Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

12 dintre cele mai interesante proiecte de infrastructură pentru biciclete

Mersul pe bicicleta in oras poate fi considerat de multe ori un sport extrem, insa exista si locuri in care acesta este incurajat prin proiecte remarcabile de infrastructura, de la parcari pentru biciclete pe mai multe niveluri la piste suspendate conectate la transportul public. Biciclistilor li se face prin unele parti chiar si cale prin mijlocul apei.
12 dintre cele mai interesante proiecte de infrastructură pentru biciclete

Din ce in ce mai mult, bicicleta nu mai este folosita doar pentru activitati recreative, ci si ca mijloc de transport principal. Aceasta tendinta aduce beneficii pe planuri multiple, de la mediu, la calitatea vietii. Nu in ultimul rand, deplasarea cu bicicleta este vazut ca o componenta importanta a strategiei oraselor in lupta cu pandemia - curenta sau care ar putea sa vina.

 

Pentru ca astfel de beneficii sa fie fructificate pe deplin, este vitala o infrastructura corespunzatoare. Am adunat de prin orase din diverse parti ale lumii cateva dintre cele mai impresionante proiecte menite sa faca din pedalat o experienta mai sigura si mai placuta. 

 

Construieste si vor pedala.

1. Cea mai mare parcare pentru biciclete in lume
Foto via Dezeen
1. Cea mai mare parcare pentru biciclete in lume

Cea mai mare parcare pentru biciclete in lume este construita in Utrech, unde oamenii folosesc acest mijloc de transport pentru 43% din deplasari. Parcarea are momentan o capacitate de 6.000 de locuri, urmand ca dupa finalizare sa ajunga la 12.500 de locuri. Include rampe de interior si un sistem digital care ii ghideaza pe biciclisti catre locurile de parcare libere.

2. Cea mai lunga pista pentru biciclete suspendata din lume
DISSING+WEITLING architecture
2. Cea mai lunga pista pentru biciclete suspendata din lume
Pista a fost finalizata in 2017 in orasul Xiamen, China, si are o lungime de aproximativ 8 kilometri, acoperind cinci mari zone rezidentiale si trei centre de afaceri. Se conecteaza la 11 noduri de transport public, iar la ora de varf poate fi atins un trafic de 2.000 de biciclete pe ora.
3. Pedaland prin apa
cyclingthroughwater.com
3. Pedaland prin apa
Pista taie de-a dreptul un lac dintr-o rezervatia naturala din Belgia, cunoscuta, alaturi de Olanda si Danemarca, pentru pasiunea pentru ciclism, astfel incat biciclistii pedaleaza la acelasi nivel cu apa.
4. Primul sens giratoriu pentru biciclete suspendat din lume
YouTube
4. Primul sens giratoriu pentru biciclete suspendat din lume
Numit Hovenring, cuvant format din terminatia localitatilor intre care se afla, Eindhoven si Veldhoven, din Olanda, primul sens giratoriu pentru biciclete din lume a fost construit deasupra unei zone cu trafic intens pentru a le oferi biciclistilor siguranta sporita. Este format dintr-un pilon inalt de 70 de metri, 24 de cabluri din otel si un pod circular iluminat cu LED-uri. 
5. Nelson St Cycleway
5. Nelson St Cycleway
Un segment de infrastructura dezafectat din Auckland, Noua Zeelanda, a fost transformat intr-o pista roz pentru biciclisti lunga de 600 metri, strajuita pe o latura de 300 de stalpi cu LED-uri, care functioneaza ca o sculptura interactiva. 
6. Curtin Bike Hub
BYCS via The Guardian
6. Curtin Bike Hub
La Universitatea Curtin din Perth, Australia de Vest, a fost amenajat un spatiu dedicat studentilor care de deplaseaza cu bicicleta, care include 200 de locuri de parcare, dusuri si vestiare.

7. Pedaland printe copaci
7. Pedaland printe copaci

Aceasta pista circulara pentru biciclete lunga de aproape 700 de metri se ridica pana la aproximativ zece metri desupra arborilor dintr-o padure din Limburg, Belgia, fiind construita in asa fel incat sa aiba un impact cat mai redus asupra naturii inconjuratoare.

8. Podul Ölhafen
schuessler-plan.de
8. Podul Ölhafen
Podul Ölhafen traverseaza un port industrial din Raunheim, Germania.
9. Pista pentru biciclete Van Gogh
studioroosegaarde.net
9. Pista pentru biciclete Van Gogh
Pista Van Gogh este un omagiu adus de artistul Daan Roosegaarde marelui pictor in Eindhoven, Olanda. LED-urile incorporate in pavaj, care functioneaza cu energie solara, sunt dispuse in asa fel incat sa reproduca pictura clasica "Noapte instelata".
10. Garda by bike
10. Garda by bike
Una dintre cele mai frumoase proiecte de infrastructura de ciclism din Europa va fi fara indoiala pista construita la 60 de metri deasupra lacului Garda din nordul Italiei. Lata de 2,6 metri, pista numita Garda by bike se intinde pe o distanta de 140 de kilometri, incojurand astfel tot lacul, si  conecteaza trei regiuni: Lombardia, Veneto si Trento.

Momentan sunt gata doar cateva segmente ale pistei, proiectul urmand sa fie finalizat in 2021.
Podul Melkweg
NL Architects via ArchDaily
Podul Melkweg

Acest pod din Purmerend, Olanda, este format dintr-un nivel arcuit pentru pietoni si o pista mai joasa in zigzag pentru biciclisti si persoanele in scaun cu rotile.

Hotelul pentru biciclete
variousarchitects.no
Hotelul pentru biciclete

In orasul norvegian Lillestrøm a fost construit, in apropierea garii, un hotel pentru biciclete cu o suprafata de aproape 5.000 de metri patrati, mai exact un loc in care sa-ti lasi bicicleta in siguranta atunci cand nu ai nevoie de ea.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România