Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Totul despre ferestre – o alegere esențială pentru confort – partea I-a

Totul despre ferestre – o alegere esențială pentru confort – partea I-a

Iluminarea naturala a spatiilor interioare a fost un deziderat inca de la inceputurile locuirii, constituind in acelasi timp si o problema, prin deschiderile respective putand sa patrunda frigul, ploaia, vantul, caldura etc. Golurile lasate in pereti au capatat denumirea de ferestre, permitand trecerea luminii, a aerului sau a sunetului atunci cand sunt deschise.

La inceput, protectia golurilor s-a realizat cu piele de animale, tesaturi, hartie, lemn sau placi subtiri de piatra prinse pe cadre de lemn sau doar cu obloane. Civilizatia Romana a fost printre primele care au utilizat sticla ca element de inchidere pentru ferestre inca de acum 2500 de ani, insa ferestrele, asa cum sunt cunoscute astazi, au aparut odata cu revolutia industriala, atunci cand sticla a putut fi prelucrata pe o scara mai larga.


 

Tipuri de ferestre, fereastra clasica, fereastra mare, perete vitrat, fereastra casa pasiva



ELEMENTELE PRINCIPALE ALE UNEI FERESTRE:

 

Tocul ferestrei - este cel care sustine cercevelele si face legatura cu elementele constructive adiacente, pereti sau structura. Exista si varianta de toc orb, care in anumite cazuri poate intermedia prinderea tocului ferestrei de elementele adiacente. Se foloseste in cazul in care termoizolatia fatadei nu are grosimea necesara pentru a asigura termoizolarea perimetrala a ferestrei.


Rama ferestrei - cerceveaua - este cea care sustine vitrajul (din sticla sau plastic) si care permite deschiderea ferestrei. Este foarte important ca legatura dintre toc si rama sa fie cat mai etansa, pentru a nu permite infiltratii de apa sau trecerea aerului.


Vitrajul, geamul - este cel care confera ferestrei o parte importanta a calitatilor acesteia. La ora actuala nu se mai utilizeaza geamuri simple, ci numai unitati vitrate duble sau triple (geam termopan cu doua sau trei foi de sticla) care pot asigura atat protectie solara, termica dar si indeplinesc anumite cerinte de securitate si de estetica.


Parapetul - reprezinta inaltimea peretelui de sub fereastra si poate avea inaltime variabila, in functie de arhitectura fatadei. Inaltimea “normala” a unui parapet este cuprinsa intre 80 - 90 cm, dar poate fi si mai inalt la cladirile cu multe etaje. In cazul parapetilor mai mici de 80 cm, radiatoarele (caloriferele) pot fi montate langa ferestra.


Buiandrugul - reprezinta un element structural care se afla situat deasupra ferestrei cu rolul de a sustine zidaria de deasupra acesteia (daca este cazul!). Denumirea s-a extins la toata zona de deasupra ferestrei si care poate avea inaltime variabila in functie de tipul de structura al constructiei.


Feroneria - cuprinde atat balamalele si mecanismele de inchidere a ferestrei dar si garniturile de etansare. In functie de materialul din care este confectionata tamplaria este foarte important ca feroneria sa suporte modul de utilizare si comportament al acesteia. O feronerie performanta poate prelungi durata de utilizare a ferestrelor.


Elemente de finisare, accesorii:

▪ Solbanc - cunoscut ca si glaf de exterior, are rolul de a impiedica acumularea de apa la partea de jos a unei ferestre, precum si scurgerea apei direct pe fatada.

▪ Glaful de interior - are rol decorativ si in functie de latime, poate ascunde sub el radiatorul sau poate face parte din masca pentru radiator.

▪ Profilele de ancadrament - sunt elemente de finisaj care apartin de stereotomia de fatada dar care incadreaza fereastra sau usa, replicand elemente de tip coloana, capitel, cheie de bolta si se pot folosi atat reabilitarea fatadelor vechi dar si pentru constructii noi. Se pot utiliza atat la interior cat si la exterior.

▪ Grilaje decorative: au rol in securitatea cladirii, dar prin felul in care arata pot avea si rol decorativ. In general sunt fixe dar exista si variante de grilaje mobile.


Elemente de protectie solara. Au rolul de a proteja atat fereastra dar si interiorul de conditii extreme, viscol, furtuna, soare puternic, grindina, dar pot avea si un rol in asigurarea securitatii. Acestea pot fi grupate in doua categorii:

De exterior - obloane, copertine, rulouri de exterior, brisesolei- uri.

De interior - jaluzele, draperii, perdele si chiar obloane de interior.

Desprea acestea, mai detaliat in partea a II a.



MATERIALE PENTRU FERESTRE

 

Ferestre din lemn


Ferestrele din lemn masiv - au constituit principala modalitate de confectionare a ferestrelor de-a lungul timpului, datorita unei usoare prelucrabilitati a materialului si datorita faptului ca lemnul se gasea foarte usor si se putea finisa in diverse moduri.

In zilele noastre ferestrelor din lemn masiv li se aplica principii moderne de proiectare, protectie si utilizare si pot ingloba geamuri duble sau triple dar trebuie stiut ca nu permit deschideri vitrate mari.


Ferestrele din lemn stratificat - sunt o varianta moderna a ferestrelor din lemn, profilele de tamplarie fiind realizate fie din mai multe straturi de lemn sau din straturi de lemn si aglomerate din lemn, pentru a oferi un coeficient mai bun de izolare termica. Inglobeaza cu usurinta gemuri duble sau triple si permit deschideri relativ mari pentru un panou vitrat, fara montanti intermediari.



Ferestre din aluminiu


Rezistenta si durabilitatea aluminiului precum si greutatea redusa a acestuia au condus la aparitia unui nou tip de tamplarie ca raspuns la diverse cerinte de proiectare.

Profilele de aluminiu folosite pentru ferestre, trebuie sa dispuna de bariera de rupere a puntii termice, care sa poata conferi capacitate termoizolanta buna profilului, respectiv impiedicarea aparitiei condensului pe rama ferestrei. Profile pot avea diverse forme in sectiune si se pot finisa cu vopsele in camp electrostatic, prin anodizare, lacuire sau folosite natur.



Ferestre din PVC

 

Folosirea pe scara larga a maselor plastice, a permis aparitia unor profile din pvc cu mai multe camere, ca element alternativ pentru ferestrele din lemn sau aluminiu. Datorita unei mari elasticitati a profilelor, este necesara folosirea de profile metalice de armare care sa rigidizeze ansamblul si sa asigure rezistenta in timp. Pentru a imbunatati coeficientul de izolare termica, s-au fabricat profile cu un numar mai mare de camere 5, 6, 7 si chiar s-a ales solutia de a introduce spuma termoizolanta in camerele dinspre exterior.

Profilele pot avea diverse forme in sectiune si se pot finisa fie in timpul procesului de productie prin colorare in masa sau dupa productie, prin vopsire sau lipirea de folii colorate si/sau texturate.



Ferestre din otel


Acest tip de ferestre au fost utilizate cu preponderenta in mediul industrial si datorita imbunatatirilor aduse au fost implementate destul de usor si in zona comerciala si chiar rezidentiala.

Pentru a obtine insa produse cu coeficienti buni de izolare termica, ca si in cazul profilelor de aluminiu este necesara montarea unei bariere de rupere de punte termica. Finisarea se poate face prin vopsire, lipirea de folii, sablare, etc.



Ferestre compozite


Aceste ferestre constituie o varianta moderna prin prin  fabricarea ramelor acestora din doua sau mai multe tipuri de materiale. Lemn cu aluminiu, lemn cu otel, aluminiu cu pvc, combinatiile sunt diverse, in functie de producatori si de proprietatile tehnice care se doresc pentru acest tip de produse. In general astfel de variante sunt alese pentru a obtine o protectie mai buna a ferestrei la diversi factori externi, pentru realizarea unor produse cu coeficienti mai buni de izolare termica sau cu caracteristi estetice deosebite..




ACCESORII PENTRU FERESTRE


Glafurile de interior si de exterior (solbank-ul) sunt accesorii importante care de principiu pot fi furnizate de catre producatorul de ferestre sau in cazul in care se doreste altceva se poate opta pentru producatori dedicati.

Alte accesorii esentiale  la o fereastra sunt balamalele, mecanismele de inchidere si garniturile dar si cremoanele (manerele de inchidere). Acestea pot aduce un plus de valoare intregii ferestre si pot prelungi durata de utilizare, in conditii bune, a acesteia.


Glafurile de interior

Se pot fabrica din diverse materiale: piatra naturala, piatra artificiala, aglomerate pe baza de lemn cu folii decorative, produse termoformabile sau chiar din lemn natural sau stratificat.

Dimensiunile glafurilor variaza in functie de fiecare material, dar si la cerere, acestea putandu-se personaliza pe dimensiunile cerute prin proiect pentru eventuala inglobare a mastii radiatorului. Glafurile de interior necesita etansare fata de fereastra iar prinderea se poate face prin lipire de stratul suport sau prin prindere cu profile metalice de ancadramentul interior al ferestrei.



Glafurile de exterior

Solbank-uri - sunt fabricate de obicei din materiale cu rezistenta mare la factorii de mediu, tabla de otel sau aluminiu vopsita (sau alte tipuri de protectii), pvc, piatra artificiala.La glafurile de exterior trebuie sigilate imbinarile cu fereastra sau cu peretii pentru a nu permite infiltrarea accidentala a apei iar glaful trebuie sa aiba un profil lacrimar care sa impiedice scurgerea apei direct pe fatada. Prinderea se face cu suruburi de rama inferioara a ferestrei sau cu adezivi de peretele de sub fereastra, avand grija ca profilul lacrimar al ramelor sa se petreaca peste imbinare, pentru a nu permite ajungerea accidentala a apei in zona respectiva. Este recomandat ca montajul sa se faca cu panta redusa catre exterior pentru a inlesni scurgerea apei.

In cazul in care pe fatada sunt prevazute profile decorative, bosaje, ancadramente, etc, este bine sa se ia in considerare dimensiunile acestora inca de la inceput pentru a nu depasi golul ferestrei.


Clapete de ventilare pentru ferestre

Sunt mecanisme manuale sau automatizate care pot fi inserate in profilele de fereastra si care permit ventilarea incaperilor fara a deschide fereastra. Se monteaza in mod uzual in tocul ferestrei, atat la partea superioara cat si la partea inferioara si dispun de colectoare de condens si de protectie impotriva insectelor. Atentie ! Nu toate profilele de tamplarie permit inserarea clapetelor de ventilare.




Plase impotriva insectelor

In general toate tipurile de ferestre pot fi prevazute cu acest tip de protectie care sa impiedice, in timpul sezonului cald, intrarea insectelor in interiorul constructiei si care sa permita mentinerea ferestrei deschise o perioada mai mare de timp.


Grilaje decorative

De-a lungul timpului grilajele au fost dezvoltate ca modalitate de sporire a protectiei la efractie avand insa si rol decoratic. Odata cu aparitia sticlei cu rezistenta la socuri (cu folie PvB, etc.), grilajele au ramas numai cu rolul decorativ.

In general fixarea acestora se face in peretii din lateralul ferestrei si pot fi fixe sau mobile iar in functie de fatada pot fi antichizate din fier forjat sau dimpotriva cu forme moderne, din aluminiu sau inox, etc.





Despre tipuri de deschideri, forme si modalitati de montaj ale ferestrelor urmariti partea a II a.


Ferestre




Nota

Toate imaginile si desenele din aceasta lucrare au strict valoare ilustrativa si nu pot fi reproduse fara acordul prealabil al spatiulconstruit.ro


 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.