Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un muzeu ascuns în dunele de nisip

Muzeul de Arta UCCA Dune, finalizat recent de biroul chinez Open Architecture, a fost integrat in dunele de nisip formate in Qinhuangdo, la est de Beijing.
Screenshot_5 - Un muzeu ascuns în dunele de nisip
Open Architecture

Ascunsa aproape complet de nisip, anvelopanta din beton a constructiei a fost realizata in mare masura manual de catre localnici, iar arhitectii au decis sa pastreze textura neregulata de la interior, ca marturie a tehnicii de constructie.

Muzeul are o suprafata de 930 de metri patrati, interiorul cavernos fiind format din zece galerii de tip pestera, la care se ajunge printr-un tunel si o zona de receptie in forma de dom.

Luminatoare si ferestre amplasate cu atentie asigura lumina naturala pe tot parcursul anului, precum si acces la privelisti variate. O scara in spirala conduce spre o platforma de observare. Muzeul include si o cafenea si o sala de lectura.

Potrivit arhitectilor, este nevoie de o cantitate mica de energie pentru a mentine o temperatura confortabila la interior, ca urmare a efectului de izolare al nisipului care acopera constructia. De asemenea, in loc de aer conditionat este folosita o pompa de caldura geotermala.

Constructia a presupus distrugerea unor dune si recrearea lor deasupra cladirii, insa dunele invecinate au fost conservate cu grija.

"Decizia de a construi muzeul sub dune s-a nascut din respectul profund al arhitectilor fata de natura si ca urma a deciziei lor de a proteja ecosistemul vulnerabil al dunelor create de fortele naturale de-a lungul a mii de ani. Datorita muzeului, dunele de nisip inconjuratoare vor fi conservate, in loc sa fie nivelate pentru a face loc unor dezvoltari imobiliare cu vedere la ocean, asa cum s-a intamplat cu multe altele de-a lungul tarmului", spun arhitectii.

In continuare, Open Architecture se pregateste sa construiasca o noua galerie, Sea Art Museum, de aceasta data pe apa.

WU Qingshan
WU Qingshan
NI Nan
Open Architecture
Open Architecture
Open Architecture

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva