Sistemul este proiectat pentru realizarea de tavane metalice suspendate, care sa permita mascarea instalatiilor tehnologice amplasate pe plafon si in acelasi timp sa permita circulatia pe verticala, intre spatiile separate, a aerului si/sau a luminii.
Sistemul permite mascarea instalatiilor aflate intre tavan si plafon, creand suprafete uniforme si unitare, permitand si realizarea unei game mari de solutii constructive si de compozitie cromatica.

Utilizarea acestor sisteme de tavane suspendate se recomanda pentru aplicatii care necesita: utilizarea luminii naturale, provenita din luminatoare aflate deasupra spatiilor separate de tavan sau daca se doreste utilizarea intregului volum de aer din incaperea respectiva sau daca in spatiul respectiv este amplasata o instalatie de stingere a incendiilor tip Sprinkler.

De multe ori acest gen de tavan este ales de proiectanti numai cu scopul decorativ sau pentru corectarea caracteristicilor acustice ale incaperilor in care vine instalat (absorbtia acustica pentru a evita efecte de ecou sau reverberatii).
Indiferent de aplicatie sistemul este usor de realizat si permite accesul facil pentru efectuarea inspectiilor aferente instalatiilor tehnologice pe care le mascheaza.


Sistemul este compus de profile cu sectiune ''U'' (cu dimensiuni (mm): 9x40; 9x50; 5x30), avand pe peretii laterali niste decupari,care permit cuplarea simpla cu alte profile la 90°.

Executia standard prevede 3 inaltimi: 30mm (numai pentru profilele cu baza 5mm); 40mm si 50mm (pentru profilele cu baza 9mm) din care se executa panouri 600x600mm sau, la cerere, 1200x600mm.
Montarea sistemului se face pe o structura portanta proprie, constituita din profile cu aceasi sectiunea cu a profilelor care compun panourile.

In functie de inaltimea la care se monteaza tavanul suspendat, proiectantul poate sa aleaga dintr-o gama mare a dimensiunilor golurilor grilajelor si inaltimea profilelor.

Datorita versatilitatii liniilor de fabricatie, se pot furniza si produse personalizate la cererea proiectantului cu singura conditie fiind aceea de a respecta cele doua dimensiuni pentru baza 5 sau 9mm si inaltimea profilului 30,40,50 mm.
Adica exista posibilitatea de a combina intr-un tavan zone cu grilaje cu diferite goluri si/sau imbinate cu panouri, in functie de proiectul primit reglandu-se linia de fabricatie.
Indiferent de forma si dimensiunea tavanului suspendat, daca se doreste folosirea acestui gen de tavan numai cu motivatia estetica, sau de corectare a caracteristiciile acustice ambiantului, se poate utiliza un material netesut (de obicei Tyvec - de culoare neagra sau gri) cu care se acopera partea superioara a tavanului.

Grilaje montate pe structura clasica de tavane casetate
Panourile tip grilaj pot fi montate si pe structura de tavane suspendate casetate.
In acest caz, panouri au dimensiuni 590x590mm si nu au sistemul de suspendare tipic a sistemele grilaj.
Pe structura de forma ''T'' intoarsa se monteazaun profil ''U'' intors care acopera partea zincata a profilului ''T''.
Pentru alegerea sau cunoasterea mai buna a sistemelor structurale de tavane suspendate casetate se poate consulta descrierea detaliata de la capitolul ''Tavane suspendate casetate''.

Reactia la foc
Euroclasa A1 atat pentru produsele din otel cat si pentru cel din aluminiu.

Instalatiile care pot fi integrate
Sistemului permite montajul diverselor accesorii:
Corpuri de iluminat : canale luminoase, plafoniere, spoturi incastrate, etc;
Sisteme de ventilatie: grile de absorbtie si refulare a aerului, anemostate, ventilatoare;
Sisteme de siguranta: sprinklere, senzori de fum, etc.

Culori
Standard: toate cele cuprinse in tabelul nostru de culori.
Pe baza de marimii comenzii, si a exigentelor clientului, se pot furniza si alte culori.

Componentele standard ale sistemului cu denumirea lor
Tavanul suspendat tip grilaj este format din:
- profil EP180 pentru realizarea structurii primare, cu lungime 1800 mm; 
- accesoriu GEP pentru prelungirea profilelor EP180;
- profile intermediare ES120, care se folosesc pentru structura secundara si au lungimii de 1200 mm;
- profile intermediare EI60, care se folosesc pentru structura secundara si au lungimii de 600 mm;
- profile tip EM si tip EF, care se folosesc pentru compunerea de panouri 600x600 standard, sau alte dimensiuni (la cerere);
- profile cu sectiune ''L'' PG30 sau PG40 sau PG50 sau, in alternativa, profile cu sectiune ''C'' PPC30 sau PPC40 sau PPC50 care se folosesc pentru sprijinirea tavanul suspendat, perimetral, pe peretii laterali ai spatiului unde se executa tavanul suspendat;
- pentru panouri tip grilaj care vor fi montate pe structura de tavane casetate clasice, producem un profil capac complementar cu sectiune ''U'' EC59 care va fi folosit pentru acoperirea si ascunderea partii zincate a profilelor in forma de ''T'' intoarsa care constituie structura de sustinere panouri sau casete.

Modalitati de montaj
Modul de lucru pentru montajul tavanelor metalice tip grilaj, este asemanator cu cel pentru montarea structurilor de tavane casetate clasice:
Se fixeaza pe peretii laterali, la cota explicitata in proiect, profilele tip PG sau PPC (30,40 sau 50).
Profilele de tip EP180 se suspenda de tavan la interax 120 cm (pentru greutate pana la 3kg/mp) sau la interax 60 cm (pentru greutate care depaseste 3kg/mp); profilele care constituie structura primara, se prelungesc printr-accesoriu GEP, cu sectiune ''U'', care se introduce pe capetele profilelor primare de prelungit.
Profilele ES120 se introduc ortogonal, intre doua profile EP180, la un pas de 600 mm si urmeaza ca, intre elementele ES120, sa fie montate ortogonal, elementele EI60, rezultand un caroiaj de 600 x 600 mm in care se monteaza panourile. (In cazuri in care este prevazuta montarea profilelelor care constituie structura primara la interax 600 mm, nu vor fi livrate si folosite elementele ES120).
Componentele EM si EF, furnizate asamblate sau asamblate in santier, vor forma panouri de 600 x 600 mm care vor fi montate in structura in asa fel incat sa se obtina un plafon continuu fara intreruperi structurale.

Ai o întrebare despre acest produs? Logheaza-te ca sa poti comenta!