de interior. Limba soacrei se afla pe lista NASA a plantelor cu cel mai mare randament in curatarea aerului. Ar putea fi toxica pentru caini si pisici.

 

Foto: Ikea

<b>2. Ficusul de cauciuc (<i>Ficus elastica</i>)</b>
2. Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)

Provine din padurile tropicale ale Asiei si este poate cea mai cunoscuta specie de ficus. Proprietatile sale purificatoare i-au asigurat un loc pe lista celor de la NASA. Prefera spatiile luminoase si trebuie udat in mod regulat. Din cand in cand ar trebui sa-i stergi de praf frunzele, dar in rest nu are nevoie de prea multa atentie. In natura, acesta creste sub forma unui arbore, care poate ajunge si la 25-30 de metri inaltime. Creste destul de inalt si in ghiveci, ajungand la aproape trei metri, si poate deveni astfel o piesa de decor de impact.

 

Foto: Flickr/Creative Commons Attribution 2.0 Generic

<b>3. Pana cocosului (<i>Aspidistra elatior</i>)</b>
3. Pana cocosului (Aspidistra elatior)

Numita si “planta de fier forjat”, provine din padurile Insulelor Osumi ale Japoniei si este o planta vesnic verde (aproape) imposibil de ucis. Rezista si la frig, si la caldura, nu este pretentioasa cand vine vorba de sol sau de lumina si nu se supara daca uiti sa o uzi din cand in cand. Oricat de tolerante ar fi unele plante, incearca totusi sa le acorzi atentia cuvenita.

 

Foto: Crocus

<b>4. Crinul pacii (<i>Spathiphyllum wallisii</i>)</b>
4. Crinul pacii (Spathiphyllum wallisii)

Aparuta mai intai in padurile tropicale ale Americii Centrale si de Sud, planta se adapteaza usor si are in general o natura iertatoare. Se afla la randul sau pe lista NASA a plantelor care purifica incaperile. Tolereaza si incaperile mai putin luminoase si te anunta ea cand ii este sete, inviorandu-se surprinzator de repede dupa ce o uzi. Este sensibila la aerul uscat si poate fi toxica pentru animalele de casa.

 

Foto: Arstsy

<b>5. Iedera englezeasca (<i>Hedera helix</i>)</b>
5. Iedera englezeasca (Hedera helix)

Cea mai cunoscuta specie de iedera, iedera englezeasca este o planta ornamentala care poate fi crescuta si in interior. Este putin pretentioasa si, potrivit oamenilor de stiinta de la NASA, este cea mai eficienta in ceea ce priveste absorbirea substantelor nocive. Este, in acelasi timp, si foarte otravitoare.

 

Foto: Pinterest

<b>6. Dracaena deremensis</b>
6. Dracaena deremensis

Specie a genului Dracaena, este originara din zonele tropicale ale Africii si este una dintre plantele care tolereaza absenta din abundenta a luminii naturale. Are aspectul unui palmier si poate creste destul inalta, ceea ce o face ideala pentru delimitarea spatiilor din birou. Bonus: calitatile sale de curatare a aerului sunt recunoscute de NASA.

 

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International

<b>7. Planta paianjen (<i>Chlorophytum comosum</i>)</b>
7. Planta paianjen (Chlorophytum comosum)

Denumita si „voalul miresei”, vine din Africa si este una dintre plantele cu un grad ridicat de adaptabilitate si de rezistenta, recomandata de obicei novicilor in ale gradinaritului.

 

Foto: Exoticflora

8. Fittonia
8. Fittonia
<b>9. <i>Zamioculcas zamiifolia</i></b>
9. Zamioculcas zamiifolia

Originara din Zanzibar si Tanzania si cunoscuta si ca planta ZZ, este un alt exemplu de planta care poate creste in conditii departe de a fi ideale. Se impaca bine cu lumina florescenta, ceea ce o face potrivita pentru birou.

 

Foto: Plantopedia

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva