Rezultatele Concursului national pentru selectarea proiectului care va reprezenta Romania la cea de-a 15-a editie a Bienalei de la Venetia
In perioada 22-24 ianuarie 2016, la Universitatea Nationala de Arhitectura „Ion Mincu” din str. Academiei nr. 18 - 20, Bucuresti, a avut loc procedura de selectie a proiectelor inscrise in cadrul Concursului national pentru selectarea proiectului care va reprezenta Romania la cea de-a 15-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura - la Biennale di Venezia.
Juriul Concursului a avut urmatoarea componenta:
1. arh. Attila Kim, comisar - presedinte
2. arh. Oana Bogdan - membru
3. arh. Dan Hanganu - membru
4. arh. Andrei Şerbescu - membru
5. arh. Augustin Ioan - membru
6. Alexandru Damian - membru
7. arh. Viorica Curea - membru
In Concurs s-au inscris un numar de 41 de proiecte. In urma evaluarii proiectelor, avand in vedere criteriile prevazute in Regulamentul de Organizare al Concursului si publicate pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Roman si a Uniunii Arhitectilor din Romania, Juriul a acordat punctaje potrivit Anexei.
In urma centralizarii punctajelor acordate de fiecare membru al Juriului, a fost desemnat castigator proiectul:
Titlu: SELFIE AUTOMATON
Autori: Bucsa Tiberiu, Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama, Oana Matei, Andrei Durloi
Motivatie:
Juriul a remarcat la proiectul castigator tratarea temei generale printr-o perspectiva universala. "Echipa (alcatuita din arhitect, maestru papusar si grafician) propune sa traduca automatisme si stereotipuri specifice vietii cotidiene intr-un set de instalatii/mecanisme care pun sub semnul intrebariii pozitia si relatiile individului (arhitectului) in contextul sau social. Relatiile directe, explicite, cu tematica Bienalei si incercarile de cautare a unui specific romanesc al arhitectului/ arhitecturii, au fost evitate voit de catre autori. "Batalia" in si pentru mediul construit are un caracter preponderent universal. Proiectul prezinta o problematizare a individului in raportul sau structurat cu si intre ceilalti si in contextul propriilor dorinte, pentru a reveni, indirect, la probleme specifice profesiei. Expozitiile constau in realizarea a 6 automate mecanice, 3 pentru pavilionul mare, doua pentru spatiul ICR si un teatru nomad, fiecare dintre acestea alcatuit dupa un scenariu distinct." (extras din textul curatorial al proiectului castigator)
Juriul a apreciat abordarea unica a proiectului, care amplaseaza omul in centrul atentiei. Vizitatorul se afla in ipostaza dubla, atat ca observatorparticipant , dar si subiect al analizei propuse de autori. Expozitia ofera o oglinda a societatii si ridica o serie de intrebari, care indeamna la introspectie.
Juriul a apreciat in mod deosebit sistemul constructiv, care se reintoarce la cele mai vechi tipuri de mecanisme interactive, distantandu-se de instrumentarul obisnuit al erei noastre digitale. Proiectul castigator trateaza unitar ambele locatii, dar tine cont de tipologia diferita a publicului fiecarei locatii in conceperea continutului expozitiilor. A treia componenta a proiectului, o instalatie itineranta pe strazile orasului, este o solutie remarcabila pentru atragerea vizitatorilor, promovarea expozitiilor si definirea unui imagini ludice, tinand cont de caracterul unic al Venetiei.
Juriul are convingerea ca acest proiect va atrage atentia tuturor vizitatorilor si va completa in mod organic sirul expozitiilor nationale.
Castigatorii vor negocia cu Ministerul Culturii (pentru realizarea expozitiei din Pavilionul Romaniei), respectiv Institutul Cultural Roman (pentru realizarea expozitiei din Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia) conditiile de realizare a amenajarii celor doua spatii expozitionale.
Potrivit Regulamentului de organizare a Concursului, Uniunea Arhitectilor din Romania va acorda, in baza deciziei Juriului, urmatoarele premii:
PREMIUL I (6500 lei)/ nr. concurs UAR 72
SELFIE AUTOMATON SI MENAJERIA DORINTELOR
Autori: Bucsa Tiberiu, Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama, Oana Matei, Andrei Durloi
PREMIUL II (4500 lei)/ nr. concurs UAR 81
CHANGES IN THE RURAL LANDSCAPE
Autori: Barabas Bianca, Mihalache Liviu-Victor,Todiroaie Ioana, Aron Roxana
Motivatia:
Juriul a apreciat perspectiva din care autorii proiectului au abordat tema migratiei si anume efectul de "boomerang" pe care il are migratia in arhitectura, prin analizarea unor situatii reale si printr-o documentare temeinica. A fost, de asemenea, remarcata coerenta intre cele doua spatii, atat tematic, cat si datorita conexiunii alegorice intre cele doua spatii.
PREMIUL III (3500 lei)/ nr. concurs UAR 87
INTERIM. A POP-UP EXHIBITION
Autori: Silviu Aldea, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Moga Marius, Agnes Szorcsey, Catalin Iliescu, Roxana Susan, Nechita Adrian
Motivatia:
Proiectul a fost apreciat pentru referintele sale aproape exhaustive, pentru bunele practici din Romania afine cu tema Bienalei. Proiectul prezinta o cronica a normalitatii.
MENTIUNE (2300 lei)/ nr. concurs UAR 80
GARAJUL ESTE UN WORKSHOP, ESTE O BISERICA, ESTE UN GARAJ
Autori: Irina Florea, Irina Pata, Monica Sebestyen, Cristian Stefanescu, Guillaume Eckly, Andrea Spreafico, Nicu Ilfoveanu, Lucian Milea
Motivatia:
'Garajul' este apreciat de catre juriu ca fiind un gest cu impact puternic, ce pune in discutie istoria locuirii si a planificării urbane în Romania, simbol al relatiei dificile dintre spatiul public si cel privat, 'Garajul' devine poarta la intrarea in Pavilion.
Juriul considera ca propunerea pentru interiorul pavilionului nu sustine suficient conceptul.
Juriul considera propunerea pentru Galeria IRCCU Venetia - 'Noaptea Caselor' - o initiativa culturala valoroasa, care merita sa fie promovata.
MENTIUNE EX AEQUO (1150 lei)/ nr. concurs UAR 75
PLAYGROUND / THE HEADQUARTERS
Autori: Alexandru Crisan, Ana Maria Crisan
Motivatia:
Acest proiect se incadreaza direct in tema generala a BAV si scoate in evidenta ca in societatea noastra razboiul continua in plan politic, social, cu consecinte directe in mediul construit urbanistic si arhitectural. Referirea la orasul Bucuresti este specifica pentru toata tara. Organizarea "mobila" a expozitiei reflecta nevoia de sugestii si cautari in armonie cu patrimoniul existent.
MENTIUNE EX AEQUO (1150 lei)/ nr. concurs UAR 50
PROPRIETATE PRIVATA. PROBABILITATEA UNEI ARHITECTURI
Autori: Miolk: Adriana Gheorghinescu, Alexandra Berdan, Oana Codru, Ramona Costea, Tiberiu Teodor-Stanciu
Motivatia:
Juriul s-a bucurat sa descopere in acest proiect o intelegere aparte a tntrebării Bienalei si, mai ales, a modului in care se poate oferi un raspuns acestei intrebari. Astfel, un gest transant si totusi fermecator are puterea de a articula un raspuns hotarat, plin de semnificatie si delicat in acelasi timp, precum si curajul de a vorbi simplu si direct, cu forta si umor, despre o lupta intr-adevar necesara si totusi prea putin purtata. Cu toate acestea, repetarea aceluiasi gest atat pentru pavilion, cat si pentru galerie, desi inteleasa de juriu ca o intentie de coerenta a proiectului, pare a saraci demersul, in loc sa il intregească. Nu in ultimul rand, modul in care gestul intervine in spatiul public al expozitiei si al Venetiei il face, din pacate, putin fezabil in contextul administrativ al Bienalei
Proiectele inscrise in Concurs pot fi vizionate la Universitatea Nationala de Arhitectura „Ion Mincu” din str. Academiei nr. 18 - 20, Bucuresti, in perioada 25 ianuarie – 02 februarie 2016.
Proiectele inscrise in concurs, cu exceptia proiectelor premiate, vor putea fi ridicate de la sediul Uniunii Arhitectilor din Romania din strada Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, cod 020038, Bucuresti, in perioada 1- 12 februarie 2016.
Sursa: www.uarconcursuri.org