Singura casă privată realizată de Zaha Hadid, o "navă spațială" în inima unei păduri din Rusia, tocmai a fost finalizată

Ti-a placut acest articol? Adauga-l la favorite, pentru a-l regasi usor in lista de continut preferat din contul tau!
Publicat de SpatiulConstruit.ro, la

In inima unei paduri dese de pe panta unui deal, la o aruncatura de bat de Moscova, se afla singurul proiect rezidential privat al Zahei Hadid.

OKO Group
singura_casa_privata_realizata_de_zaha_hadid_o_nava_spatiala_in_inima_unei_paduri_din_rusia_tocmai_a_fost_finalizata_capital_hill_51647

Ne aflam la doi ani de la disparitia prematura a ilustrei arhitecte, iar casa Capital Hill Residence, al carei proiect incepe in urma cu zece ani cu cateva linii desenate pe un servetel la un eveniment din Londra, tocmai a fost finalizata.

Proprietatea este situata in padurea Barvikha, la aproximativ trei kilometri de capitala rusa, si ii apartine dezvoltatorului imobiliar Vladislav Doronin. Structura neobisnuita a constructiei reprezinta raspunsul absract al arhitectei la dorinta lui Doronin de a putea privi deasupra copacilor.

“Vreau sa ma trezesc dimineata si vreau sa vad doar cerul abastru. Nu vreau sa va niciun vecin si vreau sa ma simt liber”, i-a descris omul de afaceri casa de vis arhitectei de origine irakiana, prima femeie care a castigat premiul pentru arhitectura Pritzker.

“Iti dai seama ca va trebui sa fii deasupra copacilor”, a raspuns ea si a luat un servetel si a desenat schita.

“M-am uitat peste ea si i-am spus ca-mi place si asa a inceput proiectul Capital Hill”, povesteste Doronin intr-un videoclip recent.

Dorinta lui s-a concretizat intr-un volum situat deasupra padurii, la 22 de metri de sol, care gazuieste dormitorul principal.

Element definitoriu al constructiei, dormitorul cu pereti complet vitrati straluceste ca un far in puterea noptii si este legat de restul casei printr-o coloana zvelta, de asemenea vitrata, in interiorul careia se afla scarile si un lift transparent.

Dupa coloana urmeaza alte trei niveluri. Cele inferioare sunt construite partial sub terenul in panta si sunt prevazute cu fatade inclinate din sticla. Pe langa incaperile pe care te astepti sa le gasesti intr-o casa, in cazul Capital Hill Residence mai intalnesti o piscina interioara, o sala de gimnastica, o gradina japoneza si chiar un club de noapte.

"Aceasta cladire uimitoare si ambitioasa este o marturie a geniului Zahei Hadid. A creat sculptura perfect locuibila”, crede omul de afaceri rus.

OKO Group
OKO Group
OKO Group
OKO Group
OKO Group
Redactat de: Camelia Sisea
Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta: