Unde se arunca becurile?

Becurile cu filament au inceput sa fie eliminate de pe piata, dar intr-o multime de locuinte mai exista inca o serie de becuri incandescente inca functionale. Ca in maxim doi ani se vor arde si astfel vor iesi cu totul din viata sociala nu este nici un secret. Un secret pare insa metoda de debarasare de acestea, pentru ca multi romani le arunca laolalta cu gunoiul menajer. Nici noile becuri cu halogen nu stau insa mai bine la acest capitol. La fel de nocive cu mediul, deoarece contin substante care nu se gasesc in stare libera in natura, becurile fluorescente ar trebui si ele duse la centre speciale de colectare.

Vezi mai multe detalii
Discuţiile 1 - 5 din 5 discuţii
  pagina urmatoarepagina urmatoare pagina anterioara Pagina din 1 pagina urmatoare ultima paginaultima pagina
Bandrabur Gheorghe-Dan - 20 Aug 2012, 15:01 (post nou)
Raspuns solutie
Problema de baza este: sunt romanii pregatiti din punct de vedere al culturii civice/economice, sau de abordare a problemei de reciclare ? Eu cred ca NU !!! Asadar fraza "... multi romani le arunca laolalta cu gunoiul menajer" din textul dumneavoastra tine de o abordare optimist-visatoare. Postarea recipientelor de colectare selectiva ar trebui insotita de afise justificatoare, care sa ajute oamenii [???] sa inteleaga importanta reciclarii din cel putin doua puncte de vedere: recuperarea resurselor, inclusiv de energie si protejarea mediului. Nu stiu care ar trebui abordata cu prioritate !!! Dar atata timp cat se face " pe fata " amestecarea deseurilor din containere, de catre cei responsabili cu reciclarea lor, ce sa mai inteleaga omul ? Sau neridicarea containerelor care atrage "revarsarea" pe trotuar a deseurilor si, implicit, lipsa de interes a celor [putini la numar...] care doresc sa colecteze selectiv deseurile pentru valorificarea lor. Sugestie: prezentati in % care este implicarea populatiei in tarile dezvoltate, ce economie de resurse realizeaza pe aceasta cale si, poate, cine stie, vom observa progrese. Insa, fara suparare, am rezerve: populatia noastra [atentie: nu popor, ci populatie !!!] este greu de educat si ...nesupusa niciunei reguli. Deci eu n-as merge pe "legi", reguli, etc. la acele afise educative, ci pe ideea de profit, avantaj, care are o buna rezonanta la romani. Cu stima, Dan
Bandrabur Gheorghe-Dan
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Redactia SpatiulConstruit.ro - 20 Aug 2012, 15:09 (post nou)
Raspuns solutie
Aveti dreptate, oricum vom mai reveni pe subiect, este foarte mult de facut in acest domeniu la noi in tara. Dupa cum am scris, reciclarea becurilor chiar nu aduce profit asociatiilor care se ocupa totusi cu recuperarea lor, aceste asociatii functioneaza pe fonduri (europene sau locale). Ideea de profit este mai greu de abordat in acest caz, metalul si materialele recuperate de la becuri costa mai mult daca sunt reciclate, revinderea lor se face in pierdere. Pacat, pentru ca intr-adevar, asa cum ati spus, ar conta foarte mult pentru mentalitatea unora dintre compatriotii nostri.
Raspunde
Gabriel - 22 Aug 2012, 10:54 (post nou)
Raspuns solutie
Ce ne facem cu rezistenta slaba a becurilor economice la numarul mare de aprinderi? Daca punem becuri economice si in baie, camara, debara, vom consuma mai putin curent (cu vreo 0,01%) insa vom cumpara mai des becuri care costa de la 25 lei in sus. Si atunci unde-i economia?
Gabriel
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Redactia SpatiulConstruit.ro - 22 Aug 2012, 15:25 (post nou)
Raspuns solutie
Rezistenta slaba sau mai ridicata depinde de producator, multi garanteaza 2 ani de viata, adica de vreo patru ori mai mult decat pentru un bec incadescent, dar dupa cum vedeti oricum disputele pe aceasta tema sunt nenumarate si depind de o serie de factori.. Totusi daca intr-o casa avem, sa zicem 25 de becuri incadescente si le inlocuim cu 25 de becuri economice, consumul de curent NUMAI PE BECURI se reduce cu 25%. Dvs. luati in calcul toata aparatura din casa, calculatoare, frigider, masina de spalat si alte electrocasnice, caz in care e drept ca economia la factura e mult mai mica. dar aici e vorba de responsabilizarea populatiei fata de consumul general, alta poveste care necesita, la fel ca si responsabilizarea fata de reciclare, o serie de masuri...
Raspunde
Dan - 21 Sep 2012, 12:01 (post nou)
Raspuns solutie
Educatia pentru reciclare functioneza destul de simplu, il arzi la buzunar si obligi prucatorul/vanzatorul sa recicleze pe baza unor stimulente. Ex: Daca aduci un bec la reciclare primesti un discount la cumpararea unuia nou. Nu aduci, platesti. La noi se merge pe principiul voluntariatului. Voluntariat, voluntariat dar si produsele reciclate valoreza ceva in economia asta. Si de ce nu ar fi stimulat omul de rand sa recicleze, fiindca firmele de salubritate castiga destul de mult prin reciclare si probabil mult in economia subterana. E normal, e un business, dar de ce sa ma oblige pe mine statul sa reciclez, daca nu sunt stimulat sa fac asta? Stiu prieteni care au vrut sa aduca niste masini din Norvegia, ca acolo functioneaza principiul stimularii, care in momentul in care reciclezi o sticla de plastic/sticla ti se ofera un bon valoric pe care il poti folosi intr-un magazin. Dar din pacate au intampinat multe greutati la ministerul mediului fiindca la noi se merge pe principiul spagii. Si atunci despre ce vorbim? Si abia atunci cand ai niste masini ca acestea poti vorbi de constrangere (legi, etc.). Nu este vorba de mentalitate, este vorba pur si simplu de economia de piata care la noi nu functioneza, functioneza total gresit, unii sunt doar consumatori, si asa se doreste. Chestiunea ca "metalul si materialele recuperate de la becuri costa mai mult daca sunt reciclate, revinderea lor se face in pierdere" e o aberatie, sa fim seriosi, firmele care produc acele becuri ar trebui obligate sa recicleze fiindca ei au tehnologia.
Dan
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Constructivu - 08 Oct 2012, 09:55 (post nou)
Raspuns solutie
Eu am alta intrebare, mi-am luat recent doua becuri pe care scria ca au lumina cu halogen. Arata normal, ca alea clasice. Si apropo, am gasit intr-un magazin si becuri incadescente, nu pare sa le fi scos nimeni de pe piata inca. Asa, dar sa revin. Eu le-am luat pe astea pe care scria eco si "cu halogen". Ce e aia lumina cu halogen si care e diferenta? Eu le-am pus in locul becurilor vechi, ca unul se arsese, si am luat doua becuri cu halogen, ca sa nu am lumina galbena de la cel incandescent in combinatie cu altfel de lumina de la un bec nou cu halogen. Dar nu pare sa fie cu nimic diferita lumina fata de aia de dinainte, ma asteptam sa fie mai albastra sau ceva de genul asta. Stie sa-mi raspunda cineva?
Raspunde
R.Assistant - 09 Oct 2012, 11:53 (post nou)
Raspuns solutie
Un bec cu halogen (probabil ati cumparat unul ca cel din imaginea atasata la acest raspuns), cunoscut si ca bec tungsten cu halogen este tot un bec incandescent. Combinatia de filament tungsten cu gaz de halogen produce o reactie chimica care face ca tungstenul evaporat in camera inchisa a becului sa se redepoziteze pe filament, crescand durata de viata e becului si mentinand mai limpede (curata) sticla acestuia prin interior. Lumina oferita de un bec cu halogen este, din acest motiv, mai puternica, respectiv si temperatura de culoare este mai ridicata. Ceea ce numeati lumina albastra, respectiv lumina galbena, cam la aceasta se refera. Ati avut dreptate sa inlocuiti ambele becuri pentru a obtine temperatura de culoare unitara, chiar daca nu sesizati o diferenta vizibila ea exista si da, spectrul e mai apropiat de lumina albastra. Poate ca in camera nuanta tavanului, a lampii (abajurului), a decorurilor bate oricum in galben si de aceea nu sesizati diferenta. Sau e posibil ca acum sa fi luat doua becuri cu halogen de 75 W, iar inainte sa fi avut unele tungsten simple de 100 W, de aici intensitatea aproape asemanatoare a luminii. Daca aveti chef de experimente puteti incerca sa puneti becul vechi in locul unuia dintre becurile cu halogen si sa aprindeti alternativ luminile, veti percepe diferenta, mai ales pe masura ce va antrenati vederea. Culoarea luminii e mai greu sesizabila de catre ochiul uman, de la persoana la persoana, dar experienta, lucrul des cu diverse situatii de iluminare duce la dezvoltarea acestui simt.
Fisiere atasate
 R.Assistant
★★★★★
Raspunde
Claudia Olteanu - 10 Aug 2016, 14:52 (post nou)
Raspuns solutie
e o mare porcarie cu becurile economice. Unde locuiesc acum sunt lustre ikea pt becuri led. Am 20 de leduri in casa asa, si mi se arde unu in fiecare saptamana. O fi economie la curent dar platesc enorm pe becuri. Si nu, consumul nu mi s-a redus. Sa nu uitam ca intr-o locuinta consumul de electricitate pe becuri e doar de aprox. 20% , cei mai mari consumatori fiind masina de spalat, plita/cuptor de gatit, fier de calcat, aerul conditionat etc. O reducere cu 25% din 20% nici nu se vede la factura.
Raspunde
Porneste o discutie noua
Răspunsuri soluţie
→ din toate forumurile
10 idei pentru dușuri walk-in care îi vor da băii tale un aer ultramodern
Multumesc :). Am folosit rigola
Perii tubulare manuale SIT - Poza 4
Va rugam sa consultati link-urile atasate acestui post
Pardoseli pentru industria alimentara - Sikafloor®-PurCem®
"Stimate Domn, Asa cum am detaliat in articol, aceste sisteme de pardoseli industriale...
Sisteme de automatizare pentru controlul temperaturii, ventilatiei si aerului conditionat SIEMENS
Buna ziua, Va rugam sa ne lasati o adresa de e-mail pentru a va contacta in privat. Ne...
Masina de spalat DAEWOO Nano Silver DWF 750 MPS
Va salut dle Ghita. Ma uitam pe acest forum ca sunt aproape 2 ani de la prima problema pe ...
vezi toate răspunsurile soluţie
Cei mai activi utilizatori
 
stelica_33
2 posturi in ultima luna
 
Florin Gonczol
2 posturi in ultima luna
 GHITA
GHITA
2 posturi in ultima luna
 
Sorin Popa
1 post in ultima luna
 Rares Iordache
Rares Iordache - TERASTEEL
1 post in ultima luna
 
nelvex
1 post in ultima luna
 viomarmi22
viomarmi22
1 post in ultima luna
 
Bandrabur Gheorghe-Dan
1 post in ultima luna
 
Jeanpiere
1 post in ultima luna
 
VIFORU
1 post in ultima luna
 
MAIORUL
1 post in ultima luna
 
jakeponsha3
1 post in ultima luna
Ultimele subiecte discutate
→ în capitolul Trenduri & opinii