SageGlass este un vitraj care, in fatade verticale sau luminatoare, comandat electronic, isi poate schimba transparenta. Aceasta «acoperire» dinamica constituie o varianta inteligenta fata de sistemele clasice de umbrire. Efectele de orbire si supraincalzire datorate razelor soarelui asupra cladirilor cu fatade din sticla este astfel controlat.
Beneficii:
- Vitrajul este permanent transparent indiferent de starea sa de umbrire (aportul de lumina naturala este optim);
- Confort luminos si termic;
- Nu mai sunt necesare sistemele de umbrire clasice;
- Consum de energie redus (30% din consumul destinat climatizarii spatiilor si o posibila reducere integrala a consumului destinat iluminatului artificial);
- Sistem facil de actionare - automata sau manuala;
- Actionare silentioasa;
- Instalare rapida prin simpla racordare electrica;
- Lipsa intretinerii (sistemul nu este sensibil la vant sau praf).
Tehnologia SageGlass
Un vitraj care isi schimba transparenta si culoarea pentru a controla insorirea si incalzirea, aparent un concept simplu, este de fapt o adevarata provocare tehnologica.
SageGlass este rezultatul a mai mult de doua decenii de cercetare si este protejat de 220 de brevete patentate international.
Depunerea SageGlass este alcatuita din 5 straturi de materiale de tip ceramic. Supus unui curent electric de joasa tensiune, vitrajul se umbreste ca urmare a transferului ionilor si electronilor de litiu de pe un strat pe altul.
Inversarea polaritatii determina revenirea acestora pe primul strat si face ca vitrajul sa revina la starea initiala. Aceasta reactie este generata de un curent de joasa tensiune (mai mic de 5V)
In pozitia umbrit, excesul de caldura produs de insorire este absorbit si apoi eliminat.
Cand vitrajul este perfect transparent, aportul de lumina naturala si energie sunt maxime.
Vetrotech Saint-Gobain, producatorul SageGlass, este reprezentat in Romania de catre Lucanik SRL.