Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Chiar daca este o parcare, aceasta poate fi o cladire sustenabila

Chiar daca este o parcare, aceasta poate fi o cladire sustenabila

Euneva Avenue Community Healthcare centre & Living Car Park a fost proiectat de arhitectii de la WMIA (Whitefield McQueen Irwin Alsop) impreuna cu consultantii de la ESD (Eductional for Sustainable Development), Cundall & Project Managers, Johnstaff Projects si este prima parcare sustenabila din Melbourne.


Construita in 2012 in Centrul de Activitati Glen Waverley cladirea beneficiaza de ventilare naturala, un sistem de iluminat eficient actionat cu ajutorul senzorilor, echipamente pentru managementul apei si de materiale sustenabile. Un parteneriat special realizat intre orasul Monash si Departamentul de Sanatate a condus la definirea unei teme de proiectare care sa urmareasca directivele unei arhitecturi durabile si realizarea unei constructii exemplare pentru acel tip de functiune.

Rezultatul este o cladire hibrid avand sase niveluri de parcare publica, un centru de sanatate la parter si un subsol destinat parcajelor private. Printr-o folosire simpla a terenului pus la dispozitie, planul cladirii a fost adaptat astfel incat sa se permita ventilarea si iluminarea naturala a parcarii. Panourile modulare ale fatadei au fost construite din lemn provenind din surse controlate iar din loc in loc au fost introduse fasii din otel, al carui aspect cu timpul se va schimba pe masura ce va prinde patina. Din planul fatadei de pe nord si vest au fost scoase in consola o serie de volume inchise in beton, gandite ca jardiniere unde sa poata creste diferite plante locale, sezoniere aducand astfel vegetatia in cladire. Apa de ploaie este colectata, depozitata pe teren si filtrata cu ajutorul unui bio-filtru urmand sa fie folosita pentru irigatii si in instalatiile Centrului medical. In containere este pastrata suficienta apa ca sa asigure irigarea jardinierelor timp de trei luni in perioada de seceta, ajutand astfel la mentinerea fatadei vegetale care reflecta schimbarile sezoniere si climatul local.

 


 

La decorarea interioara a parcajului au fost implicati elevi de la liceele din zona, constructia devenind element catalizator care a ajutat la integrarea sociala in cadrul membilor comunitatii. Noua cladire depaseste granitele initiativelor sustenabile, la nivel social si ecologic, clientul si autoritatile urmand sa o promoveze folosind-o ca punct de reper pentru alte cladiri similare.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.