Microstatiile de epurare anaerobe Teraplast reprezinta o solutie pentru epurarea apelor uzate in zonele in care nu exista sisteme de canalizare . Sunt disponibile variantele pentru 3 persoane (0,6 mc/zi) NC 06 si 5 persoane (1 mc/zi) NC1.
Procesul de epurare al apelor uzate este un process anaerob, proces care nu necesita aport de energie din exterior.
Apele epurate pot fi deversate in sol prin puturi absorbante, drenuri sau, daca este posibil, intr-un emisar natural.
Elementele componente ale microstatiilor sunt confectionate din polietilena, material rezistent la actiunea substantelor agresive din influentul de epurat.Ministatia de epurare, atat NC06 cat si NC1, sunt componente ale unui sistem de echipamente destinate epurarii apelor uzate menajere pana la un continut de deversare acceptat de normative.

Ministatia de epurare este un echipament de forma unui cilindru elipsoidal vertical, inchis etans fata de sol, cu o zona de intrare/ decantare de forma cilindro - conica prevazuta cu o fanta inferioara de evacuare spre zona de fermentare namol si limpezire supernatant, destinat montajului ingropat. Corpul statiei de epurare este fabricat din polietilena prin procedeul de formare rotationala ca si de altfel corpul zonei de intrare/ decantare imbinate etans in partea lor superioara.

Racordurile de intrare si de iesire, de tip teava din material termoplast din clasa de aplicaþie BD si fitinguri din PP/PVC cu inel de etansare faciliteaza intrarea linistita fara efecte negative de turbulenta a influentului si repartizarea si scurgerea uniforma, respectiv evacuarea linistita a efluentului.
Racordul de intrare permite ventilarea zonei de intrare/ decantare eliminand efectele negative de infundare si eventuale acumulari de gaze periculoase. In caz de nevoie zona de intrare/ decantare poate fi prevazuta cu un racord de aerisire protejat la intrarea apei.

Racordul de iesire permite ventilarea zonei de iesire pana in caminul de proba (cu inchidere hidraulica) prin orificiile dispuse in dispozitivul de evacuare a gazelor rezultate in urma procesului de fermentatie anaeroba fiind si acesta protejat la intrarea apei. Daca este nevoie este posibila interpunerea unei inchideri hidraulice pe traseul de aerisire.
Prin constructia sa ministatia de epurare, imbinand principiile epurarii de contact cu masa biologica sub forma peliculara si in suspensie asigurand o usoara recirculare de masa biologica la varianta sa mai mica (NC06) si suplimentar o filtrare anaeroba in varianta sa imediat superioara (NC1) permite obtinerea unui grad de epurare superior variantei clasice cu decantor IMHOFF.
Datorita compartimentarii interioare, dispunerii unor elemente verticale si a constructiei speciale a dispozitivelor de intrare/iesire, ministatiile de epurare anaerobe permit separarea namolului in zona de
intrare/decantare, fermentarea si ingrosarea namolului in zona de fermentare a namolului si epurarea si limpezirea supernatantului .
Statiile de epurare sunt prevazute cu elemente de prindere pentru manipulare, montaj si in caz de necesitate ancorarea cu ajutorul funiilor din material polimeric si al postelor din material lemnos rezistent la
umezeala.
Acolo unde statia de epurare trebuie ingropata in zona cu apa freatica, aceasta poate fi ancorata cu ajutorul a doua funii din material plastic si a unor poste lemnoase orizontale.

Principiu de functionare
Influentul (apa uzata reziduala), intra in zona de decantare a statiei de epurare, printr-un dispozitiv de linistire, distributie si uniformizare si parcurge zona de intrare.

Zona de decantare umpluta cu corpuri de umplutura (cu densitatea superioara apei) determina distribuirea mai uniforma a influentului, o amestecare foarte buna si o separare treptata a acestuia in 2 faze (fluid = supernatant si pasta = namol). In urma separarii celor doua faze, pe la fanta zonei de decantare se formeaza un curent bifazic: in sectiunea inferioara a acestuia fiind cu precadere namolul in timp ce pe zona superioara a acestuia scurgandu-se supernatantul.

Pe masura ce apa uzata trece lent prin zona de decantare particulele solide grosiere si materiile solide in suspensie se decanteaza, se amesteca si se unesc separandu-se de partea lichida, la partea inferioara zonei cilindrice se contacteaza cu o portiune organica de recirculare provenita din zona de namol vechi mai activa de la partea inferioara a zonei de fermentare namol. Contactarea timpurie a fazelor influentului cu masa activa de fermentare asigura o crestere a randamentului de epurare.
Procesul de epurare debuteaza in aceasta zona, masa biologica fiind fixata pelicular pe corpurile de umplere din zona inferioara conica.

Caracteristica de proiectare considerata , timpul de rezidenta in zona de decantare de 9…12 h specifica atat statiei NC06 (fig. 1) cat si statiei NC1 (fig. 1') asigura o separare buna a namolului de supernatant inca din prima zona a statiei de epurare si o incepere a proceselor de descompunere.

Inca din portiunea conica a zonei de sedimentare, odata cu coborarea sedimentului, procesul de epurare este inceput si pentru partea lichida = supernatant.
In regiunea de fermentare a namolului se definitiveaza sedimentarea namolului, in prezenta masei biologice in suspensie, si ingrosarea acestuia si are loc si fermentarea anaeroba.

Fermentarea are loc ca un proces anaerob criofil (temperatura joasa de fermentare 7...20 °C in functie de anotimp.
Zona de fermentare si depozitare a namolului permite functionarea statiei fara evacuarea namolului pe o perioada de 1 ... 2 ani in functie de incarcare.
In tot volumul de deasupra zonei de fermentare a namolului cat si, in cazul statiei NC1 prelungindu-se pana in zona filtrului anaerob spre iesire are loc deplasarea ascendenta a particulelor organice si a gazelor rezultate din fermentarea namolului. In tot timpul supernatantul din aceasta zona bine amestecat este supus si el unui proces de epurare.

Curgerea combinata a supernatantului canalizat pe orizontala si apoi a supernatantului mai curat pe verticala permite separarea namolului, si separarea unei usoare cruste pe suprafaþa supernatantului.
Grasimea se ridica ca un strat superior preponderent in decantor in faza lichida de deasupra corpurilor de umplere. Folosirea acestor ministaþii de epurare fara separator de grasimi in amonte poate determina trecerea unei portiuni din grasimi in fermentator. Grasimea trecuta prin decantor in fermentator este responsabila de formarea unei cruste in parte superioara a fermentatorului, crusta care trebuie periodic sparta pentru facilitarea eliminarii gazelor rezultate in urma procesului de epurare.

In toate aceste cazuri se recomanda verificarea periodica a decantorului si stabilirea unui program de eliminare a grasimilor si eventuala curaþare a corpurilor de umplere si de asemenea verificarea crustei in fermentator, spargerea ei periodica si eliminarea ei cand devine prea groasa.

Fara prevederi speciale aceste verificari trebuiesc facute lunar dar dupa trecerea perioadei de amorsare (cca. 4 saptamani).
Folosirea ministaþiei fara separator de grasimi in amonte impune echiparea decantorului cu dispozitivul de aerisire.

Efluentul aflat in curgere descendenta, incepand din zona mediana si in functie de viteza de curgere antrenand urme de impuritati mecanice si respectiv namol, in cazul ministatiei NC06 urca prin racordul de iesire de unde este evacuat din statia de epurare anaeroba spre caminul de proba iar in cazul ministatiei NC1 urca prin filtrul anaerob si apoi prin racordul de iesire spre caminul de proba.

In varianta standard, ministatia de epurare poate functiona fara elemente de automatizare ramanand in sarcina proiectantului si a utilizatorului sa stabileasca perioada de indepartare a namolului la 12...24
luni si eventuala curatire a grasimilor depuse in zona de intrare si crusta din fermentator.

Perioadele mai scurte sau mai lungi in functie de aplicatia practica se vor stabili printr-un program de urmarire.
Verificarea si stabilirea perioadei de curatare precum si verificarea periodica a functionarii separatoarelor de grasimi se poate face prin recoltarea si analizarea probelor din caminul de proba aflat in aval de separator.

Variantele automatizate permit:
- alarmarea la atingerea nivelului maxim de namol.
In aceasta situatie utilizatorul trebuie sa ia masuri pentru chemarea echipei de curaþare si intretinere a ministatiei de epurare.
In timp ce varianta de baza impune stabilirea unor perioade fixe de curaþare a namolului si verificare a functionarii: recomandata la 12 luni, sau stabilita de proiectant si utilizator la punerea in functiune, variantele automatizate permit, in functie de aplicatia practica, folosirea unor perioade de curatare diferite, momentele fiind semnalate de sistemul de alarmare.

Ministatiile de epurare anaerobe permit indepartarea unei parti din impurificarea biologica a apelor menajere.
Se recomanda introducerea in acestea a influentilor de ape gri dupa o prealabila separare a grasimilor.
Folosirea ministatiilor de epurare fara separarea grasimilor poate fi posibila datorita corpurilor de umplere, dar impune o curatare a acestora la o perioada de timp ce trebuie determinata la punerea in functiune.

Ai o întrebare despre acest produs? Logheaza-te ca sa poti comenta!
Statii de epurare
 TERAPLAST
Catalog, brosura
Denumiri comerciale:
NC06, NC1
  
vezi in biblioteca