Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Iluminatul arhitectural în amenajările interioare. Rolul, importanța și funcționalitatea acestuia

urb. Ionuț Sbîrnac
Autor contributor: urb. Ionuț Sbîrnac
Salutare. Sunt arhitect urbanist și cred că aș putea să împărtășesc o parte din conținutul pe care îl realizez... Vezi profilul complet
Atunci când decizi să începi un proiect, prima etapă pe care o vei parcurge va fi o sedință, să-i spunem consultanță, în care discuți cu un arhitect. Ca la psiholog... Te duci să spui ce te doare și, mai exact, ce îți dorești.
 Iluminatul arhitectural în amenajările interioare. Rolul, importanța și funcționalitatea acestuia

Mișcarea propriu-zisă se întâmplă atunci când proiectul dorit pleacă din biroul arhitectului, însă provocarea cea mai mare vine la partea de execuție și finisaje.

 

Iluminatul a fost inițial adus în aplicațiile zilnice din necesitate, însă ulterior, sprijinindu-se pe tehnologie, acesta a avansat până la momentul în care ne-am dorit un bec chiar și în frigider. A fost necesar pentru a avea mai bun acces la un echipament care nu beneficiază de lumină naturală și pentru a facilita accesul.

 

Desigur, lumina naturală joacă un rol foarte important în conceptul unui proiect și trebuie atent stabilită, mai ales în stransă relație cu iluminatul electric.

 

Iluminatul arhitectural poate fi organizat după câteva mari categorii. Între acestea, o categorie foarte importantă o reprezintă iluminat arhitectural interior,  folosit și necesar în amenajările interioare și în utilizarea spațiilor interioare. În funcție de utilizarea și funcțiunea fiecărui spațiu în parte, se vor realiza calcule specifice pentru a  gândi și a dimensiona iluminatul interior în așa fel încât acesta să fie în primul rând funcțional și, în același timp, să pună în valoare spațiul.  

Cel mai potrivit ar fi să avem o soluție de iluminat dimabil sau chiar programbil.

 

Amenajarile interioare nu pot fi corect utilizate și puse in valoare fără un iluminat interior de aceeași măsură cu linia de concept. Evoluția tehnologică ne permite, și bine face, să realizăm chiar și scenarii de iluminat în functie de zi, de oră sau de perioadă prin intermediul unei simple aplicații. Asta ajută foarte mult la o adaptare mai prietenoasă cu spațiul amenajat.

 

Din punctul de vedere al tehnologiei, nu mai există limitări în privința iluminării spațiilor interioare, ba chiar, în ultimii ani, accentul este foarte atent pus pe reducerea consumului energetic. Avem în acest moment la dispoziție produse eficiente energetic, bazate pe tehnologie LED și prietenoase cu natura, aspect pe care recomand să îl incluzi în proiectele pe care le realizezi încă de la început. Sunt măsuri care oricum sunt recomandate și în standardul NZEB (mai multe detalii despre NZEB poți găsi dând click aici).

 

 

Iluminatul interior

 

Iluminatul interior va fi foarte diferit de la o construcție la alta sau de la un spațiu la altul, iar această variație este dată de funcțiunea predominantă. În casele noastre vom folosi un anume tip de iluminat, mai cald, mai mult orientat pe ambianță și relaxare. În construcțiile cu rol de producție, hale, depozite vom avea un al tip de iluminat, mai mult orientat spre a facilita modul operativ și productivitatea lucrătorilor.

 

Recent, ma refer în ultimii 10 ani, și clădirile de birouri au primit o atentie sporită în ceea ce privește iluminatul spațiilor de birouri. Din punctul meu de vedere, târziu.... însă niciodată nu este prea târziu... Cred că spațiile de birouri, în amenajările propuse, ar trebui să țină cont foarte mult de iluminat. Din fericire, în ultima perioadă am vazut foarte multe proiecte de amenajări de birouri din ce în ce mai atent și mai minuțios realizate. Momentan, o parte din spațiile de birouri trec printr-o perioadă foarte grea, un efect la pandemiei prin care trecem cu toții de altfel.

 

luminatul spațiilor de birouri trebuie realizat în așa fel încât să fie benefic pentru angajatul din spațiul resepeciv și, mai ales, protector cu sănătatea acestuia, dar și economic, însă acest aspect trebuie atent corelat și cu procentul de lumină naturală primită prin spațiile vitrate. Aici este un provocare întotdeauna, pentru că:

- pentru o cantitate mare de lumină naturală, ai nevoie de suprafețe vitrate cât mai mari, însă atunci când suprafețele vitrate sunt exagerate și nu sunt atent corelate cu ceilalți factori pot deveni ineficiente energetic.

- cu cât spațiile vitrate sunt mai mari, se recomandă utilizarea de tâmplării cu geam tripan și de cea mai înaltă calitate.

 

Iluminatul de siguranță. Zonele greu accesibile, zonele de acces într-o locuință ori spațiile precum garaje, casa scării etc trebuie incluse într-un plan specific de iluminat de siguranță. Plecând de la termenul cheie – siguranță – ne dăm seama că în aceste spații avem nevoie de sisteme de iluminat practice și funcționale, astfel încât siguranța să fie pe primul plan. Regăsim astfel de spații atât în construcțiile de locuințe, dar și în cele de birouri, producție sau depozitare. De la holuri fără lumină naturală până la spații tehnice și accese, acestea sunt spații unde iluminatul de siguranță joacă un rol foarte important. De cele mai multe ori, tot datorită evoluției și tehnologiei, avem acest iluminat acționat pe senzori, ceea ce și recomand.

 

Iluminatul integrat in mobilierul unei case sau birou. Amenajarile interioare nu pot fi realizate fără piesele de mobilier interior. La fel, nici utilizarea unui spațiu, a unei construcții, de orice fel ar fi, nu ar fi posibilă fără piesele de mobilier interior. Orice spațiu vom amenaja, și ulterior utiliza, acest lucru nu poate fi posibil fără un mobilier specific spațiului respectiv. Așa cum spuneam și mai sus, în paragrafele referitoare la amenajările interioare, iluminatul spațiului interior, mai ales într-o casă, trebuie să ofere o ambianță, de aici și utilitatea iluminatului ambiental. Dacă ne raportam la spațiului interior dintr-o casă și la felul cum ne vom petrece timpul în acele spații, vom constata că vom avea nevoie de un iluminat diferit, de la o cameră la alta: iluminatul din living room va fi diferit de iluminatul din baie și diferit față de cel din dormitor sau bucătarie. Și exemplele pot continua.....

 

Avem în prima fază iluminatul de acces în locuința noastră. Acest iluminat face parte din iluminatul de siguranță, cum am explicat, și este recomandabil să fie acționat pe senzor.

 

Apoi avem iluminatul din holul de intrare, iluminat care nu poate fi foarte ambiental dintr-o dată, deoarece acesta trebuie să facă treptat trecerea de la iluminatul de siguranță la ambianța casei. În zona de intrare, în hol adică, întotdeauana vom petrece câteva minute pentru îmbrăcat, încălțat și invers. Așadar, aici avem nevoie un iluminat practic, dar și de acomodare.

 

De aici, bineînțeles în funcție de compartimentarea spațiului interior, vom putea accesa celalte spații și, dacă ne raportăm la tehnologia modernă și la 2021, când smart house este un concept deja la îndemână, foarte probabil vom avea luminile deja aprinse conform unui scenariu programat.

 

Iluminatul de bucătărie va fi un iluminat cu rol funcțional. Bucătăria este un spațiu foarte important (așa cum am zis în clipul de aici) și este inima casei. Din punct de vedere funcțional, în bucătarie avem nevoie de un iluminat unde să ne putem pune în practică abilitățile de a pregăti diverse reșete. Întorcându-ne din nou la tehnologie, constatăm că în prezent putem avea iluminat până în cel mai ascuns sertar. În bucătărie, avem de la lumina clasică a spațiului până la iluminatul blatului de lucru și exemplele pot continua.

 

În prezent, există o largă paletă de senzori care să detecteze acțiunile noastre din bucătărie și, în funcție de asta, avem iluminatul pregătit, fără a fi necesară acționarea din buton. Spre exemplu, dacă ajungem în punctul în care trebuie să pregătim ceva pe blatul de lucru, un simplu senzor poate detecta această acțiune și ne poate aprinde lumina necesară.

 

Lumina din living trebuie configurată în raport cu lumina naturală, asta pentru că în living ne putem petrece timpul atât pe timpul zilei, cât și pe timpul serii. De aceea, este recomandat ca iluminatul din spațiul de living să fie dimabil și, în felul acesta, să poată fi utilizat în mod personalizat în funcție de momentul zilei. De asemenea, conexiunea sistemului de iluminat din living la aplicații precum Google, SIRI sau Alexa poate facilita foarte mult utilizarea într-un mod smart.

 

Mobilierul pe care utilizăm în living poate fi dotat cu sisteme de iluminat integrate în mobilier, ce pot participa la iluminatul ambiental și care să fie, de ce nu, conectate la diverse aplicații prin care să putem crea profile precum timp de citit, cinema, game mode etc.

 

În final, ajungem la iluminatul din zona de dormitor. Zona de odihnă are nevoie de un iluminat care să te poata pregăti de momentul de tihnă, dar care să fie, în același timp, pregătit în orice moment să livreze canitatea de lumină solicitată. În dormitor, iluminatul va fi gândit în funcție de mobilarea și amenajarea spațiului, inclusiv de culorile folosite.

 

De asemenea, tot în dormitor avem și zona de dressing, unde până acum ceva timp nu aveam elemente de iluminat integrate, însă azi, datorită tehnologiei, putem avea iluminat inclusiv pe fiecare sertar.

 

În încheiere, vreau să îți spun că percepția spațiului interior poate fi valorificată corespunzător prin sistemele de iluminat corect planificate. Avem acum posibilitatea de a folosi spațiile cu multă lumină, calculată și bine gândită, la un nivel mult mai avansat decât un bec.

 

În clipul video de mai jos vei găsi toată informația cu privire la importanța iluminatului arhitectural, explicată pe larg.

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.