Amenajarea functionala a unei bai

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la 14.03.2012

Amenajarea functionala a unei bai


 
Introducere
 

Printre primele atestari ale bailor se poate mentiona cea de la Mohejo-daro (Pakistan) datand de la cca 2800 (i.e.n). La vremea respectiva nu putea vorbi despre preocupari legate de igiena ci mai degraba despre semnificatii religioase, apa fiind considerata un element care purifica atat corpul cat si spiritul.

Grecii cat si romanii recunosteau importanta bailor in stilul lor de viata, construind edificii cu spatii dedicate, cu instalatii separate de apa calda si rece si sisteme de canalizare sofisticate. In acest sens, mai ales romanii au construit cladiri mari (Terme), oferind o sursa publica de relaxare si intretinere dar si un nivel mai ridicat de dezvoltare sociala.

Desi exista o separare intre baile publice si cele private, multe familii romane dispunand de propriile incaperi de baie, cei mai multi foloseau in mod curent sistemul de bai publice, ca pe un loc de socializare, discuti si relaxare.

Declinul bailor publice si private a inceput imediat dupa perioada romana dar Evul Mediu a introdus sapunul, ceea ce inseamna ca inca mai exista un interes fata de cerintele legate de igiena.

Dupa Renastere, desi isi spalau hainele, oamenii au inceput sa evite apa ca fiind purtatoare de boli,preferand utilizarea parfumurilor pentru a ascunde mirosurile.

In secolele urmatoare baile publice au scazut ca interes, accentul fiind pus pe baile private ceea ce a condus la un anumit mod de dezvoltare, valabil si astazi.

In zilele noastre baile sunt legate de aspecte functionale, dar si de aspecte estetice, deloc de neglijat, cu influente atat asupra suprafetei construite cat si asupra costurilor. Tipul de locuire (casa sau apartament) poate influenta numarul de bai si organizarea acestora in functie de diverse cerinte.


 
Tipuri de bai
 


Modul de utilizarea al bailor a condus la aparitia unor tipuri specifice de incaperi cu un anumit necesar de obiecte sanitare :
 
Baie de serviciu/oaspeti

Echipare: un wc, chiuveta simpla, cabina de dus daca deserveste si un dormitor. In cazul in care dusul se foloseste ocazional, baia poate ingloba un loc pentru masina de spalat.

 
Baie normala

Poate deservi dormitoare pentru copii, tineret sau batrani si dormitorul de oaspeti. In functie de cum este pozitionata fata de acestea precum si de numarul de camere deservite baia pate fi echipata in diferite combinatii.

Echipare: wc, chiuveta simpla sau dubla, cabina de dus si/sau cada de baie. In functie de intensitatea utilizarii dar si de numarul de dormitoare deservite se poate recomanda separarea wc –ului sau a cabinei de dus.

 
Baie matrimoniala

Deserveste exclusiv dormitorul matrimonial si poate avea acces si din dressing.

Echipare: wc, bideu, chiuveta simpla/dubla, cada de baie si/sau cabina de dus in functie de modul de utilizare.

 
 
Baie de serviciu/oaspeti

 
 
Baie normala

 
 
Baie matrimoniala

 
Obiectele sanitare
 


Sunt cele care in functie dimensiuni si de modul de dispunere in incapere dau suprafata finala si implicit costul aferent executiei. Dimensiunile obiectelor sanitare sunt standardizate existand mici diferente in functie de model sau design.

WC si bideuri – in functie de model pot exista atat unitati cu sprijin pe pardoseala cat si unitati suspendate.

Chiuvete simple sau duble – exista nenumarate modele. Prinderea se poate face direct de perete (suspendat sau cu picior) sau se pot integra pe blaturi sau alte elemente de mobilier.

Cabine de dus – si in acest caz exista nenumarate modele pornind de la cele clasice cu cabina simpla si pana la dusuri circulare sau cu aburi.

Cazi de baie – modelele variaza atat ca dimensiuni dar si ca forma pornind de la cazile de baie simple pana la cazi cu hidromasaj.

 
Bideu
WC
Cada de dus
 
Chiuveta simpla/dubla
Cada de baie
Cada cu hidromasaj
 
Specificatii tehnice
 

In configurarea si amenajarea bailor va trebui sa tineti sema de cateva elemente care pot influenta atat functionarea cat si costurile finale.

Racordul la conducta de scurgere – se recomanda ca wc-ul sa fie cat mai aproape de aceasta pentru a nu influenta pozitionarea celorlalte obiecte.

Ventilare naturala – este una dintre cerintele cele mai importante atat din punct de vedere al evacuarii rapide a vaporilor cat si al mirosurilor. Dimensionarea ferestrei trebuie sa tina seama atat de aportul de lumina naturala dar si de dimensiunea incaperii. Se pot utiliza geamuri translucide pentru a impiedica vederea din exterior spre camera de baie.

In cazul in care baia nu are acces direct la fatada se recomanda utilizarea unui sistem de ventilare mecanizata pentru evacuarea vaporilor si al mirosurilor.

Finisajele – este recomandat sa utilizati numai finisaje rezistente la vapori si umiditate pentru a impiedica migrarea acestora catre incaperile alaturate.

 
 
Concluzii
 


Amenajarea optima, in functie de necesitati, a incaperilor de baie poate conduce la economii in ceea ce priveste costul de constructie dar si la functionarea corecta a casei respective. O baie mai mica, perfect functionala si amenajata cu gust poate fi mai interesanta decat o baie foarte mare care, indiferent de nivelul de finisare, va poate da senzatia de ecou, atat in incapere ...dar si in buzunare.

 
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Citeste si ...