Orange Crush, cladirea de trei niveluri, avand 22 500mp, a fost construita in 1917 ca magazin alimentar si depozit. Pe parcursul sec. 20 si dupa, cladirea a fost folosita ca spatiu industrial, pentru distributie si din pacate nu a fost bine intretinuta. ...
Vezi mai multe detalii
Orange Crush, cladirea de trei niveluri, avand 22 500mp, a fost construita in 1917 ca magazin alimentar si depozit. Pe parcursul sec. 20 si dupa, cladirea a fost folosita ca spatiu industrial, pentru distributie si din pacate nu a fost bine intretinuta.
Atunci cand echipa de la CTA Architects Engineers a initiat proiectul de reconversie cladirea se afla intr-un stadiu avansat de degradare, dar prin propunerile lor urmareau sa o transforme intr-un mecanism de dezvoltare durabila. In 2008, le-a fost atribuita lucrarea si acestia au demarat procedura de eficientizare energetica avand grija sa pastreze si sa puna in valoare istoria cladirii si caracterul original al acesteia.
In cladire au fost implementate o serie de tehnologii care urmareau sa reduca consumul total de energie printre care un put care capteaza energia din apa extrasa, o serie de pompe de caldura care extrag caldura din apa cu temperatura constanta si o distribuie in sistemul de incalzire prin pardoseala. Acest sistem este folosit atat pentru incalzirea spatiilor cat si pentru racirea lor, fiind nevoie de sisteme suplimentare si control tehnologic pentru monitorizarea umiditatii si a nivelului de condensare.
Testata in mod repetat in timpul fazei de proiectare cu ajutorul unor softuri specializate, solutia propusa raspunde la toate cerintele temei de proiectare. Pentru acea regiune din America de Nord, designul propus pentru Orange Crush este revolutionar pentru tehnicile de eficientizare energetica ale cladirilor istorice. De la finalizarea lucrarilor in 2010, costurile de functionare ale cladirii sunt cu 52 dolari mai mici pe mp decat ale unei cladiri tipice, cu aceeasi suprafata si pozitionare similara, echivaland cu o economie de 42%.
Solutie pentru refacerea cladirii istorice Orange Crush
ASTA DA LUCRARE ! Lucrat mai mult decat profesional. Celor interesati de lucrari de renovare pentru astfel de cladiri sau piete publice le stau la dispozitie cu cateva tehnologii. Dan Bejan, REDA SRL
Interesanta preocuparea pentru exploatarea cladirilor vechi in conditii de eficienta energetica.
Pe mine ma intereseaza solutii pentru reabilitarea unei fatade de aproximativ 180 mp a unei cladiri construite inainte de 1910 in care profilele din fatada inclusiv tencuiala sunt realizate din mortar pe baza de var si nu ciment. Acestea prezinta deja crapaturi care in ultimii 10 ani s-au accentuat.
Astept idei
In cazul in care cladirea este monument istoric va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant de specialitate (renovare/reabilitare).
In cazul in care cladirea nu este monument istoric este la fel de bine sa apelati la serviciile unui proiectant , iar pentru a reproduce ancadramentele sau bosajele de fatada se pot utiliza: Profile decorative din polistiren expandat pentru fatade noi si reabilitate.