Un nou hotel in Manhatta
Acest nou hotel din Manhattan, realizat de Todd Schliemann de la Polshek Partership Architects, avand o capacitate de 337 de camere este situat in Districtul Meatpacking un loc plin de viata din apropierea raului Hudson, in zona vestica. Structura din beton si otel, inalta de 18 niveluri defineste identitatea Hotelului Standard New York si se intrepatrunde contextului urban, prin contrast. Cladirea trece pe deasupra liniei High Line, linie de transport suspendata abandonata de 75 de ani si care acum tocmai ce a fost transformata in parc urban. Contextul urban este alcatuit din cladiri industriale apartinand secolului XIX si inceput de secol XX, cladiri de locuit - in special lofturi, spatii comerciale si restaurante de inalta clasa. Cladirea este pozitionata la intersectia a doua volumetrii: geometria retelei strazilor si High Line, care se desfasoara de la strada Gansevoort pana la Strada West 34.
Stalpii a caror imagine sculpturala separa vizual cladirea de reteaua ortogonala a strazilor, inalta cladirea cu aproximativ 30 de metri deasupra nivelului strazii, permitand imaginii predominant dezvoltate pe orizontala, a cladirilor de dedesubt sa ramana continua. Cele doua placi sunt imbinate sub un anumit unghi tocmai pentru a accentua caracterul aparte al acestei cladiri in comparatie cu reteaua stradala, subliniat si prin impresia de levitatie deaupra cladirilor invecinate. Datorita inaltimii reduse a imprejurimilor camerele hotelului beneficiaza de privelisti extraordinare asupra orasului pe toate laturile.
Juxtapunerea celor doua materiale: betonul aparent si sticla reflecta caracterul orasului New York: imaginea rugoasa si nefinisata a betonului cu rafinamentul si eleganta sticlei. Betonul asigura un cadru pentru metrii patrati de vitraje realizati cu stila alba-transparenta, ambele materiale facand parte dintr-un sistem de perete cortina. Acest perete exterior nu este solutia uzuala folosia la fatadele hotelurilor, el inlocuieste astfel efectul de opacitate cu transparenta totala, schimband un spatiu intim si retras cu unul deschis catre exterior.
Hotelul pe langa cele 337 de camere va mai avea la parter un restaurant, un bar si o piata publica, la etajul al 3-lea un spatiu pentru evenimente, la etajul al 17-lea spatii de relaxare si spa, la etajul al 18-lea doua cluburi si o mare terasa circulabila pe acoperis.
Mai multe informatii gasiti pe: www.e-architect.co.uk Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa |