Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Schimbare de imagine a orasului Stockholm propusa de Foster

Schimbare de imagine a orasului Stockholm propusa de Foster

Declarat castigator al competitiei internationale in mai anul trecut, proiectul propus de Foster+Partners a ramas integru desi s-au adus revizuiri de design pentru masterplanul Slussen impuse de criza economica. La cateva luni dupa, dezvoltatorii au facut publice a treia varianta a planurilor.

Parte integranta a proiectului Stockholm Vision 2030, masterplanul a fost proiectat in colaborare cu Berg Arkitektkontor pentru centrul orasului si doreste sa realizeze noi spatii publice, o faleza accesibila pentru pietoni si biciclisti, cat si cladiri cu volumetrii impresionante. Toate acestea au la baza si dorinta de sistematizare a canalului si a infrastructurii din zona pentru a minimiza riscul de inundare, dar si crearea unui nod de transport si circulatie demn de sec 21.

Conform ultimelor revizii, cea mai vizibila modificare adoptata este simplificarea arhitecturii podurilor care la inceput au fost gandite asemeni unor drumuri complexe care se intersectau si se rasfirau peste rau. Aceasta idee a fost transpusa ulterior intr-un model de pod sinuos, iar la final s-a renuntat complet la curbe si acum sunt niste linii drepte. Atunci cand dupa reviziile din etapa a 2-a, toata lumea se intreba daca aceste simplificari au fost facut datorita crizei economice, WAN a declarat ca modificarile au fost necesare si cerute de rezultatele "analizelor si raspunsurilor date de consultantii de specialitate". In privinta efectelor acestor modificari si cat de benefice se vor dovedi sa fie, publicului i s-a dat posibilitatea sa isi faca auzita parerea in cadrul consultarilor publice. Momentan, proiectul este expus intr-o cladire care va fi integrata in masterplanul Slussen.

Determinati de necesitatea inlocuirii unei mari parti din infrastructura de transport si cea fluviala care este deterioarata, proiectul cuprinde zona de oras adiacenta ecluzelor dintre marea Baltica si lacul Malaren. Un element central al noului Slussen este Water Square, un spatiu public pietonal amenajat in jurul noii ecluze si a falezei realiniate, care va fi animat de restaurante si baruri. Pe partea cu Sodermalm, terenul din jurul Muzeului Orasului se va extinde pana deasupra noului nod de transport aflat la parter si a zonei comerciale aflata la mezanin, dand nastere unor noi spati publice. O serie de cladiri cu functiuni variate vor fi integrate in noul cartier care va deveni un punct urban dinamic pentru Stockholm. Locatia cartierului Slussen pe malul raului, vis-a-vis de Gamla Stan, va ajuta la atragerea unor celebri arhitecti care vor dori sa proiecteze aici imoblie contemporane, atent integrate cu arhitectura podurilor pietonale. Odata finalizate, noile terase publice din Slussen vor oferi panorame impresionante ale orasului.

Domnul Spencer Grey, Directorul de Proiectare de la Foster + Partners declara urmatoarele: "Suntem mandri pentru aportul nostru adus la realizarea acestui proiect ambitios care doreste sa redefineasca centrul orasului Stockholm. Combinatia dintre gestul indraznet la nivel civic si repararea infrastructurii, este critica pentru devoltarea durabila a orasului. Datorita imbunatatirii si diversificarii accesului catre faleza, a varietatii si multitudinii de spatii publice, dezvoltarea va asigura succesul cartierului Slussen si transformarea acestuia intr-o importanta zona civica foarte atractiva, acum dar si pentru generatiile viitoare."

  

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva