Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

10 dintre cele mai deosebite saune din lume

Cand spui sauna te gandesti imediat la Finlanda. Gasim aici trei milioane de saune, adica una pe gospodarie, un numar care il depaseste cu mult pe cel al masinilor.
10 dintre cele mai deosebite saune din lume

Foto: yllas.fi

Nu stim sigur unde a fost construita prima sauna, dar se crede ca traditia isi are originile undeva in nordul Europei. Ar fi aparut aici in jurul anului 2000 i.Hr. nu din dorinta de relaxare sau ca parte a unei stil de viata sanatos, ci ca strategie de supravietuire in timpul iernilor aspre. In prezent este o parte importanta a vietii culturale in tari ca Estonia, Letonia, Rusia si, desigur, Finlanda.

Insa intalnim astazi saune in spa-uri, hoteluri, sali de gimnastica de pe tot cuprinsul globului.

Daca functionalitatea lor si ritualurile specifice au ramas aceleasi, forma s-a indepartat in ultimii ani de la conventional, sub impactul imaginatiei unora mai inventivi, rezultatul fiind o sumedenie de saune neobisnuite - in cel mai bun sens al cuvantului.

Pe multe dintre ele le gasim in Finlanda, evident.

<b>Sauna tramvai</b>
Sauna tramvai

Daca circulati vara cu tramvaiul prin Bucuresti, s-ar putea sa nu va trezeasca cele mai placute senzatii.  Insa despre o altfel de sauna in tramvai vorbim de aceasta data, una in care ne-ar placea cu siguranta sa fim, mai ales acum cu sezonul rece la usa. Sauna a fost construita de designerii din domeniul transportului public QC Termemilano in interiorul unui tramvai care stationeaza pe sine reale in mijlocul unui complex spa din Milano.

<b>Sauna autobuz</b>
Sauna autobuz

Se pare ca autobuzul este un candidat la fel de bun pentru a adaposti o sauna. Amplasata pe malul Dunarii in Budapesta, sauna din imagine este o oaza pentru revigorarea turistilor care cutreiera capitala Ungariei.

 

Foto: Valyovalyo/Facebook via The Calvert Journal

<b>Sauna telecabina</b>
Sauna telecabina

O telecabina de schi convertita in sauna le ofera turistilor din Laponia ocazia sa se relaxeze deasupra muntilor inzapeziti.

 

Foto: yllas.fi

<b>Sauna de pe malul lacului</b>
Sauna de pe malul lacului

Sub invelisul din lemn ars, aceasta sauna creata de echipa de la Partisans ascunde un interior cavernos care imita forma uneia dintre acele grote pe care le intalnim pe malul apei. Este situata pe tarmul lacului Huron din nordul orasului Toronto.

 

Foto: Jonathan Friedman / Partisans

<b>Sauna plutitoare</b>
Saunalautta
Sauna plutitoare

Pe langa sauna, structura plutitoare din imagine, construita de un grup de prieteni din Finlanda este prevazuta cu hamacuri, un turn de observatie, un spatiu pentru gratar si o trambulina.

<b>Cea mai mare sauna publica din lume</b>
Cea mai mare sauna publica din lume

Parte a unui proiect artistic norvegian, sauna SALT a fost instalata pe insula Sandhornøya din nordul Novegiei, functionand totodata si ca scena. Cu o capacitate de pana la 100 de oameni, este considerata cea mai mare sauna publica din lume.

 

Foto: VisitOSLO

<b>Sauna loja</b>
Sauna loja

Numita Skybox 408, aceasta sauna este dedicata spectatorilor de pe Harrwall Arena din Helsinki si poate gazdui pana la 70 de oameni odata. Nu, nu poti vedea din afara in interior.

 

Foto: https://twitter.com/allhockeyst

<b>Sauna de pe bicicleta</b>
Sauna de pe bicicleta

Este o sauna mobila care poate fi trasa cu bicicleta. A fost creata de biroul praghez H3T Architects din materiale usoare, avand o capacitate de pana la sase oameni.

 

Foto: H3T Architects via inhabitat.com

<b>Sauna ou</b>
Sauna ou

Creatie a celor de la Bigert & Bergström, aceasta sauna aurie in forma de ou urias se afla in Kiruna, cel mai nordic oras al Suediei si este folosita ca loc public de intalnire.

 

Foto: Jean-Baptiste Béranger via inhabitat.com

<b>Sauna din livada cu meri</b>
Sauna din livada cu meri

Construita intr-un peiaj bucolic din nordul Italiei, printre meri, sauna Applesauna a fost creata de echipa de design de la noa* ca extensie a unui hotel.

 

Foto: Alex Filznoa* network of architecture

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România